Licitație compromisă

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Povestea cu deputații scoși la licitație a trezit reacții vii. Cei mai creduli au sărit să apere viitorul european al țării, pus în pericol de posibila tranzacție. Cei cu pretenții de oameni experimentați s-au gândit imediat că ar fi o tocmeală mai complicată la mijloc, suspectând o mică răzbunare personală pentru nebunia de la Victoriabank. Fiecare tabără are argumente și aproape nimeni nu are timp să vadă ce trist este să trăiești într-o țară în care se admite ușor vânzarea-cumpărarea celor pe care i-am ales în, cică singurul mod democratic posibil în țara aceasta, pe liste de partid.
Revenind la presupușii naivi care caută mereu conspirații și geopolitică într-un pahar de vin, după referendumul din Găgăuzia, desfășurat pe banii unuia care și-a făcut milioane în Rusia, dar este în legătură cu țara de baștină, declarațiile despre mâna Moscovei nu mai par atât de amuzante. Instrumentele însă sunt dintre cele mai primitive. Probabil revolta ucraineană s-a dovedit a fi costisitoare și greu de digerat, fiind testate scenarii de alternativă.
Iată cum răspunde din Dubai, pentru Europa Liberă, dl.Platon la acuzațiile lui Strelet despre licitația ”platonică” eșuată: ”Este o urmare a discursului meu la comisia pentru buget a parlamentului pe marginea situației de la Victoriabank. Înțeleg că ar vrea să găsească motive să mă aresteze. De aceea, încearcă să-mi creeze pentru opinia publică imaginea unui netrebnic, unui băiat rău”.
Stop. Aici lăsăm politica, politicienii și geopolitica. Uităm de toate și ne amintim…Cele mai recente și răsunătoare cazuri:
2005- presa scrie ca Platon este dat în căutare de Interpol într-un caz de falsificare de bani, fiind vorba despre cca 2 mln$
2006- Ucraina l-a declarat pe Veaceaslav Platon persona non-grata, după ce a încercat să falimenteze Energatom. Apropo, acest episod a avut în calitate de protagoniști premierii Ucrainei și Rusiei, primul rugând omologul de la Moscova să intervină, scrie presa.
2009- un nou dosar penal despre care Platon spune ca a fost fabricat stângaci, dar de care scapă grație achiziționării imunității de deputat pe listele AMN. Că a plătit a recunoscut Platon personal la Fabrica.
Urmează un dosar pe cazul Moldasig, din nou cu implicarea, potrivit presei a premierului rus si, de data aceasta, a celui moldovean, precum și o mie una de speculații, presupuneri, declarații contradictorii care sugerează un singur lucru – în cazul Platon nu trebuie să fie inventate motive pentru un dosar sau arest.
Argumentul nu ține. La fel ca și mențiunea că la jumătate de an de la expirarea mandatului nu mai sunt buni la nimic deputații. Invitația la comisia economie, buget și finanțe a demonstrat că parlamentarii pot fi utili până în ultima zi și nici pe departe doar pentru a ratifica acordul de asociere cu UE.

Comentarii

Iuliana Bordeianu

Iuliana Bordeianu

Iuliana Bordeianu, jurnalist. 10 ani am făcut știri politice pentru cele mai citate agenții de presă din țara în calitate de reporter, editor, șef de department. 3 ani de știri TV în calitate de producător și coordinator de programe nu mi-au creat de...

Ultimele articole