Leancă, Filat, Diacov, Lucinschi, Snegur-Gherman pot discuta fără complexe cu Moscova?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Joi seara, președintele Băsescu s-a referit la o soluție reală, foarte concretă de eliminare a diferendului transnistrean. La fel ca și președintele Timofti, el a avansat ideea renunțării la mecanismul 5 plus 2 , absolut ineficient.

Am scris că și Cancelarul german, Angela Merkel, a propus crearea unei comisii a UE-Rusia care să soluționeze acest conflict înghețat. Dmitiri Medvediev, pe atunci președinte al Rusiei, a căzut de acord, însă carul a rămas pe loc din vina diplomației moldovenești, condusă de Leancă.

Iată că și președintele Băsescu revine asupra subiectului, precizând că dialogul cu oficialii de la Kremlin trebuie susținut FĂRĂ COMPLEXE.

Leancă, Filat, Diacov, Lucinschi, Snegur-Gherman sunt vulnerabili la acest capitol. Despre rădăcinile primilor trei s-a vărsat multă cerneală.

Trecutul glorios al lui Leancă și Diacov în revoluția română va fi redat cu lux de amănunte. Posteritatea nu va uita binele pe care acești reprezentanți ai unor instituții serioase ale U.R.S.S. l-au făcut fraților noștri.

Despre Filat , cursant al unei școli k.g.b. de lângă Moscova de asemenea știm câte ceva. Progeniturile lui Petru Lucinschi și Mircea Snegur au reușit să-și crească trenă la Moscova, fiind șantajabili.

Complexele inferiorității pe care le au aceștia nu pot conferi calitatea și ritmul necesar negocierilor cu Kremlinul. Deci, până la alegerea unei noi clase politice nu putem vorbi de reluarea mecanismului negocierilor în formatul 1 plus 1.

Afirmația președintelui Băsescu este revoluționară și ea aduce, în ultimă analiză, pe eșichierul politic european adevărul că FEDERAȚIA RUSĂ ȘI ARMATA 14-E DE PE TERITORIUL R. MOLDOVA REPREZINTĂ UN FACTOR DE INSTABILITATE LA HOTARELE UE.
Repetăm, președintele Băsescu a trecut în revistă recenta sa vizită la Bruxelles, în cadrul căreia a avut o întrevedere cu președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Cu referință la subiectele vizând R. Moldova, cel de-al doilea stat românesc , Băsescu nu a propus soluții în calitate de avocat al R.Moldova sau în calitate de simpatizant, ci în calitate de preşedinte al României.

Băsescu este convins că Bruxellesul trebuie să urgenteze procesele de integrare a R.Moldova în UE, indicând asupra riscurilor care pot afecta parcursul european al celui de-al doilea stat românesc. Cel mai important risc este Transnistria, unde pot apărea provocări. Precizăm, provocările pot fi armate.

Președintele Băsescu nu a spus că tot Moscova se implică și în cel de-al doilea focar de instabilitate. Noi , însă, vedem și în Găgăuzia mâna Kremlinului.

Totodată, Băsescu l-a rugat pe preşedintele Consiliului European să analizeze posibilitatea identificării unor resurse financiare europene care să fie alocate accelerării procesului de conectare energetică a Republicii Moldova de România. Există posibilitatea de a crea alte două linii de aprovizionare cu energie electrică.

Așadar, Băsescu a făcut o serioasă ofertă politică pentru R.Moldova, așa după cum le-a spus șefilor misiunilor diplomatice, acreditați în România.

El a lăsat fără răspuns întrebarea unei jurnaliste care a ținut să afle ce crede despre afirmația lui Leancă vizând acordarea pentru regiunea transnistreană a unei autonomii mai mari, după modelul regiunii spaniole Catalonia.

Țin să subliniez că Leancă face cea mai iresponsabilă declarație din istoria R.Moldova, care ne va ține mereu departe de UE. Dar nu se poate să fii chiar atât de docil!

Leancă se pretinde mare diplomat, ”fiert” în diferendul transnistrean. Cum poate acest prim ministru distrat să nu știe că regiunea Catalonia deţine propria ei forţă de poliţie, Mossos d’Esquadra, care după obţinerea autonomiei înlocuieşte în mare parte Guardia Civil şi Policia Nacional, aflate sub conducerea guvernului central spaniol.

Deci, Leancă vrea ca trupele paramilitare transnistrene, de fapt, ostași ai armatei 14-e rusă, să facă legea în autonomia extinsă pe care este dispus să o ofere Transnistriei.

Lui Leancă îi scapă un moment esențial – în orice clipă secesioniștii autonomi pot cere independența. Și ei nu vor dori să fie membri ai UE ca și catalanii, ci cetățeni ai Federației Ruse. E, de fapt, aceeași enclavă Kaliningrad.

Am dedus, fără riscul de a greși, că Leancă, fost secretar doi al Ambasadei U.R.S.S. la București, este privit cu indiferență la Cotroceni.

Cu aceeași indiferență el, deopotrivă cu stăpânul Filat, trebuie să fie tratat la urnele de vot de către populația care nu mimează ca ei procesul de integrarea europeană, dar dorește cu toată ființa să scape de hoții și bandiții de la guvernare.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole