Leancă, fă un bine de Crăciun pentru moldovenii din Sudan! Dar spune-ne și nouă cum îți vei ispăși păcatele!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Până a ajunge ministru de externe, iar mai apoi șef al executivului de la Chișinău, Leancă a fost vicepreședinte al ASCOM.

Evident, era responsabil de relațiile externe ale Companiei . Evident, actuala poveste a moldovenilor din Sudan poartă semnătura lui.

Dincolo de tragedia a circa 150 de angajaţi ai companiei petroliere ASCOM, inclusiv peste o sută din Republica Moldova, vreo 30 din România şi câţiva din Ucraina care s-au pomenit în mijlocul conflictului violent izbucnit acum zece zile în Sudanul de Sud, trebuie să vedem lucrurile în esență.

Cum au ajuns acolo? Cine a făcut tranzacțiile? În ele, categoric, este implicat actualul premier Iurie Leancă, expert în conflictele interetnice.

Pe atunci, după cum vă spuneam, el era vicepreședinte al ASCOM, condusă de controversatul Anatol Stati, căruia i-a pus mâna pe cap Petru Lucihsnci. Acesta convingea lumea, în penuria de combustibil declanșată de Rusia, că gazele din Tadjikistan vor ajunge în R.M.

Din 1986 până în 1989 Petru Lucinschi a fost secretar II al CC al Partidului Comunist din Tadjikistan. Un soi de observator al mișcărilor naționale din republică, având sarcina de a le preîntâmpina și contracara.

Îmi amintesc, în anii când a bătut palma cu Snegur, subiectul gazelor din Tadjikistan era unul fierbinte. Așa și nu le-am mai văzut, după cum nu le-a văzut din Kazahstan, Vladimir Voronin .

Cu Sudanul, un stat, aflat în interminabile conflicte, Leancă a avut categoric de a face.

După cum ne indică documentele , în perioada anilor 2007 – 2009 Leancă a fost vicepreședintele companiei petroliere moldovenești ASCOM Group.

Deci, nu putea să nu fi știut de următorul caz, relatat de publicația britanică ”Financial Times”: ”Administraţia companiei petroliere ASCOM este învinuită de un profesor din Sudan, că a construit o clădire a Universităţii care se dărâmă astăzi… Profesorul Aggrey Majok, de la Institutul de Ştiinţă şi Tehnologie din Sudan, învinuieşte compania moldovenească ASCOM că ar fi lăsat în voia sorţii construcţia clădirii Universităţii, care şi-au asumat-o încă de la lansarea afacerii… Potrivit profesorului, oamenii de afaceri moldoveni au uitat de nevoile oamenilor de aici, care au mizat pe sprijinul companiei. Interesele de afaceri ale ASCOM sunt evidente: de a acumula profituri din extragerea petrolului, acesta fiind principala bogăţie a statului.

Un raport elaborat de autorităţile locale face referire la rolul destabilizator al companiilor petroliere din regiune. După războiul civil din 2005, acestea abuzează de extragerea masivă de petrol şi în mod fraudulos, în Sudan, se extrag 500 mii de barili de petrol pe zi.

Purtătorul de cuvânt al oficiului ASCOM din Sudan, şi reprezentanţii companiei din Moldova au evitat să fie intervievaţi de către jurnaliştii britanici de la ziarul Financial Times. Mai mult, Grigore Talpa, directorul general al companiei a explicat că nu este la curent cu problema clădirii universitare şi s-a arătat surprins de situaţie.

Toți, firește l-au consultat pe vicepreședintele Companiei care trebuia să remedieze situația. Numele lui este Iu. Leancă.

Trenele diplomatului cu ”mare” drept calificativ nu se termină aici.

Înloc să insiste ca acest controversat om de afaceri să pună punct tranzacțiilor dubioase, el tace , nu face nicio declarație în calitatea sa de ministru de externe în cabinetul Filat.

Între timp, în Sudan, izbucnește războiul. Urmare a conflictului militar moldovenii care lucrează la o exploataţie petrolieră din localitatea Fakwak, provincia Jonglei, în loc să fie evacuaţi cu avionul sau helicopterul în locuri mai sigure, au fost îmbarcaţi, la 17 decembrie, pe o barjă, pentru a fi transportaţi pe râul Nil spre Malakal, centrul administrativ al provinciei Nilul Superior, din Sudanul de Sud. Grupul de moldoveni se deplasează prin zona cea mai afectată de conflict, unde au avut loc confruntări sângeroase între triburile rivale Nuer şi Denka.

Leancă știe că va fi luat la purecat aici în țară, mai ales după decizia ca Andrei Baștovoi, vicepreședinte al ASCOM, să fie privat de libertate pentru 9 ani.

Baștovoi, fost deputat în primul parlament, este învinuit de serioase delicte.

Scena conflictului a fost, de asemenea Sudanul, atât de drag inimii lui Leancă.

Nu înțelegem de ce primul ministru Leancă nu a fost invitat ca martor în proces. Încă nu este târziu.

Oricum, televiziunile, agențiile de știri, dacă nu ar fi fost controlate, demult ridicau problema compatibilității funcției de prim ministru cu activitatea de muncă anterioară a lui Leancă la ASCOM.

Dacă am avea presă de investigație și instituții de stat democratice, Leancă de mult era sub lumina reflectoarelor. El trecea de la poveștile europene de adormit copiii la cele tragice din Sudan.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole