Leancă nu a înțeles nimic din lecțiile președintelui Băsescu!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Din cauza lui Filat și a lui Leancă mass media care le ciugulește din palmă nu a acordat atenție unor idei fundamentale, expuse de președintele Băsescu imediat după Vilnius.

Aceste idei, certifică, o dată în plus, că, mai devreme sau mai târziu, reîntregirea se va produce de la sine.

Băsescu a afirmat că va interveni la Bruxelles ca R.M. să beneficieze de un regim mai liber, ținându-se cont de faptul că se confruntă cu problema secesionismului și a prezenței militare ruse în raioanele estice. Susținea imediat, după Vilnius că UE trebuie şi ea să manifeste înţelegere faţă de R.M , actualmente cel mai sărac stat al Europei.

Leancă, Snegur-Gherman, acești doi rapsozi ai dogmelor, trebuiau să insiste ca ajutoarele pentru R.M. să fie acordate nu numai ca recompensă a îndeplinirii unor criterii necesare reformei.

În aplicarea teoriei ”turtei dulci și a bicului” sau a principiului „more for more” UE este obligată să lase R.M. să mănânce câteva turte dulci pe acest drum extrem de anevoios. În caz contrar călătoria noastră spre Bruxelles s-ar putea transforma într-un pelerinaj la zidul plângerii de la Kremlin.

UE trebuie să le demonstreze secesioniștilor , să convingă populația de pe maul stâng că este mult mai convenabil să se afle la Bruxelles decât la Moscova.

O modalitate sigură ar fi ca firmele private din Franța, Germania, etc. să deschidă business-uri în R.M. profitând în acest fel de lărgirea Uniunii către o piaţă cu forţă de muncă mai ieftină.

Ați auzit de asemenea discursuri, semnate Leancă, Gherman-Snegur, Corman, Timofti?

L-am auzit vorbind pe Leancă despre R.M. stat suveran in UE și m-a încercat râsul-plânsul.

Într-un interviu acesta susține că, urmare a aderării la UE, R.M. nu va pierde suveranitatea, dând de înțeles că nu vom fi asimilați de România, așa după cum urlă cât îl țin bojocii Rogozin.

Demult e timpul să inaugurăm un ciclu de lecții despre R.M. în contextul european, să explicăm pe îndelete cum ne vom uni din punct de vedere cultural, altfel de unire fiind realizată la nivelul tuturor statelor-membre.

Nu știu câtă diplomație trebuie să mai faci ca să înțelegi, în definitiv, că odată cu invitarea R.M. la aderare, ceea ce se va întâmpla peste vreo trei decenii, va trebui să acceptăm suveranitatea partajată.

Leancă ar trebui să știe că Europa Occidentală a manifestat iniţial o atitudine prudentă faţă de Europa de Est. Henry Kissinger propunea, în 1990, scenarii privind neutralitatea regiunii. Fără nici un fel de UE.
Ulterior, președintele Bill Clinton a promovata o politică activă de admitere în NATO, începând cu Parteneriatul pentru Pace la care a aderat și Rusia.

Cu toate acestea, inițial Rusia nu era reticentă față de admiterea țărilor din fostul lagăr socialist, mai ales a republicilor ex – sovietice. Dar, văzând că nu este acceptat în UE nici ca observator, Kremlinul a început a da semne de neliniște.

Secesioniștii, ca la comandă, au început a trâmbița că R.M. va pierde suveranitatea.

Pe Leancă nu-l duce capul să explice niște lucruri pe care el și Snegur-Gherman era obligați să le cunoască până a proceda la negocierea Acordurile de Asociere la UE și să le discute în mass media, astfel ca populația să înțeleagă ce pierde și ce câștigă în UE.

Uniunea a fost creată printr-o serie de tratate, îmbunătăţite şi modificate în mai multe rânduri, la care au aderat treptat aproape toate statele Europei Occidentale. UE şi-a stabilit politici şi aranjamente instituţionale proprii, multe dintre acestea având o forţă politico-juridică ce transcende graniţele naţionale. S-a creat astfel o suveranitate partajată.

Analista italiană, Barbara Spinelli, arată necesitatea “de a conferi consistenţă unei suveranităţi deja evaporate, întrucât, sub impactul procesului de globalizare, statul naţiune a pierdut controlul exclusiv asupra teritoriului, populaţiei, mărfurilor şi comerţului, ca şi independenţa relativă faţă de transformările externe. Deci, orice lamentare pe tema pierderii suveranităţii este inutilă.

Într-o lume globală noile statele-membre UE vor transfera către instituţiile europene funcţii cum ar fi cele monetare, economice, de securitate şi afaceri externe. Cu multă șansă s-ar putea ca UE în următorii 20-30 de ani să deveni un superstat. Acum este o supraputerea economică.

Deci Leancă și toți ciracii săi din guvern trebuie să se îngrijească mai mult de problema retragerii armatei ruse și a munițiilor din regiune și să nu mintă oamenii. Să le spună sincer că, la fel ca și România, ca celelalte state membre vom adopta un nou nivel de conducere, vom crea supraelite – necorupte, competente care vor fi un exemplu de comportament pentru întreaga comunitate.

Ceea ce avem la ora actuală în R.M, mă gândesc imediat la Filat, Plahotniuc, la ceilalți oligarhi, este o formă perversă a democrației, băgată pe gât cu de-a sila.

Numai Acordurile de asociere, netraduse, necomunicate poporului, contrar legislației lingvistice, denotă că cei care vor lauri pe cap au făcut un pas cu stângul și au venit la Vilnius din Pădurea Domnească.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole