Leancă și Gherman-Snegur îl dezinformează pe Filat? Minciuna îi va duce pe toți la groapa de deșeuri a istoriei de succes a UE. Fragment din cartea ”Căderea Armaghedonului”.

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Cu toate că au fost sancționați, ca nu spun au primit-o rău de tot în figură, pentru poveștile cu liberalizarea regimului de vize, Filat și Leancă nu se lasă de prostul nărav de a nu exagera și de a nu minți populația.

De fapt, dacă erau bărbați, ei trebuiau să-și prezinte demisia și să se retragă din politică așa după cum au promis. Motivul este la suprafață – UE nu a liberalizat regimul de vize pentru cetățenii R.Moldova în termenii anunțați de aceștia. După cum vedeți, ei continuă să mănânce și acum usturoi, crezând că nu le miroase cavitatea bucală. Adică, ce mai încolo încoace, că nu le pute din gură.

Dimpotrivă, ei au început să orchestreze o campanie mediatică acerbă, încât mi se face milă de reporterii care sug din deget performanțele economice ale UE în R. Moldova, împărțită în trei zone – de centru, de nord și de sud.

Interviurile realizate în exclusivitate cu birocrații UE de un nu știu cine, devenit expert peste noapte, nu conțin trei întrebări fundamentale. Iată-le:

1. De ce Franța și Marea Britanie se arată reticente față de Parteneriatul Estic, proiectul fiind considerat unul polonez? Nu va conduce aceasta la tergiversarea liberalizării regimului de vize, ce va urma după ratificarea documentelor de asociere de la Vilnius?

Deschid o paranteză pentru a sublinia că premierul român, Victor Ponta, care l-a dus de mână pe Leancă la Bruxelles și a dat asigurări că România ne va ajuta la procesul de sistematizare, de traducere a documentelor, de elaborare a proiectelor, ea având experiență deja, a spus că Leancă trebuie să se tempereze și să nu zăpăcească lumea cu liberalizarea regimului de vize până la adoptarea declarației politice.

Premierul Ponta știe ce spune. Nu este pentru nimeni un secret că UE e o structură extrem de greoaie, care depinde de opțiunile fiecărui stat-membru. Astfel, Olanda va aştepta raportul MCV ( Mecanismul de Cooperare și verificare) din 2014 pentru a lua o decizie privind aderarea României la Schengen. Deci, admiterea iarăși se amână, fiindcă guvernul olandez va aştepta raportul MCV pentru a-şi stabili poziţia, în speranța că România va continua să ia “măsuri ireversibile şi de durată în vederea introducerii şi implementării reformelor în justiţie şi a luptei împotriva corupţiei, aşa cum s-a stabilit între România şi Uniunea Europeană”.

De menționat că aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen a fost inclusă pe agenda Consiliului JAI din decembrie 2013. În condiţiile în care Olanda aşteaptă raportul MCV, care nu va fi publicat până atunci, este puţin probabil ca subiectul să mai figureze pe agenda reuniunii, întrucât pentru luarea unei decizii este nevoie de unanimitate.

Vă amintiți cum a procedat Leancă ? A reacționat ca un copil care vede pentru prima dată o bomboană, bucurându-se că are cu ce se întoarce acasă. Putea să aducă speranță nu neg, dar trebuia să anunțe poporul că nu toți se arată cu deschidere către noi și că ambasadorii R.Moldova trebuie să informeze zilnic poporul, prin intermediul mediilor de informare cum lucrează pentru a convinge Franța și Marea Britanie, dar și alte state-membre, că suntem la înălțimea exigențelor.

2. De ce UE nu spune că Federația Rusă a avertizat-o să nu creeze noi linii de demarcație în Europa? Argumentul rușilor care văd declanșarea de către UE a unui război rece, Ucraina, R.Moldova, fiind în rolul de carne de tun, ține.

De ce Leancă, Gherman, Filat și toată gașca lor nu explică oamenilor că nu e bine că UE nu a acordat nicio atenție CERERII FEDERAȚIEI RUSE DE A FI ADMISĂ CA OBSERVATOR ÎN PARTENERIATUL ESTIC. A lăsat cererea fără răspuns. E treaba lor, dar noi care avem o importantă minoritate rusă și trebuie să găsim limbaj comun pentru a ne consolida odată și odată ca stat, trebuie să fim pragmatici și să venim cu declarații în sprijinul demersului rus, fiindcă așa este corect.

Ce caută acești imberbi politici la toate televiziunile unde nu spun nimic, se justifică, scâncesc. Mai mult, îl învinuiesc pe Voronin de câte în lună și în stele, cu toate că nimeni nu a luat decizii mai temerare decât el în ceea ce privește integrarea R.Moldova în UE.

3. UE este în deficit cronic de perspective asupra viitorului. Birocrații de la Bruxelles nu pot spune cu certitudine ce va fi mâine cu ei. Iar noi avem nevoie nu de granturi, ci de un program complex de edificare a unor unități economice ale viitorului, după cum ar fi, de exemplu, o uzină de computere, de televizoare etc., sau transformarea R.Moldova într-o punte strategică a Parteneriatului Estic, Chișinăul devenind un nou Strasbourg.

Dacă e să discutăm cu cărțile pe masă, aceasta a fost promisiunea inițială a SUA, care ne-a cedat de bună voie Germaniei, întrucât a înțeles că a eșuat în intenția de deveni unica supraputere globală, revenind la concepția unei lumi multipolare, axată pe trei centre gravitaționale SUA-UE – China –Federația Rusă. Despre această idee națională Leancă, Gherman- Snegur, Filat, Lupu, Corman, etc, etc, nu știu nimic, fiindcă ea nu-i interesează. Ei nu o pot realiza. Îi depășește.

I-am suspectat pe Leancă, Filat, Gherman de o totală lipsă de profesionalism și nu renunța la opinia mea, considerând că ei trebuie schimbați de urgență , în mod democratic.

Incapacitatea lor totală de a explica poporului care vor fi costurile integrării dar, mai ales, de a uni societatea întru atingerea acestor obiective e marele lor păcat. E crima lor. Ei nu au rețeta unei Moldove unite în aspirația europeană.

Cel care se erijează în salvatorul nației este compromis. Mai mult, el nu cunoaște arta negocierii. De aceea le sugerez lui Filat și Leancă să citească cu luare aminte cartea ”Gettind to YES” ca să înțeleagă definitiv că atunci când îi ai în față pe ai tăi, indiferent ce convingeri împărtășesc, pui cuțitul înapoi în tureatcă. Lovești îi ei cu dragoste și cu milă. Aceasta este ideea de bază a cărții.

Nu trebuie să ne bucurăm că Ucraina și-a luat un time-out vis a vis de semnarea documentelor de asociere la UE. Citeam zilele acestea în publicația de mare tiraj ”New-York Times” o analiză din care rezultă clar că Parteneriatul Estic a eșuat, practic.

Ucraina, din democratizator al Rusiei s-a transformat într-un aliat de nădejde. Ce vom face noi? Îi detest pe Leancă, Filat, Snegur-Gherman când afirmă că trebuie să mergem înainte și nu înapoi. Adică, în Europa și nu în Federația Rusă. Teza, atâta timp cât nu ni se spune clar când vom fi admiți în UE, este reprobabilă. Trebuie să stăm liniștiți în locul nostru, la casa noastră și să învățăm de la ai noștri. Știți cine sunt ai noștri?

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole