LEBĂDA LUI PLAHOTNIUC

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Alegerile din circumscripția uninominală Hâncești reprezintă primul test politic al anului 2020. În condițiile în care Republica Moldova este un stat parlamentar, toate formațiunile parlamentare vor încerca să își mărească numărul de deputați. Balanța politică moldovenească depinde de numărul de deputați pe care îl au fracțiunile parlamentare.

Evenimentul petrecut la începutul anului 2020 – înaintarea unor candidați separați, atât din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (condus de Maia Sandu) cât și din partea Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (condus de Andrei Năstase) este semnul clar al faptului că Blocul politic ACUM, de facto, nu mai există.

Necesitatea acestei construcții politice parlamentare moldovenești, una latentă, este dată de existența lui de jure. Ea se bazează pe probabilitatea atragerii fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat din Moldova într-o alianță cu Blocul politic ACUM pentru a demite Cabinetul de Miniștri condus de Ion Chicu și a declanșa alegerile anticipate.

Mai toate cercetările sociologice arată că, în urma rezultatului unor alegeri anticipate, doar Partidul Socialiștilor din Republica Moldova poate câștiga majoritatea parlamentară pentru a forma Cabinetul de Miniștri. Care ar fi justificarea logică pentru declanșarea unui proces electoral care, în această stare de fapt, îi dă victorioși pe socialiști?

Singura motivație corectă pentru declanșarea anticipatelor este cea în care, odată cu anticipatele, ar fi pus în mișcare și un scenariu prin care s-ar reduce simpatia moldovenilor pentru socialiști – altfel, orice chemare la anticipate poate fi interpretată ca un mijloc prin care socialiștii moldoveni ajung să controleze singuri puterea.

Maia Sandu a declarat de mai multe ori că este în căutarea unor metode de declanșare a alegerilor parlamentare anticipate. De aici.

Insistența cu care Maia Sandu persistă într-un discurs pro-alegeri anticipate presupune două scenarii imagologice, unul pozitiv și altul negativ. Cel negativ ar avea narativul conform căruia Maia Sandu ar face jocul socialiștilor. Scenariul imagologic pozitiv se înscrie în corul celor care afirmă că Maia Sandu este singura care poate îl poate opri pe Igor Dodon din drumul lui către un al doilea mandat de președinte.

Acest narativ pozitiv pornește de la ideea necesității unor alegeri parlamentare declanșate înaintea alegerilor prezidențiale. Motivația corectă pentru declanșarea acestora ține de existența, ori existența viitoare, unui scenariu în care Partidul Socialiștilor ar pierde foarte rapid din simpatia moldovenilor.

Politologul Corneliu Ciurea afirma că nu crede în apariția unei „lebede negre” în politica moldovenească. Prin „lebădă neagră”, Ciurea a definit apariția unui eveniment politic neașteptat și neanticipat, care ar schimba radical tabloul politic general din Republica Moldova, deci și simpatiile lectorale. Printre evenimentele amintite de politologul moldovean sunt apariția alianței dintre Blocul politic ACUM și Partidul Democrat din Moldova, adoptarea unui plan de reintegrare a statului moldovean cu regiunea transnistreană ori apariția lui Plahotniuc pe arena politică. De aici.

Constat că apariția lebedei negre este legată de viitorul comportament politic al Partidului Democrat din Moldova. Vor unii, sau nu, în actuala ecuație de putere, această formațiune politică este cea care decide viitorul vector de dezvoltare al statului moldovean. De aici presiunile publice, sau mai puțin, la care este supus.

Voi aminti că fostul președinte al legislativului de la Chișinău, deputatul Andrian Candu a declarat, cu subiect și predicat, că PDM ar putea participa la formarea unei coaliții parlamentare majoritare atât cu Partidul Socialiștilor, cât și cu Blocul politic ACUM. De aici.

Constat că pentru declanșarea alegerilor anticipate lipsește ceva: scenariul prin care socialiștii ar pierde, repede, cât mai multe puncte electorale. Probabil este în lucru.

Anunțurile despre posibila izolarea internațională a statului moldovean, asigură componenta informațională pentru declanșarea mecanismului de erodare a raitingului politic al socialiștilor.  Intuiesc că acest scenariu este mai degrabă un proiect de factură externă. Teoretic, creșterea prețurilor la gaz metan pentru populație ori a costului pentru carburanți, ar putea fi considerate ca metode de scădere a simpatiei moldovenilor pentru socialiști. Practic, metodele ar putea avea efecte inverse.

La proiectul de contestare a socialiștilor ar putea, probabil, pune umărul, prin riscanta lui apariție în Moldova, și fostul președinte al democraților moldoveni, Vlad Plahotniuc. Riscant, dar cu efect: doar Plahotniuc poate aduce lebăda neagră în balta politicii moldovenești.

Schimbarea echilibrului politic existent în Parlamentul Republicii Moldova depinde de intensitatea presiunilor externe care sunt exercitate asupra socialiștilor moldoveni, dar și asupra Partidului Democrat din Moldova pentru ca deputații democrați să facă o alianță cu muribundul ACUM. Observ apariția în spațiul public și a unui discurs, venit din exterior, care o îndeamnă pe Maia Sandu să accepte o mezalianță politică cu Partidul Democrat din Moldova  (inclusiv cu Plahotniuc), alianță refuzată odinioară.

Igor Dodon afirmă că a început o campanie de denigrare a numelui său și că zilnic sunt cheltuiți bani pentru asta. Să fie oare o confirmare a faptului că lebăda neagră începe să iasă din stufărișul conspirațiilor politice moldovenești?

Probabil, consultanții politici ai Partidului Socialiștilor au pregătit plasa care poate  prinde lebăda lui Plahotniuc. Altfel, mânîncă pâinea degeaba.

Astrologii au spus că luna plină din data de  24 ianuarie 2020 este un semn al schimbărilor neașteptate.

Între Prut și Nistru vin timpuri politice interesante.

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole