Liceul, mita și ce fac după facultate.

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Dintre toate mita pentru statul moldovean este superioară, strâng valuta, o predau și sunt bine pe un termen scurt, însă gradul de dezvoltare societală unde se duce? Își face groapă în pământ? De aici, de jos începe corupția.Pentru început vom vorbi de liceu, de profesori, de părinții care dau mita directă (în unele cazuri) și care după aceea se plâng că există corupție în Moldova la care și ei sunt participanți activi. Toate problemele țin de raionul Briceni. Dacă mai aveți completări, le citesc cu mare plăcere.

Ca să avem un demers logistic, este normal ca un liceu să fie un început pentru o viitoare activitate profesională, însă mergem mai mult pe filiera gândirii absurde, da a învăța azi și mâine de a uita (la unele cateogorii de elevi nici aceasta nu merge). Fiind o instituție de învățământ, ar trebui să aducă un angrenaj de cunoștințe reale despre istoria Republicii Moldova în special (în cea mai mare parte despre istoria românilor), fapt care nu prea îl fac. Elevii azi învață istoria românilor, mâine îl întrebi cine ești și el îți dă un răspuns total ieșit din comun. De unde vine neștiința? (vă las pe voi să vă gândiți)

O altă problemă este legată de activitatea profesorilor din liceu. O profesoară de franceză din raionul Briceni care nu avea nici o treaba cu limba latină (când se mai preda obiectul) îi învăța pe elevi să vorbească limba latină cu accent franțuzesc. Unde s-a mai văzut ca un ”profesor” de educația fizică să îți spună să vorbești în limba rusă la ora lui? Unde s-a mai întâlnit ca directorul liceului să îți aducă fițuica ca să copii la examen, sau chiar să scoată comisia de supraveghere la o cafea ca deștepții să poată copia? Altă întrebare este, ce fac profesorii de liceu toți anii? Cum pregătesc elevii pentru examenele de bacalaureat? Am mai auzit din alte surse că ceea ce predau profesorii nu are nicio o treabă cu ceea ce se dă la examene de XII clase. Deci ce fac profesorii noștri?

Următoarea temă sunt părinții. Odată ce se văd cu sistemul monetar bine pus la punct, eleva/ul lor este cel mai tare din școală. O dă bine peste tot. Bacul pentru el este o zi ”obișnuită”. Directorul de școală devine o marionetă când vede valuta în față ori cred că gândește că în așa fel prin primire de bani groși în buzunar va susține prestigiul liceului (în același timp acasă la el se face reconstrucție la casă). În multe discuții aud părinții când vorbesc despre corupția din Republica Moldova, însă omule vrei bine? Păi … nu da mită odată și fii cinstit!

Vrem reforme radicale, nu ești capabil să obții examenele de bacalaureat, stai la sapă omule! Vrem să fim cu adevărați contribuitori pentru dezvoltarea socio-economomică (politică) pentru Moldova, învățați și faceți performanțe. Nu înjura și lasă prostia să călătorească spre estul țării. Eliminăm prostia doar prin reforme radicale și dăm impuls capului să gândească! Deci ce faci după facultate?

Comentarii

Roman Cernelea

Roman Cernelea

Blogger, activist, freelancer, student în anul III la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iași, România, facultatea de Științe Politice, ex-vicepreședinte la Asociația Tinerilor Basarabeni din Iași. Îmi place să mă implic în proiecte care se merită. I...

Ultimele articole