La Washington interesul nostru național nu are capul spart

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.
  • SUA nu  trebuie să ne lase la cheremul nemților
  • Traian Băsescu a avut dreptate
  • Ultrapatrioții sunt debusolați
  • Natalia Gherman ține minte numele de familie de domnișoară
  • Leancă și Filat vor  putea sări peste ștacheta, ridicată de ministrul de externe?

Ieri am aflat ceea ce știam – la Vilnius, la reuniunea statelor-membre ale Parteneriatului Estic, vom face un  simplu act de  prezență. Ministrul de externe, Natalia Gherman, aflată la Washington D.C., a spus lucrurilor pe nume. Pentru întâia oară a afirmat că  UE trebuie să aibă anticamere diferite pentru țările din Parteneriatul Estic.(PE)

În cazul în care se va insista în continuare asupra examinării gradului lor de pregătire  de aderare la pachet, nu este exclus ca exemplul Armeniei să fie preluat de alte state din spațiul post-sovietic. Afirmația e logică, îndrăzneață, fără rezerve.

În Congresul SUA, Natalia Gherman a fost recunoscută ca fiica lui Mircea Snegur și are șanse reale de a readuce R. Moldova în rândul statelor care refuza să mai fie tratate ca  unele ce promovează un curs politic extern duplicitar.

Vă amintesc, Armenia, stat-membru al PE, a luat decizia de a adera la viitoarea uniunea vamală, controlată de Rusia. Referindu-se la Armenia, șefa diplomației de la Chișinău nu a  făcut o referință specială la R. Moldova. Nu este greu , însă, să ne dăm seama că noi am putea fi  următorii în contextul unei campanii masive a opoziției care, după cum e și firesc, nu este de acord cu puterea.

De menționat că și lor Natalia Gherman le-a scos cartușele din arme.  În alocuțiunea vizând starea democrației din R. Moldova,  ea și-a exprimat speranța că  la mijlocul lui 2014, cu jumătate de an înainte de scrutinul general, UE va liberaliza regimul de vize pentru cetățeni.

Coborâm vertiginos în electoralele anterioare și ne aducem aminte că mesagerii comuniștilor agitau cetățenii cu drept de vot, aducând drept argument în favoarea secerii și a ciocanului posibilitatea creată de liderul comuniștilor ca moldovenii să lucreze în Europa.

Spuneau un neadevăr. Firmele turistice, controlate de comuniști, vindeau foi  cu 3000-4000 de EURO amărâților pentru a călători și a nu se mai întoarce din UE . Erau fabrici de estorcare  a ultimilor bani, împrumutați de sărmanii oameni pentru a – și crea posibilitatea de a lega nevoile de par.

Argumentul agitatorilor roșii  era simplu – dacă îl votați vom merge și mai departe. Sloganul comunist avea temei – Vladimir Voronin a obținut semnarea de către întregul corp de deputați a unei hotărâri istorice prin care se declara adeziunea fermă a R. Moldova  la UE. Oficialii de la Bruxelles au rămas extrem de satisfăcuți de opțiunea generală pro UE a legislativului de la Chișinău.

La Washington, Gherman – Snegur a  spus adevărul consultându-l pe tatăl ei, Mircea Snegur. Oricum, acest act istoric,  de liberalizarea a vizelor, dacă se va produce, va aduce categoric, câștig de cauză formațiunii cu care simpatizează Natalia Gherman. Eu unul nu știu dacă ea e membru PLDM , dar cunosc și toată lumea e la curent cu faptul că Ministerul de Externe  revine acestei formațiuni, conform diabolicei partajării a funcțiilor.

Am scris anterior că interesul național al lui Vlad Filat, Petru Lucinschi și a fiului său, Chiril, diferă de al nostru. Strategiile lui Petru Lucinschi sunt ușor descifrabile. După ce a fost  strâns de pe drumuri de către Mircea Snegur, acesta a vrut subit să fie și președinte al R. Moldova, candidat al Moscovei. A redus astfel, viteza, de deplasare a R. Moldova către NATO și UE, făcând-o imposibilă și în următorii zeci de ani. P.Lucinschi a fost susținut de Sangheli și Voronin. Credibilitatea lui Luchinschi, oricâte eforturi a depus, este foarte mică în occident. De ce?

P. Lucinschi l-a invitat, într-un an electoral, pe prietenul său din anii de comsomolie, Pastuhov, viceministru de externe al federației Ruse, pentru a-i întinde o cursă lui M.Snegur. Pastuhov a prezentat un plan rusesc de ”soluționare” a diferendului.

Cum era și firesc, am expediat proiectul rusesc spre  expertizare la o sursă de la ONU. Comentariile primite au confirmat dubiile noastre – ni se propunea  să acceptăm crearea unei confederații ceea ce însemna acceptarea pe vecie a prezenței militare a Kremlinului în R.Moldova.

Desigur, Mircea Snegur nu a semnat. Iar P.Lucinschi  a  declarat că va semna dacă ajunge președinte. Astfel, el a adus o probă în plus Kremlinului, dar și populației nostalgice după imperiu, eram în 1996, că Mircea Snegur este un președinte pro-occidental.

Pe această cale P.Lucinschi, numit în popor vulpea, șmecherilă, ajutat  de Diacov, Pasat, etc. și-a realizat visul de a fi șef de stat. Numai că ne-a sacrificat pe noi și ne-a întors de pe un drum sigur.

De ce am adus acest exemplu? Pentru a vă convinge că ieri, la Washington D.C. Natalia Gherman a fost prezentată drept fiica primului președinte al R.Moldova. Nu mai insist cu amănuntul că toate structurile americane au căutat în arhive. În 1996, când Mircea Snegur a efectuat prima și ultima sa vizită la Casa Albă,  eram considerați pionieri în promovarea reformelor. Pretutindeni am  fost  aplaudați. Decizia R.Moldova de a semna, prima din spațiul ex-sovietic, Parteneriatul pentru Pace, lansat de NATO, a fost bine primită.

Memoria istorică a SUA despre R.Moldova la acest act de curaj se reduce. Am impresia că ieri Natalia Gherman s-a atins elegant de istorie. A confirmat că Traian Băsescu, președintele României, a avut dreptate cerând ca R.Moldova să fie admisă în pachetul vestic al aspiranților la UE.

Cunoscându-l pe Filat, dar și pe Lucinschi, pe Leancă admit că strategia lor este cinică, lucinschistă – ei vor să fie credibili în Vest prin Natalia Gherman,  fiica lui Mircea Snegur.

După ce Petru Lucinschi a obținut președinția prin decimarea forțelor naționale a deschis semafor verde furtului proprietății obștești, Vladimir Filat, fiind șef al departamentului privatizării. Istoria, după cum vedem, se repetă.

Eminescu: De ce uitați că-n voi e și număr, și putere?

Summitul OSCE, de la Lisabona a fost ultimul cu participarea lui Mircea Snegur în calitate de șef de stat. Atunci, fiind  angajată a ministerului de externe, Natalia Gherman cu care ne deplasam într-o limuzină la o reuniune plenară, a spus că SUA ne-a trădat în aspirațiile noastre.

Ne  făcea cunoscuți în lume, desigur, Leancă diplomat al Ambasadei R.Moldova în SUA. Am scris deja că de el depindea, în cel mai înalt grad mesajul transmis Congresului și că a făcut mult prea puțin pentru a ne apropia de puternicul lobby-american.  Echipele care influențează Congresul, președinția americană sunt atât de competente, atât de puternice încât au provocat până și nemulțumirea lui Zbigniew Brzezinski care  a admis că SUA nu mai are politică externă din cauza activității lor susținute. Leancă, însă, nu i-a găsit pe lobby-ști. N-avea bani de taxi ca să ajungă la Congres, sărmanul!

Firește, Natalia Gherman greșea afirmând că americanii ne-au trădat. S-a greșit atunci când, în efortul de unificare a forțelor politice, Mircea Snegur a fost trădat de D. Moțpan, președintele PDAM, ajuns ulterior președinte al parlamentului.

El a spus că acceptă soluția de depășire a sărăciei, propusă de Mircea Snegur,  pe care l-a însoțit în vizita  de lucru la Washington D.C,  fiind convins deja, el și majoritatea ortacilor săi agrarieni, că denumirea corectă a limbii noaste este română. Dar omul dintre paranteze, Petru Lucinschi, și aici a intervenit pentru a dezbina ceea ce a fost clădit cu atâta greu. El vroia ca limba română să fie luată între paranteze.

Ca să fiu sincer, aș fi foarte bucuros să greșesc. Dar pentru aceasta cei trei trebuie să mă convingă că au comis grave ce trebuie  reparate imediat. E vorba de:

– acceptarea rușilor ca cei mai mari investitori în vinificația R.Moldova, care ne  creează acum enorme probleme;

– concesionarea aeroportul Internațional Chișinău unei companii rusești;

– transferarea conductei de gaz a Moldovei secesioniștilor;

– atacul rider asupra BEM și admiterea în cea mai  serioasă bancă a unui investitor anonim din Rusia, care ne va dicta politica financiară pentru mulți ani înainte cu bani murdari, ceea ce va conduce la o inflație fără precedent;

Nu este unica abatere gravă a lui Filat – Plahotniuc de la normele economiei de piață care , au, totuși, exigențe și presupun moralitate. Așa că încerc să nu zâmbesc dacă Filat, Leancă, Lucinschi și Compania Păpușarului în frunte cu Lupu vor să mă convingă că există drept internațional. Cred că au văzut ce face Rogozin cu dreptul internațional, în timp ce Germania primește gaze prin conducta Molotov – Ribbentrop.

Mai degrabă cred că Filat și Leancă încearcă să dreagă busuiocul, acceptând mesajul corect al Nataliei Gherman. Vor să scape. Căci Gherman este credibilă. Ei – nu. Ca să convingă intelectualii și tinerii, ei trebuie să renunțe la planurile diabolice de aservire a R.Moldova Federației Ruse.

Nu pot să nu observ că această remarcă a  Nataliei Gherman –Snegur a trecut pe lângă urechile groase ale pseudoanaliștilor puterii. Știrea a fost transmisă de un post de radio, finanțat de Congresul SUA și nepreluarea ei în totalitate de alte posturi, mă face să cred că adevărul a început să-i doară pe unii. Mă sperie mai ales niște politiconiști care amenință tinerii cu revenirea în forță a comuniștilor. Acești bâlbâiți uită că neprezentarea la urne este o metodă a revoluției fără violență. Mai mult, îndemnându-ne să acceptăm răul cel mai mic, ei refuză să vadă că generația ”7 aprilie” are un cuvânt greu de spus. Cei care au fost mințiți cu nerușinare, fiind  scoși în stradă pentru a apăra bogățiile lui Filat, dar și pe cele ale lui Stati ( nu tresări, Iurocika!) refuză rolul de figurant.  Într-un stat în care alegerile pot fi câștigate cu 800 de mii de voturi se întâmplă minuni.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole