Legea antidiscriminare. Apelul moldovenilor din Grecia

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Apel la inteligenţă şi înţelepciune: În Grecia – centru viu al democraţiei şi ortodoxiei, Legea antidiscriminării e adoptată demult

Alăturându-ne compatrioţilor noştri din Franţa, Italia, Cehia, Ungaria, Portugalia, din alte state, transmitem apelul reprezentanţilor diasporei moldoveneşti din Grecia — ţară considerată un centru viu al democraţiei şi ortodoxiei, o susţinătoare ferventă atât a valorilor democratice cât şi a celor creştin-ortodoxe, nu doar în zona Balcaniei dar şi în întreaga lume.

În ţara-adoptivă în care trăim noi astăzi, Legea antidiscriminarii a fost demult adoptată. Desigur că şi aici au existat dezbateri, dar populaţia a fost corect informată asupra conţinutului legii. Ţinem să vă informăm că legea nu este concepută pentru a da drepturi persoanelor care nu le-ar avea în conformitate cu legislaţia naţională şi europeană privind drepturile omului. Din contra, este creată pentru a respecta drepturile fiecărui cetăţean al ţării, pentru a nu fi permise abuzurile împotriva nimănui.


În Grecia, noi am avut ocazia să vedem cum funcţionează în practică această lege. Făcând parte din categoria defavorizată a imigranţilor, iar o mare parte dintre noi din categoria şi mai defavorizată a femeilor-imigrante, această lege ne-a ajutat să nu mai fim victime ale discriminării la locul de muncă, în societate, în facultăţi, în şcoli etc. Legea nu se reduce doar la «orientarea sexuală», ci face referire şi la egalitatea de gen, la respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, a categoriilor sociale defavorizate etc.


Urmărind argumentele (nefondate, din punctul nostru de vedere) ale unor compatrioţi din R. Moldova, vă asigurăm că niciuna din temerile acestora privind catastrofa care va urma aprobării acestei legi nu sunt valabile. Dimpotrivă, ele creează false dileme societăţii noastre, divizându-i opiniile în mod forţat. Nu ne interesează care sunt obiectivele politice ascunse în spatele acestor manevre, pentru că diaspora moldovenească din Grecia nu face politică, ceea ce ne interesează pe noi este să nu se denatureze adevărul în legătură cu această lege, să nu fie indusă în eroare opinia publică şi să nu fie tergiversate negocierile cu UE privind obţinerea liberei circulaţii a cetăţenilor moldoveni în spaţiul european.


De aceea facem un apel către factorii de decizie din R. Moldova de a reanaliza cu înţelepciune argumentele veridice pro şi contra adoptării Legii antidiscriminării, consecinţele adoptării ei nu doar pe plan intern dar şi din perspectiva integrării societăţii noastre în marea familie europeană.
Noi suntem ferm pentru adoptarea Legii prevenirii şi combaterii discriminării în R. Moldova.

Asociaţia Moldo-Elenă «Orfeu» din Grecia, Uniunea Moldo-Elenă ”Alexandros Ipsilantis”, Asociaţia Tinerilor Moldoveni din Grecia «ATIM», Comunitatea moldo-elenă «Basarabia».

(http://www.zdg.md/stiri/apel-la-inteligenta-si-intelepciune-in-grecia-considerata-un-centru-viu-al-democratiei-si-ortodoxiei-legea-antidiscriminarii-a-fost-adoptata-demult )

Comentarii

Victor Druţă

Victor Druţă

Am fost octombrel, pionier, comsomolist, când am citit și am scris texte. Am fost soldat în stepele Asiei, unde am citit și am scris texte. Am fost student, am fost profesor - și am citit, am scris texte. Azi sunt emigrant la Roma, și ce fac? Citesc...

Ultimele articole