Leancă, scula lui Filat, are o ”problemă crucială” la București – de a drege busuiocul. Miza e mai mare decât viața

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Nici celui mai înverșunat dușman nu-i poți dori soarta lui Leancă.

După Vladimir Voronin care a spus că România se amestecă în afacerile interne ale R.M. nimeni nu a cutezat să-i învețe pe cei de pe Dâmbovița cum trebuie să fie ca să le placă lui Leancă, dar și ”șăfului”.

Replica dlui consilier prezidențial, Chifu, aparent neoficială, are foarte serioase consecințe pentru ghinda lui Filat. De ce?

PLDM a fost creat cu sprijinul efectiv al Partidului Liberal Democrat din România. Nașul mediator a fost chiar Teodor Stolojan, poate unul dintre cei mai devotați lui Băsescu.

Stolojan, expert al Băncii Mondiale, care a supravegheat procesul de privatizare din R.M. cunoaște dedesubturile multor tertipuri de-ale tânărului însurățel pe atunci șef al departamentului privatizării și ar putea servi subiectele fierbinți presei de la București.

Iar presa de la București nu este ca și cea de la Chișinău. Ziariștii de acolo, chiar dacă și mai ciugulesc din palmă, nu se ating de firimitură până nu o văd că-i de aur. Este adevărat, calitatea investigației lor este ireproșabilă. Nu lasă piatră pe piatră.

Dosarele ”țigareta”, intentate lui Filat, de care se laudă că a scăpat ar putea avea trenă sau coadă. În orice moment bombele mediatice ar putea fi plasate la locul potrivit și rade de pe fața pământului orice efort electoral de-al verzilor , care și așa sunt considerați cei mai corupți.

Deci, aluzia consilierului Chifu la viitorul politic și diplomatic al lui Leancă este cu bătaie lungă. Cei doi prieteni siamezi, vor fi separați prin intervenție chirurgicală, la insistența lui Filat, care nu vrea să mai dea și a doua oară în ceva galben, acoperit cu frunze verzi.

Setea de mărire și cinismul, patima pentru bani dovedite de Filat până acum nu mai lasă loc pentru dubii. Leancă va trebui sacrificat.

Însușii Leancă, aflat în România într-o perioadă de timp crucială (începe să-mi placă acest cuvânt) a servit cum nu se poate mai bine Uniunea Sovietică, punând umărul la exportul de ”perestroikă” pe care Ceaușescu nu o dorea, fiindcă nu s-a împăcat niciodată cu cedarea Basarabiei.

Nu cred că Leancă putea fi atât de nătâng, dar mai degrabă este, de vreme ce nu a luat în calcul o afirmație de-a lui Băsescu, făcută imediat după Vilnius.

„Nu îmi este ruşine de ce am spus şi nu mă deranjează nici dacă vreun politician spune: vai, cum am putut spune aşa ceva, că îi întărim pe comuniştii de la Chişinău. Comunişti sunt toţi aceia care joacă între Moscova şi Bruxelles (…). Dar nu este un proiect care să se poată face mâine sau poimâine. Acum nu este un moment în care lucrurile să se poată întâmpla”, a spus Traian Băsescu. El a menţionat că, dacă în România 70% din populaţie vrea unirea, în Republica Moldova procentul este mult sub 50%.

Deci, ”marele diplomat” nu se mai putea atinge de subiect, fiind, cu certitudine, un neocomunist ce joacă între Moscova și Bruxelles.

Dovadă este supușenia în fața lui Rogozin care l-a făcut cu ou și cu oțet, iar el a stat cu capul plecat, de data aceasta ca o sculă rusească.

Faptul că a evitat, atât el, cât și Filat, să se întâlnească cu președintele Băsescu pe Aeroportul Internațional Chișinău, concesionat rușilor pentru 49 de ani, și să deschidă culisele mârșave ale afacerii precum și replicile date lui Băsescu la Vilnius, complică și mai mult starea de lucruri.

O declarație comună pentru presă ar fi limpezit lucrurile, dacă mai era ce. Închinau câte o cupă de șampanie și se despărțeau.

Am putea admite că Leancă a făcut cu premeditare această afirmație tâmpită sub toate aspectele.

Nu este așa, fiindcă România va trebui să semneze acordurile de asociere, parafate la Vilnius. Nu e vorbă că nu va semna.

Băsescu, cel care a insistat ca acordurile să fie scrise în română și nu în moldovenește, solicitând la Bruxelles urgentarea semnarii lor, l-ar putea vrea pe Leancă la Palat.

Și atunci Leancă va nimeri sub tirul presei de la București. Aceștia sunt tineri, vor să repare o nedreptate istorică și nu-i interesează ifosele staliniste ale lui Leancă.

Va fi spulberat.

De fapt,un prim botez îl așteaptă în mai puțin de câteva ore. Leancă va participa , după întrevederea cu Ponta, la ședința săptămânală de Guvern de la Palatul Victoria, care va avea loc la ora 12:00.

După aceasta va nimeri în îmbrățișarea mortală a presei.

Nu știu cum va drege busuiocul.

Cel mai bine ar fi fost să ceară o întrevedere cu Băsescu și să-și prezinte scuzele de rigoare.

Din fericire, nu va mai putea da vina pe noi, fiindcă afirmația buclucașă a fost făcută în direct la un post de televiziune.

L-am auzit ieri cerându-i rațiune lui Moș Crăciun. Adevăr a grăit. Dar trebuia să-l mai roage pe moș să-i scurteze și limba care-l ia pe dinainte și ea, sărmana, nu știe că în capul stăpânului bate vântul diplomatic.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole