Leancă merită un șut în fund de la Victor Ponta… pe Drumul Mătăsii

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Suntem anunțați, cu surle și trâmbițe, că premierul român vine pe 27 august la Ungheni ca să nășească gazoductul Iași-Chișinău. Evenimentul este nesemnificativ atât din punct de vedere economic, cât și geopolitic. Vor fi aruncate pe gura vântului câteva milioane de EURO , pe care până la urmă tot sărmanii oameni va trebuie să-i întoarcă.
Despre reducerea dependenței energetice a R.Moldova de Federația Rusă s-au scris volume. S-a edificat un terminal petrolier la Giurgiulești, care numai gaz lichefiat din Kuwait nu aduce, deși e o chestiune profitabilă. S-a discutat până în pânzele albe despre înălțarea unei turbine speciale moldovenești la centrala nucleară de la Cernavodă, dar nu avea câteva milioane de dolari și nici Romania nu-i avea pentru a ne ajuta să scăpăm de sabia lui Damocles care ne atârnă deasupra capului de 22 de ani.
Pot povesti ore în șir cum ne umilea Boris Elțin în public la summiturile CSI. Numai după ce dădea de dușcă câteva sute de grame de coniac ”Siurpiznâi”, se făcea mai bun ș i ne lăsa în pace cu datoriile pentru gaze. Dar ne amenința că dacă nu ratificăm acordul de intrare în CSI, rămânem față în față cu revolta populației. Cum se manifestă ea știți bine.
Problema energiei putea fi soluționată lesne demult, dacă guvernarea de la Chișinău încheia un parteneriat strategic cu Republica Populară Chineză care dispune atât de creditele necesare, cât și de utilajul performant pentru a construi minicentrale electrice. Mai mult, parcurile gigantice de obținere a energiei eoliene și a panourilor voltaice sunt un fenomen obișnuit în China. Despre toate acestea am scris cu lux de amănunte în cartea ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”. N-am văzut, însă nicio mișcare a guvernării în direcția respectivă. Un guvern cu grijă pentru oameni preia imediat legăturile, începe producția în serie, creând astfel locuri de muncă. Desigur, totul începe de la anunțarea unui parteneriat strategic de la întrevederi bilaterale. Cei din monstruoasa coaliție, însă, parcă au tatuat pe piept ”made in Brussels”. De acolo le vine banul nemuncit. La ce bun să se lege ei cu un popor care pune în capul mesei onestitatea în afaceri.
Și iată când credeam că suntem pierduți irevocabil în labirintul ce duce spre UE, premierul român Victor Ponta le propune președintelui și premierului chinez stabilirea unui parteneriat strategic și declară: ”China este țara cu cele mai mari resurse și investiții…Relațiile cu China contează enorm de mult”.
I-am solicitat, în repetate rânduri, în mod oficial atât pe președintele Timofti, cât și pe premierul defunct, Filat, să spună foarte clar de ce nu avem un parteneriat strategic cu China, în schimb, îl avem cu Rusia. Au tăcut mâlc. E clar, chinezii cer corectitudine în relații, nu scapă banul în mână oricui. Cu ei nu te îmbogățești. Ei fac totul pentru oameni, nu pentru oligarhi. L-ași trece cu vederea pe acest prim ministru cu un chip mereu plângăreț, dar nu pot, fiindcă și el nu spune clar – ne trebuie sau nu un parteneriat strategic cu China.
În final, ca să le răspund băieților cu ochi albaștri care răspund comenzilor Contrabandistului de a lătra la caravana care trece nepăsătoare pe lângă ei, precizez că mă interesează enorm de mult doctrina chineză ”un stat – două sisteme”, folosită pentru a soluționa problema reunirii Hong Kongului, Macao, nu este exclus, și a Taiwanului, cu patria-mamă.

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole