Leancă face jocul lui Filat şi se compromite iremediabil

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Decizia de sâmbătă a Curţii Constituţionale, care a declarat neconstituţionale decretele preşedintelui Nicolae Timofti, îl descalifică nu doar pe acesta, în calitatea lui de şef de stat şi de jurist, dar şi pe premierul desemnat Iurie Leancă. Şi asta pentru că Timofti i-a demis prin decret pe miniştri liberali Moldovanu şi Şalaru anume la solicitarea premierului interimar, Iurie Leancă. Deci, demiterea celor doi miniştri, adică ilegalitatea, a pornit de la Leancă. Totodată, Leancă este cel care a propus membrilor Guvernului să-l demită prin vot pe directorul Moldsilva, liberalul Ion Cebanu, decizie care, la fel ca şi decretele lui Timofti, a fost declarată neconstituţională de Înalta Curte.Vedem că, odată ajuns în fotoliul de premier interimar, Iurie Leancă îşi pierde treptat aura de tehnocrat, care nu se implică în luptele politice, care este preocupat doar de binele ţării, dar nu de-al său personal sau de-al grupului politic care l-a propulsat în respectiva funcţie. Până mai deunăzi afirmam că Leancă este unul dintre puţinii (dacă nu chiar singurul) liberal-democraţi din Guvern asupra căruia nu planează nici o suspiciune de corupţie. Astăzi nu se mai poate spune acest lucru despre Leancă. Şi asta nu pentru că interimarul s-ar fi apucat subit să fure, să facă contrabandă, să pună mâna pe tot felul de afaceri. Nu, lucrurile acestea le-a făcut şi, probabil, le mai face în continuare nu el, ci şeful său de partid Filat. Dar Leancă devine complice la ce a făcut sau mai face Filat pentru că răspunde comandamentelor venite din partea contrabandistului nr. 1 al Republicii Moldova şi acţionează în interesul acestuia.

Demiterea liberalilor din funcţiile publice pe care le deţin este un act de răzbunare din partea lui Filat îndreptat împotriva liderului PL, Mihai Ghimpu, care a declarat de la tribuna Parlamentului că Filat este hoţ şi contrabandist. Am arătat cu alte ocazii să orgoliul şi narcisismul lui Filat nu i-au putut ierta lui Ghimpu acest gest de curaj, dacă vreţi. Cu Filat totul este clar. Instinctul de supravieţuire îl obligă să lovească în cei care îl demască. De fapt, este un instinct propriu oricărui hoţ, mare sau mic: să-l pocnească în cap pe cel care îi spune că este hoţ.

Dar de ce se implică Leancă în jocul lui Filat, mai ales că până acum premierul interimar a stat departe de afacerile lui murdare? Nu avem răspuns la această întrebare. Poate Leancă este şantajat de şeful său pe linie de partid sau poate nu conştientizează că, făcând jocul lui Filat, el se descalifică, se compromite iremediabil. Şi asta e păcat. Mai ales că, favorizându-l pe Filat, Leancă îşi compromite propriile şanse de a fi confirmat de Parlament în funcţia e prim-ministru.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii