Leancă se teme și de umbra sa

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Existența trupelor paramilitare ale Transnistriei, create din foști ostași ai armatei 14-e, existența bombelor militare murdare în depozitele colosului rus, denotă, fără putință de tăgadă, că Europa de Sud-Est se află permanent sub amenințarea rușilor. Armata rusă nu a plecat, nu a început niciun proces de retrage ca Leancă să ”reitereze” la ONU îndemnul său constant (nu se știe cui!) pentru finalizarea procesului ”de retragere a forţelor armate ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele internaţionale asumate”.
Leancă nu a avut niciodată curajul lui Iușcenko sau Saakașvili care au înțeles să se sacrifice pentru propriul popor. El se ține de fotoliu cu dinții, nedorind să ”moară pentru binele moșiei”, după cum spunea Alexandru Lăpușneanul.
În situația creată, când Rusia a trecut direct la amenințări și imixtiuni flagrante în afacerile noastre, nu se repetă același refren, ci se cere clar condamnarea acțiunilor Federației Ruse, care a decis unilateral că forțelor sale armate le revine rolul de pacificatori în spațiul ex – sovietic. SUA nu au fost niciodată de acord cu această asumare unilaterală de garant al păcii. În zonă trebuie să fie introduse forțele de pacificare ONU, căci Federația Rusă ar putea provoca noi conflicte pentru a contracara parafarea de către R.Moldova și Ucraina a Acordului de Asociere la ONU. Asta trebuia să spună clar Leancă la ONU și să discute discursul său cu ortacii din monstruoasa coaliție.
Spre regretul nostru, UE așa și nu și-a creat forțele sale armate care ar putea fi, cu adevărat un garant al păcii în Europa de Sud-Est. Această sarcină a pus-o încă Helmut Kohl, dar din cauza crizei economice, lucrurile nu s-au mișcat din loc.
La ONU Leancă a ”reiterat” ceea ce nu se realizează cu anii. Or, eu unul credeam că noua structură va persevera în acreditarea unor planuri și proiecte temerare care ar ridica, în cele din urmă deasupra noastră umbrela de securitate.
La acest capitol guvernarea Filat chiar nu a făcut nimic. Iar faptul că la ședințele AIE nu s-a discutat niciodată diferendul transnistrean, deplasările lui Filat la meciurile de fotbal și prezența la concerte alături de secesionistul nr.1 Șevciuc, sunt indicatori clari că, atâta timp cât Transnistria va fi o gaură neagră a contrabandei și a traficului cu droguri, nimeni dintre oligarhi nu va avea interesul de a soluționa echitabil problema transnistreană. Alți lideri naționali, necorupți, cu o pregătire fundamentală pot rezolva problema integrității teritoriale a R.Moldova.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole