Leancă și Gherman-Snegur s-au făcut a nu auzi ce a spus Comisarul European pentru Integrare. Împreună cu cei trei crai de la răsărit ei sunt obligați să ne prezinte integral, măcar în limba moldovenească, documentele parafate la Vilnius

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Parafarea acordurilor de la Vilnius, fără a le discuta, a constituit o totală lipsă de respect a clasei politice față de populație. E cert, la Vilnius ne-au reprezentat factori decizionali despre care , metaforic vorbind, se poate afirma că au venit la parafare cu pușca și umbra lui Sorin Paciu, împușcat în pădurea Domnească, precum și cu buzunarele pline cu mită, umplute la punctele vamale ale R.Moldova.

Potrivit ultimelor sondaje 83,5% din populaţie crede că Republica Moldova merge într-o direcţie greşită. Această cifră este cea mai mare de când se face Barometrul de Opinie Publică. Potrivit sondajului, populaţia rămâne preponderent nemulţumită de salarii – 92%, locuri de muncă – 90%, nivelul de trai – 86%, precum şi de activităţile de combatere a corupţiei – 88%, pensii – 85%.

Căderea este catastrofală, iar încrederea populației în cei pe care i-a ales este la pământ.

Firește, într-un stat democratic, societatea civilă ar fi umplut străzile. La noi, însă ea parcă a plecat să muncească la negru peste hotare sau devorează fondurile europene, cei care le gestionează indicându-le să nu facă valuri dacă vor să trăiască.

Niciunul dintre cei care se bat cu pumnul în piept seară de seară la televiziunile puterii nu au spus barem că li s-a dat să citească documentele semnate. Într-o societate cu o presă liberă, documentele de mult erau plasate în rețea, scurgerea de informație făcând parte din tehnicile instituțiilor media.

Chiar atât de mult să fi cerut pe aceste documente? Chiar nici Renato Usatâi, care a cheltuit dintr-o respirație peste 100 de mii de dolari cu Vlad Filat și fiul său, nu a avut bani ca să le cumpere și să ne fericească?

O singură dată, atenție, la comisia pentru politică externă s-a prezentat speranța diplomației moldovenești din epoca de piatră Natalia Gherman-Snegur cu documentele. De atunci în țară e întuneric în această ordine de idei.

Vedem doar focuri de artificii pe bolta neagră a patriei. ”Vom trăi mai bine!”, ”Vom circula fără vize!”, ”Vom avea locuri de muncă”, scrie pe nemărginita boltă cerească. Dar nouă nu ne prea vine a crede până nu vedem, fiindcă ce-i scris cu penița, nu tai cu bărdița. Noi știm cu cine avem de a face și nu-l am în vedere neapărat pe Filat.

Categoric, la sutele de bancuri despre moldoveni pe care le-au compus neprietenii noștri, în special rușii, va mai apărea unul – cum moldovenii au parafat documentele de la Vilnius fără a le vedea.

Oricum, mass media-rusă a informat deja că am fost prostiți. Măcar să nu fi cerut. Dar s-au auzit voci. Și ei nu aveau dreptul moral, deoarece sunt niște perdanți, să nu le discute cu noi. Acestea sunt rigorile democratice, în condițiile în care coaliția de guvernare abia dacă depășește minimumul necesar pentru a vota legile. În plus, nimeni inclusiv Fule, nu a spus că documentele nu se publică până la parafare.

Birocrații de la Burxelles nu puteau să nu știe de gravele încălcări ale democrației, de pericolul instaurări unei dictaturi agresive la Chișinău, întrucât ei au fost atenționași de ambasadorii Germaniei, SUA asupra gravelor derapaje antidemocratice ale puterii de pe Bâc.
Ei au promis că societatea civilă va avea la dispoziție documentele. Ele vor fi dezbătute pe larg de către cetățeni. Aceasta presupune și un referendum, deoarece, s-ar putea să nu ne aranjeze anumite prevederi ale acordurilor parafate.

Deci, nu mai departe decât vineri, pe site-ul ministerului de externe, la vedere, documentele trebuiau să fie publicate. Măcar și în engleză, dacă au deficiențe la limba maternă care este română, ceea ce constatăm vizitând organul de presă electronică al MAE. Deocamdată nu le vedem. Nu auzim nici explicațiile de rigoare. Leancă-Gherman-Filat-Lupu-Hadarcă se odihnesc. Au obosit sireacii. Noapte Bună!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole