Cât nu-i târziu, gândiți-vă la Unire!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Secretarul General ONU, Boutros Boutros Ghali, a rămas profund uimit de faptul că R.M., condusă de M.Snegur, P.Luchinschi și A. Sangheli, își propune să efectueze procesul de privatizare și, totodată, să democratizeze societatea.

Așa ceva nu a mai reușit nimănui, ne-a preîntâmpinat el. Firește, nu ne-a reușit nici nouă. Dezastrul de la noi poartă semnătura celor trei, care atunci erau convinși că transparența va trece pe lângă ei, că bonurile patrimoniale îi vor îmbogăți pe oameni.

Pe ei – da. Pe noi –nu. Pun mâna în foc că 99 la sută din populație nu este la curent care e soarta bonurilor patrimoniale, strânse cu brațul de către fondurile de investiții.

La atâția ani distanță trebuie să-i dăm dreptate Secretarului General ONU, care nu i-a convins pe cei trei”prieteni” să regândească strategia existenței ”Moldovioarei”. Să fim sinceri, ei nici nu au avut acest interes. I-a durut și îi mai doare în cot când li se spune că bătrânii care au muncit o viață mănâncă în cel mai bun caz grăunțe fierte și îngheță de frig în cocioabele lor.

Până a intra vertiginos în subiectul zilei, vă mai informez că Secretarul General ONU s-a aflat în R.M. cu ocazia deschiderii oficiului organizației la Chișinău. Evident, cu această ocazie a fost începută o carte pentru oaspeți în care a semnat fiecare dintre cei patru, prezenți la festivitate.

Toți au scris câte ceva. Secretarul General ONU a scris în engleză. Snegur, Lucinschi și Sangheli trebuiau să scrie cu grafie latină. Primii doi din ierarhie, nu se știe cât de corect, au scris ceva. Sangheli, însă a lăsat spațiu liber și a pus doar semnătura.

Astfel a intrat în istorie.

Văzând că a lăsat loc, nimeni altul decât Boutros Boutros Ghali, l-a avertizat:

– Luați seama, dle Sangheli, că cineva ar putea scrie că îi datorați 20 de milioane de dolari, dacă lăsați atâta loc liber.

Sala a răsunat de hohote. Cei trei ”prieteni” au păstrat o mină serioasă de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic.

… Acum mă gândesc să mă strecor în muzeul instituției respective și să scriu, în spațiul liber, lăsat de Sangheli, următoarea propoziție. ”Hoților, întoarceți înapoi averea poporului!”. Iar mai apoi să-i tragem la răspundere penala sau să-i deferim Tribunalului de la Haga, fiindcă ceea ce au început ei continuă la fel de obraznic.

Nu a fost suficient exemplul Filat care, fiind făcut la 27 de ani directorul departamentului privatizării, și-a tras IPTEH-ul și nu numai. În prezent responsabil de pregătirea pentru privatizarea a ultimelor mari întreprinderi din patrimoniul statului este Valeriu Triboi.

Șeful Agenţiei Proprietăţii Publice deţine o avere de câteva milioane de lei, patru companii, cinci imobile şi apartamente şi peste 32 de terenuri, potrivit declaraţiei pe venituri şi proprietate.

Din declaraţia de avere rezultă că noul şef de la privatizare este milionar get-beget. El deţine patru companii cu un capital social de circa 3,7 milioane de lei.

De asemenea Valeriu Triboi este proprietarul a cinci imobile, inclusiv unul de 871 metri pătraţi evaluat la doar 300.000 de lei şi altul de 202 metri pătraţi cu o valoare de 200.000 de lei. Şeful de la privatizare deţine şi peste 30 de terenuri cu o valoare de peste două milioane de lei.

În funcţia de director al Agenţiei Proprietăţii Publice Triboi primeşte un salariu de 6.300 de lei. Ați înșeles? Mai are nevoie de salariu!

Trece rece prin mine când mă gândesc la afirmația lui Leancă, scula lui Filat. După întrevederea cu Medvediev, Leancă a acordat un interviu mass mediei rusești în care a afirmat că investitorii ruși pot participa la privatizarea obiectivelor , incluse în lista pentru anul 2014.

Dar ce pregătește acest Triboi, milionar, pentru privatizare?

Potrivit unui proiect de lege printre întreprinderile ce vor fi privatizate sunt Moldtelecom, Air Moldova, Tutun-CTC sau Glass Container Company. Sunt incluse și firme mai mici ca Aroma, Fabrica de sticlă din Chişinău, Circul şi Combinatul de Produse Cerealiere din Chişinău. De asemenea, în listă sunt incluse Barza Albă, RED Nord şi CET Nord din Bălţi, RED Nord-Vest din Donduşeni şi Nodul Hidroenergetic Costeşti.

Ca să vă dați seama unde este loc de chilipir și de șpagă insist în amănunt. Întreprinderile au fost împărţite în opt loturi, în funcţie de ramură, autorităţile urmând să atragă pentru fiecare câte o companie de consultanţă care va acorda asistenţă la elaborarea proiectelor individuale de privatizare.

Consultanţii externi vor efectua o analiză a fiecărei întreprinderi, evaluând valoarea de piaţă, şi, în comun cu autorităţile de la Chişinău, vor elabora proiectele, care vor reda situaţia reală a companiei, costul acesteia, condiţiile de vânzare, investiţiile necesare etc.

Proiectele individuale de privatizare urmează să fie prezentate spre aprobare Guvernului, de către Ministerul Economiei, până pe 2 aprilie 2014.

Așadar, la mijlocul anului electoral, în ajunul semnării Acordurile de Asociere cu UE, dar și a unei posibile liberalizări a regimului de vize în R.M. va izbucni un scandal de proporții, care îl va mătura pe Leancă, cu tot cu Gherman și Lazăr de pe scena politică.

Spun așa și nu altfel, gândindu-mă la afirmația Secretarului General ONU despre imposibilitatea desfășurării în paralel a democratizării societății și privatizării.

Am spus deja că Leancă i-a invitat pe ruși să participe la privatizare. Interesul manifestat de investitorii serioși pentru un stat divizat din punct de vedere teritorial este infim, din cauză că aici poate izbucni în orice moment, din nimic, un conflict militar și ei pot pierde banii.

Deci, rămân rușii, apărați de armata lor din Trasnsistria și oamenii de afaceri locali – citește Contrabandistul și Păpușarul. Triboi de asemenea nu va fi în pierdere. Vrem să credem că nu e omul lui Filat, dar al lui pare să fie.

Un stat care nu a rezolvat cele mai serioase divergențe politice, provocate de privatizarea frauduloasă a patrimoniului național, nu-și poate permite luxul de a scoate la vânzare alte obiective.
Va amintim, o formațiune a coaliției de guvernământ și anume Partidul Liberal-Reformator a atacat în instanță concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău. E adevărat, deocamdată Gadârcă, Guțu și Saharneanu ne adorm vigilența cu articole de la Papură – Vodă, în care ne spun ce vor ei. Desiguir, ei pot sparge coaliția.
Comuniștii care nu au fost invitați la masă vor ridica poporul în picioare. Contrabandistul și Păpușarul se vor bucura nespus de mult că pot concentra presa pe care o țin sub papuc asupra acestui subiect.

În occident, acolo unde vrem să ajungem, lumea ar umple străzile, dacă guvernarea ar proceda așa ca cea de la Chișinău în cazul Băncii de Economii.

Ambasadorul Germaniei a spus onest lucrurilor pe nume, exprimându-și speranța că actuala conducere nu va compromite procesul de asociere a R.M. la UE. Aceasta înseamnă că guvernanții vor informa cu regularitate asupra modului în care se desfășoară procesul de pregătire al întreprinderilor.

Leancă s-a jurat că așa va fi. E altfel cu totul. Ca înainte. Cel puțin, acest milionar, Triboi, trebuia să fie bine cunoscut oamenilor, să spună cum a reușit la o vârstă atât de fragedă să devină milionar.

Oftez și îmi aduc aminte că l-am văzut pe deputatul și latifundiarul Becali, patronul Stelei, la mititica. Recunosc sincer, mi s-a făcut un dor nestăvilit de unire. Acest dor este alimentat de speranța că poate odată și odată, pe acest pământ, transformat de guvernanți într-un vad al hoților, adevărul nu va umbla cu capul spart.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole