Limba luxemburgheză și limba moldovenească

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Astăzi, E.S. dna Anne BRASSEUR, Preşedinta Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a avut o alocuțiune în ședința plenară a Parlamentului.

Nu mă voi opri la conținutul discursului, ulterior voi reveni cu discursul integral al doamnei.

Vreau aici să atrag atenția asupra unui moment crucial de important.

E.S. dna Anne BRASSEUR, a început discursul prin salutul în limba moldovenească, acest fapt fiind accentuat în special de E.S.

Ulterior la sesiunea întrebări, tendința pe departe diplomatică a președintei Comisiei politică externă și integrare europeană, de a o corecta pe doamnă că vezi „limba e română de fapt, că nu știu ce…” E.S. dna Anne BRASSEUR, a răspuns foarte și foarte argumentat.

1. Face trimitere la Constituția RM, unde expres e prevăzută „limba moldovenească”.
2. Fiecare stat are dreptul să-și aleagă și să-și numească limba oficială, aducând exemplul țării sale de origine, Luxemburg unde este limba luxemburgheză.
3. Subiectul limbă nu trebuie să fie abordat atât de categoric, el trebuie să fie unul de liberă alegere a fiecărui cetățean, fiecărei persoane. Subiectele pe ordinea de zi a politicului, trebuie să fie cu totul altele.

Eu sunt de acord întru totul cu E.S. dna Anne BRASSEUR, cu Preşedinta Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, subiectul limbă e prea mult și prea des folosit drept sursă de alimentare a urei etnice, a polemicilor sociale, a dezbaterilor politice.
E timpul să atragem atenția la subiecte cu adavărat importante pentru economia, pentru societatea, pentru fiecare cetățean al RM.

Ce contraargumente vor avea acum mișcările naționaliste?
Dar mai întâi de toate, îi rog să meargă în Luxemburg și să convingă populația de acolo că limba luxembuheză nu există.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii