Limba română, tot mai aproape de Constituția Moldovei

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

De la declararea Independenței sale, guvernanții Moldovei și-au tot bătut joc de Limba Română.

Nu i-au găsit loc în Constituție, au batjocorit-o și izgonit-o din Guverne, Parlamente și Primării.

Și din mass-media.

Puțini au fost anii cînd miniștrii  și deputații  îi spuneau  pe numele ei cel adevărat.

Situația cu președinții Moldovei a fost și mai dihai.

Snegur, după ce-a fost comunist și neromân, a fost un pic român, apoi antiromân, datorită presiunilor la care era supus de prorușii Moțpan și Sangheli.

Lucinski n-avea cum să fie vreodată român.

Lider creat în laboratoarele Comsomolului și a Partidului Comunist al U.R.S.S.-ului, Piotr Kirillovici a fost și a rămas devotat numai Kremlinului.

Unica lui mostră de mare patriotism a fost propunerea lui Ion Druță, care i-a căzut tronc la inimă lui și KGB-ului rusesc: cea de a introduce în Constituție o ditamai invenție, unică pe glob.

Articolul 13 trebuia să sune, pe nou, așa: Limba de stat în Republica Moldova este limba moldovenească(română).

Se vede că pînă la urmă era și asta prea mult și Moscova i-a zis să nu insiste, s-o lase baltă, ceea ce pînă la urmă s-a și întîmplat.

Referitor la cel de-al treilea președinte, Voronin, nu avem ce adăuga. Dînsul este ce-a fost: un milițian fără propria identitate, care sub drapelul lui Lenin a devenit în cei 8 ani de hegemonie comunistă cel mai capitalist dintre pămîntenii Moldovei.

Vremile  celor trei  au trecut și acum urmașul lor, cel ideologic, Dodon, se crede a fi președintele nou al guberniei. Deși îl strînge în brațe lunar pe țarul rus Putin și viceversa, guvernarea proeuropeană nu-l scapă din vedere și urmează să-l concedieze din post de atîtea ori de cîte va fi nevoie.

Este sfîrșitul anului 2017, domnii mei, dar Niciodată Limba Română în semiMoldova  nu a fost atît de aproape de Constituție ca acum.

Majoritatea Comisiilor parlamentare și-au dat votul pentru avizarea pozitivă a modificării articolului 13, Curtea Constituțională–la fel, iar Guvernul Filip a adoptat chiar  acum cîteva zile o hotărîre în acest sens, prin care salută întronarea Limbii Române în Legea Fundamentală a celui de-al doilea stat românesc.

În consecință, Dodon promite demonstrații masive de protest contra Limbii Române.

Dodon uită că toți copiii  lui studiază Limba Română, că maica lui predă Limba Română și că viitorul deloc îndepărtat îl va duce și pe el spre  vechi plaiuri românești.

Dodon a uitat pe ce lume trăiește.

Tocmai de aia în zilele următoare va merge din nou la Kremlin.

După răspuns.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Traian Vasilcău

Traian Vasilcău

traianus, tot el Traian VASILCĂU minicatastif de autor: sunt aproape strămoș: am un car de ani, poeţii aşa de mult nu trăiesc. ador Libertatea, fug cît pot de lichele, dar dau mai tot timpul de fraţii lor: de minciunoşi, agresori, pîrîtori şi h...

Ultimele articole