Leancă și Filat transformă întreaga republică într-o enclavă Kaliningrad

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.
Patriarhul Kiril a bătut în șa  ca să priceapă caii. Sub privire pioase ale demnitarilor de stat din R.Moldova în frunte cu Vlad Filat, Patriarhul Kiril a făcut politică subtilă la Chișinău. El a afirmat că politicienii  trebuie să fie împreună cu poporul, să exprime năzuințele lui.  A urmat apoi povestea despre marele imperiu de odinioară, despre uitarea care se așterne peste  tot ceea ce este trecător.

Un observator atent al evoluțiilor politice nu poate să nu cunoască adevărul că numărul euroscepticilor s-a majorat considerabil din cauză că guvernarea nu înțelege să explice foarte clar care sunt avantajele, fie măcar și minime, ale parafării de către R. Moldova a acordului de asociere la UE.

 Năucită din cauza proastelor spectacole la care se dedă guvernarea zilnic, populația nu înțelege și nici nu vrea să înțeleagă că va trăi mai bine peste 30 de ani. Omul nu are ce mânca acum. Nu are cu ce îmbrăca astăzi copii ca să-i trimită în localitatea vecină la școală, fiindcă guvernarea a optimizat instituțiile de învățământ. Desigur,  amărâții, mai ales vara, pleacă să construiască palate oligarhilor ruși, să-i deservească în restaurante, să le asfalteze drumurile.

Refrenul că poporul nu mai vrea în UE a devenit șlagăr moldovenesc și sondajele reflectă acest adevăr. Iar patriarhul Kiril care știe că la Ialta, după cel de-al doilea război mondial, soarta noastră a fost decisă de alții fără ca noi să fim întrebați dacă ne place sau nu să vorbim rusește și nu românește, cunoaște rezultatele sondajelor.
Așa că a bătut șaua ca cei din fața sa să priceapă că Rusia ne va folosi  ani buni drept carne de tun în disputele sale geopolitice, inclusiv cu UE.

Să fim sinceri, după  ce aeroportul Internațional Chișinău a fost dat în concesiune unui stat care a ocupat raioanele din stânga Nistrului,  iar BEM, principală instituție bancară a statului, a încăput pe mâna unei rusoaice care inspiră orice doriți numai nu încredere,  conchidem că actuala guvernare, de dragul banilor nemunciți, vrea să transforme întreaga republică într-o enclavă de tipul Kaliningradului.

Repetăm, nu Rusia este investitorul strategic pentru R.Moldova.  BEM trebuia naționalizată așa după cum au făcut nemții, suedezii, italienii, francezii. Filat care ne cere argumente pentru a proba participarea lui la această tranzacție, nu poate să nu știe că președintele parlamentului, Igor Corman, a fost întrebat deja de către reprezentanții FMI  despre privatizarea BEM. Rezultă că el nu a fost informat  suficient de către Leancă. Ori Filat vrea să credem că nu el, care a condus comitetul național de stabilitate  financiară de la Banca de Economii a afirmat: „Am prezentat comisiei procesele verbale de la ședințele Comitetului. Au fost organizate 12 ședințe, iar dintre acestea, la nouă ședințe a fost discutată situația de la Banca de Economii. Au fost adoptate decizii concrete. Comisia are la dispoziție aceste procese verbale în care este răspuns la întrebarea ce acțiuni au fost întreprinse de Comitet”

Pe cine avea să consulte Leancă dacă nu pe Filat? E bine să fim serioși și să nu lăsăm fără replică faptul că Patriarhul Kiril, a blagoslovit ieri poporul transnistrean. O față bisericească de asemenea rang abandonează limbajul esopic când este obligată de situație să îndemne  cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului să se unească.
În istoria noastră zbuciumată există precedente. Anume aceasta le-a spus găgăuzilor președintele Turciei, Suleyman Demirel, când a efectuat prima sa vizită oficială în R.Moldova. ”Soarta a fost nemiloasă cu voi, dar trebuie să fiți cetățeni demni ai acestei țări”. Fiți siguri, dacă măcar un demnitar rus ar spune asemenea cuvinte în Transnistria problema ar fi rezolvată în mai puțin de trei ore.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole