Liberi de Rusia, frați cu românii

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Asistenta secretarului american de stat pentru afaceri europene si eurasiatice, Victoria Nuland, era deja gata să plece de la conferința de presă, ținută ieri la București, lăsându-ne fără răspuns la o întrebare mursecată cu râvnă de către coaliția de guvernare, în special de Filat, Leancă, Diacov și Corman.

Este adevărat, și peste Prut, nimeni altul decât fostul ambasador al României în SUA, Mircea Geoană, anticipând vizita, declara la un post de televiziune că, deopotrivă cu amendamentele, aduse Codului Penal de deputați – prin care șeful statului și parlamentarii sunt scoși din definiția funcționarului public, Nuland va dori să lămurească unele aspecte legate de afirmațiile unioniste ale președintelui Băsescu.

Aveți perfectă dreptate, e vorba de proiectul românesc al reîntregirii, avansat de președintele Băsescu. Deşi a provocat regretul UE, mai degrabă la sugestia lui Leancă, nu am văzut ulterior să fi fost luate anumite decizii, fiindcă ele nu-și aveau locul în contextul în care România este avocatul R.M. la integrare în UE, dar nu al oligarhilor corupți din vârful piramidei .

Evident, m-am documentat iniţial în presa americană. Washington Post scrie că Nuland a declarat că SUA doreşte ca România să fie ” cel mai puternic pe cât e posibil, cel mai curat, cel mai democratic … partener pentru Statele Unite , cu o mass-media liberă .”

Deci, Nuland a conferit României superlativul partenerul cel mai puternic posibil al SUA ceea ce este extrem de important din punctul de vedere al locului României în arhitectura Mării Negre, Balcani, Iran, Irak, Afganistan, dar şi pentru viitorului R.M. pe care ruşii vor să o încorporeze, cu ajutorul secesioniştilor şi al găgăuzilor în uniunea vamală.

Nu sunt unicii. Jocurile politice la nivelul clasei politice moldovenești sunt atât de perfide, atât de mărunte, încât ”tactica mielului blând, care suge de la două oi, pălește în fața tehnicii caragialești ”trădează, dar spune, să știm și noi”.

Diacov, Filat, Leancă, indivizi care au trenă la Kremlin nu pot juca altfel. Președintele Băsescu i-a spus acest adevăr lui Leancă, fost secretar doi al ambasadei U.R.S.S. la București, ceea ce însemnează că a discutat chestiunea în cauză și cu Nuland.

Despre noi s-a vorbit onest, cu ușile închise. Experiența îmi sugerează că Băsescu a testat clasa politică moldovenească înainte de mișcările decisive. Coaliția monstruoasă nu a susținut examenul.

De altfel, ieri am aflat cine face cărțile în lume și care poate fi destinul UE în cazul în care SUA se asociază cu Republica Populară Chineză și creează un G-2.

Că este mai mult decât posibilă o asemenea variantă, am scris. Am analizat aprecierea premierului chinez la Forul economic al țărilor din Europa Centrală și de Est (Moldova a lipsit din vina lui Leancă și Gherman-Snegur) potrivit căruia România va fi un Tigru al Europei. Forul a avut loc la București și oligarhii din feudă nu au catadicsit să trimită măcar observatori, fapt ce denotă că R.M. nu are, în general, diplomație.

Precizarea d-nei Nuland că „„Statele Unite susţin integritatea teritorială a Moldovei şi dreptul ei de a-şi alege viitorul şi drumul. Am susţinut Parteneriatul Estic şi drumul european pe care şi l-a ales Moldova. Îi încurajăm şi am vorbit cu oficialii europeni pentru a susţine în continuare consolidarea democraţiei în R. Moldova şi asocierea ei cu UE. România are un rol de mentor şi SUA este alături de România pentru sprijinirea R. Moldova, pe toate planurile. Am discutat despre Moldova în toate întâlnirile mele din această vizită” este o strategie de viitor.

Spre regretul nostru, la ora actuală R.M. nu are o guvernare capabilă să realizeze acest obiectiv. Ea trebuie schimbată.

În situaţia în care în interiorul,cât şi în exteriorul R.M. a fost declanşată o luptă acerbă, populistă pentru uniunea vamală, preşedintele Băsescu a declarat tranşant că nu va permite ca cele 30 de procente de români, în special tineri care susţin reîntregirea, să rămână la cheremul forțelor proimperiale.

Precizez, 30 la sută din români este o forţă , capabilă în condiţiile unei campanii electorale corecte, cu lideri pe potrivă, să câştige alegerile generale din ultima lună de toamnă a anului curent.

Va fi opţiunea noastră, un semnal clar că R.M. se democratizează că merge mână în mână cu România care are cu SUA un parteneriat strategic „solid”, el constituind fundaţia sau motorul identităţii „europene si euroatlantice”.

Evident, fiind puşi în faţa acestui adevăr de netăgăduit, deputaţii forului legislativ de la Chişinău, votaţi cu hurta pe listă, nu vor putea răspunde unui îndemn subversiv al lui Diacov, care a dat tonul unor discuţii neproductive, afirmând că nu numai referendumul consultativ anunţat de Comrat, dar şi declaraţiile preşedintelui Băsescu ar trebui să ne deranjeze.

Colonelul revoluţiei române, care nu suflă o vorbă de ce tac mâlc până acum, de ce nu se convoacă o şedinţă extraordinară pentru a răspunde cum se face că ortacul lor, Burguji, membru al fracţiunii democrate din adunarea populară a autonomiei găgăuze, pledează încă din toamnă pentru desfăşurarea referendumului, o face pe niznaiul. Nici usturoi nu a mâncat și nici gura nu-i pute!

Nu vor avea ce spune nici mesagerii lui Filat, prietenul lui Formuzal, care i-a felicitat cu ocazia independenţei pe secesioniştii de la Tiraspol.

Firește, nu vor lansa critici la adresa ambasadorului rus de la Chişinău care susţine indirect ideea desfăşurării referendumului anticonstitutional, fapt pentru care trebuie să fie declarat persona non grata de către Gherman-Snegur.

Aceşti pseudo apărători ai interesului naţional găsiseră vinovatul. Dar au fost lăsaţi fără replică de către Nuland. Deci, nu le rămâne decât să declare şi SUA adversarul indirect al independenţei R.M.!

Pentru aceasta nu au decât să facă trimitere la un comentariu, publicat pe 10 ianuarie pe site-ul postului de radio Vocea Rusiei în care se arată că Washingtonul ar putea transforma România într-un focar de tensiune în regiune.

Potrivit autorului, un oarecare Harlamov, SUA depune eforturi de a transfera mii de mujahedini din Irak în România. Articolul are valenţele unei diversiuni care trebuie să-i pună în gardă pe moldoveni şi ucraineni, postul de radio nominalizat fiind transmis în R.M. Nu este unicul. Avem parte de asemenea provocări zilnic din partea mai multor posturi de televiziune şi de radio ruseşti retransmise la noi, multe dintre ele fiind controlate de oligarhi precum Plahotniuc (PD) şi Lucinschi (PLDM).

Presa din R.M., despre care scula lui Filat susţine că este liberă, a scris nu o singură dată despre aceste imixtiuni flagrante ale Rusiei în afacerile interne ale altui stat, dar CCA, controlat de Plahotniuc, nu ia măsurile de rigoare.

Dimpotrivă, CCA face tot posibilul ca posturi după cum ar fi „Jurnal TV”, care are o politică editorială diferită de cea a mârșavei coaliţii, să nu mai ajungă în toate casele din republică.

Acest război informaţional trebuia de mult timp curmat pentru a reda populaţiei dreptul de a se democratiza în baza principiilor şi valorilor adevărate, dar nu false, precum sunt cele vehiculate de heralzii din Pădurea Domnească.

Victoria Nuland, care execută directivele secretarului de stat al SUA, Jonh Kerry, aflat nu demult în R.M. a reconfirmat opțiunea lui Băsescu. Urmează să o citim cu atenție. Președintele, departe de orice interes, adept al democrației participative, de la om la om, a avut curajul să ne îndemne să spunem deschis oriunde și oricui – suntem liberi de Rusia şi fraţi de sânge cu românii.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole