La graniţa de est a NATO

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

La final de an am invitat, în faţa camerelor de filmat, trei conaţionali cu experienţe complementare în domeniul geopoliticii, pentru a evalua 10 lideri politici de de mapamond, ce vor conta şi în ecuaţia acţiunilor mai mult sau mai puţin previzibile din 2015.  Publicistul Neagu Udroiu, un senior cu harul ironiei elegante în lumea jurnaliştilor români, geopoliticianul Marius Văcărelu, necruţător în verdictele date în cadrul emisiunii „Valori euroatlantice” şi junele Răzvan Munteanu, cu o evoluţie inedită în presa electronică, au fost cei ce au exprimat opinii de interes general, care pot fi vizionate în imaginile video inserate mai jos. Orientativ am ales câteva din afirmaţiile celor trei invitaţi la postul de televiziune 6TV, care este recepţionat şi la Chişinău, cele cu privire la preşedinţii Rusiei, Ucrainei şi la cancelarul Germaniei.

Despre Vladimir Putin

Răzvan Munteanu: Rusia nu a câştigat Ucraina, ci riscă să o piardă. În ultimii doi ani am avut proteste atât la Budapesta, cât şi la Moscova, ceea ce arată o tensiune socială deloc de ignorat.

Neagu Udroiu: Putin este, prin biografie, recomandat a fi un om inflexibil. Tatăl lui a fost lucrător la NKVD. Bunicul lui a fost bucătar, la înalta curte a Rusiei, îi servea la masă pe Lenin şi pe Stalin. El are în sine încredere în propriul său destin. Orban are încă de cântat la acest xilofon în care sunetele sunt alese pentru a fi auzite în interior şi aprobate acolo. Iar la Kremlin să fie auzită doar muzica ce place preşedinţiei ruse. Adică muzica de la Budapesta place la Kremlin.

Marius Văcărelu: În clipa de faţă, această slăbiciune economică pe care o încearcă Rusia o va obliga să se gândească cum să îşi dezvolte ţara, industria. Rusia beneficiind de resurse extraordinare s-a bazat, în ultimii 20 de ani, pe exportul acestora. Şi mai puţin pe investiţii şi o retehnologizare reală a industriei.

Despre Piotr Poroşenko

Răzvan Munteanu: Este o persoană care a venit pe un val de simpatie şi de susţinere.

Neagu Udroiu: Poziţia foarte verticală, din foarte multe puncte de vedere, a preşedintelui Ucrainei trebuie totuşi să ţină cont de foarte multe perturbaţii care se ivesc, măcar în arealul din imediata apropiere.

Marius Văcărelu: Preşedintele Poroşenko este doar un prizonier al timpurilor, omul care are cea mai puţină libertate de a alege, nu poate să facă foarte mult. Ucraina nu va putea controla prea repede cele două…republici create de separatiştii rusofoni.

Despre Angela Merkel

Răzvan Munteanu: Angela Merkel este singurul lider european pe care Vladimir Putin îl respectă. Şi este foarte importantă politica Berlinului, privind Parteneriatul Estic. Iar Republica Moldova rămâne un pion important, în cadrul Parteneriatului Estic. Republica Moldova – inima răpită a României – reprezintă un pivot important pentru Berlin.

Neagu Udroiu: De ce nu ar deveni, în viitor, Germania, un areal în care românul să se simtă la el acasă?

***********************************************************

Pentru cititorii acestui blog, oriunde ar fi ei, un gând firesc, pentru anul care vine:

 

 

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Ion Petrescu

Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti, tatăl, Ion, fiind din judeţul Argeş, iar mama, Tamara, din stânga Prutului. A urmat cariera militară avansând până la gradul de colonel, fiind opt ani director al Trustului de Presă al Armatei României. ...

Ultimele articole