Li Keqiang: România va deveni un tigru al Europei şi, dacă toţi tigrii se vor reuni şi vor colabora, se va dezvolta o piaţă uriaşă

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Simpaticii Dragoni ai Globalizării sărbătoresc mâine Anul Nou, aducând și la noi speranțele schimbării. Pe 26 noiembrie la București a avut loc Forul comercial economic China-Europa Centrală și de Est, care a propulsat România pe orbita vechilor relații de prietenie cu Republica Populară Chineză.

Doar arhivele desecretizate ne vor edifica cât de strânse au fost relațiile dintre Ceaușescu și Deng Xiaoping, președintele –reformator al Chinei, cum au negociat problemele reîntregirii țărilor lor.
Ceea ce știm deocamdată e că Ceaușescu s-a opus restructurării gorbacioviste, fiindcă nu s-a împăcat cu anexarea Basarabiei.

Artizanii evenimentelor de atunci, printre care Iu.Leancă, fost secretar doi al ambasadei U.R.S.S. la București, Dumitru Diacov, corespondent al TASS-ului, alți vorbitori sovietici de limbă română, dirijați de P.Lucinschi, secretar al PCUS, ar putea lichida spațiile albe. Desigur, nu în cărțile lor de memorii, ci în dialog direct cu experți care cunosc materia și pun întrebări directe la care cer și pot obține răspunsuri sigure.

Ceea ce știu eu cu certitudine este că, după ce Nicolae Ceaușescu a fost împușcat, președintele Deng, care a schimbat fața lumii și a Chinei , i-a transmis printr-un lider arab lui George Bush, senior, să nu-și imagineze că Republica Populară Chineză e România și că va proceda la fel și în țara sa.

Aveți perfectă dreptate, e vorba despre înfăptuirea restructurării fără a admite dezmembrarea imperiului, și implicit, reunirea R.S. S. Moldovenești cu România.

Pentru refuzul de a accepta această stare de lucruri Nicolae Ceaușescu a plătit cu viața.

În linii mari, acesta a fost fundalul istoric al prezenței premierului chinez, Li Keqiang, la forul economic și comercial China- Statele Europei Centrale și de Est de la București, din 26 noiembrie.

Li a venit la București cu argumente solide, ce au avut menirea de a risipi neîncrederea Bruxellesului în bunele intenții ale Beijingului. Cu trei zile în urmă în capitala Republicii Populare Chineze avusese loc un for economic China – UE care a stabilit agenda colaborării până în 2020.

Chinezii au declarat tranșant că tactica ”dezbină și condu” este totalmente străină cursului politicii externe promovată de țara lor. Pentru a fi și mai convingător, premierul chinez a enumerat în discursul său câteva afinități dintre China și Statele Europei Centrale și de Est. Ceea ce le unește este, desigur, tranziția la piața liberă, fapt ce implică responsabilități sporite din partea guvernanților.

Liderul chinez nu a dezbătut diferențele dintre socialismul cu particularități chineze și capitalismul sălbatic.

Aceasta nu e treaba lor, ei nu se amestecă în afacerile interne ale altor state.

În schimb stabilitatea politică în respectivele țări, securizarea investițiilor chineze este asigurată de UE și NATO, acesta fiind argumentul suprem împotriva afirmațiilor tendențioase ale Bruxellesului, care vede în colaborarea dintre China și statele Europei Central și de Est un concurent, un pețitor mai chipeș dacă e să utilizăm o metaforă.

România a fost țara cea mai temerară. De vreme ce Beijingul a anunțat că este gata sa deschidă o linie de credit de 10 miliarde de euro pentru Europa de Est, România, care a cunoscut o crestere economica de 2,7% in 2013, vrea să le atragă pe toate.

Răspunsul ministrului român al Transporturilor, Ramona Mănescu, la avertismentul Bruxellului ca să nu intre în horă cu chinezii a fost dezarmant de sincer : ”Fondurile europene nu pot finanța toate proiectele de infrastructura de care avem nevoie. Trebuie să găsim surse alternative de finanțare.”

În 1990, China avea un PIB per capita de 341 $, iar astăzi are 6.222 $, deci de 18 ori mai mult, în timp ce PIB per capita al Ro-mâ¬niei a crescut în aceeaşi pe¬rioadă de la 1.650 $ la 8.470 $ per capita, deci de numai cinci ori.

Românii au venit la masa negocierilor cu proiecte în energia nucleară, informatică, agricultură și un tren de mare viteză care ar trebui să traverseze țara. Grupul chinez China General Nuclear Power Corporation (CGN) vrea să investească 4 miliarde de euro în două noi reactoare nucleare, în colaborare cu canadienii de la SNC-Lavalin, un proiect pe care GDF Suez și cehii de la CEZ l-au abandonat în 2011. Grupul Huawei, care a angajat deja 600 de programatori români, a anunțat intenția de a angaja până la 1.000 de oameni în filiala din România.

În timp ce la Londra, premierul David Cameron cere restrângerea dreptului la libera circulație pentru a lupta împotriva „turismului social”, iar la Paris, „român” a devenit sinonim cu „hoț” în unele discursuri politice, chinezii deschid locuri de muncă pentru tineri chiar în țara lor.

Tinerii conectați la Internet devin o forță de temut pentru orice guvernare. Ei cer drepturi ca și semenii din vest, nu mai acceptă să fie de calitatea de calitatea a doua, considerând că au o pregătire la fel de bună.

Românii tineri știu că în anii ‘70 şi ‘80 ai secolului trecut, China era cunoscută pentru tenişi, pixuri, creionul cu gumă şi stilouri. Am scris mai sus că în noiembrie, trecut, chinezii au făcut oferte în ceea ce privește modernizarea centralei nucleare de la Cernavodă, pentru construcția de căi ferate pe care să circule trenuri de mare viteză și pentru construcția de autostrăzi. Au fost semnate contracte de aproximativ 10 miliarde de Euro.

Pe tineri aceasta îi interesează și aceasta vor cere de la guvernanți. Încep să semene tot mai mult cu tinerii din China.

Ideologia, interminabilele discuții despre capitalism, comunism este ceea ce-i interesează mai puțin pe chinezi. Ei discută despre afaceri, cunosc foarte bine economia și modul în care se dezvoltă țările lumii, știu unde există oportunități de afaceri.

Discutând cu ei în metrou, la Piața Mătăsii, în zonele experimentale m-am convins, odată în plus că existența determină conștiința. Or anume aceasta le-a spus Deng Xiaoping: ”Îmbogățiți-vă!”. Specificarea a venit cu norme stricte. Mulți dintre cei care au acumulat bogății pe căi ilicite au plătit cu viața. În România a început un proces firesc de privare de libertate. La noi hoții stau în capul mesei. Așa nu vom ajunge nicăieri.

…Anul Nou sau Sărbătoarea Primăverii este cel mai important eveniment pentru 1 miliard și 500 milioane de chinezi.

Pretutindeni, pe străzi și în magazine, sunt atârnate jucării și ghirlande cu chip de Dragon. În anul curent forte mulți români vor urmări cu maximă atenție festivitățile din China. Vertiginos, cu viteza firească a globalizării, care ne scapă, a cărei locomotivă este Republica Populară Chineză, Dragonul, simbol al Anului Nou chinezesc, va intra și în casele noastre.

Chiar dacă autoritățile moldovenești nu au fost prezente la forul de la București, găzduit de frații noștri de sânge, nu au dat prin ministerul de externe sau cel al economiei un răspuns, aceasta nu înseamnă că tinerii nu au văzut, că nu au auzit, că nu se visează tigri care vor să se reunească pentru a construi o piață uriașă.

Mâine, 31 ianuarie, voi discuta în cel mai serios mod cu putință despre China, despre R.Moldova, cu ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze, dl Tong Mingtao.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole