La Chişinău se va deschide un birou de legătură, al NATO, cu Republica Moldova

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Excelenţa Sa, Marek Szczygiel, ambasadorul Poloniei în România a răspuns nuanţat, cu explicaţii inedite, la întrebările adresate pe timpul dialogului purtat în cadrul emisiunii „Valori euroatlantice.”

De la summitul Alianţei Nord-Atlantice, din septembrie, Polonia aşteaptă trei lucruri importante:

1. Întărirea capacităţii NATO în ceea ce priveşte garanţii credibile de securitate, şi aceasta se poate realiza prin organizarea de exerciţii periodice, pe scenarii care vizează aplicarea articolului 5, într-o nouă abordare a distribuirii bazelor şi forţelor pe teritoriul statelor membre, cât şi prin revizuirea documentelor strategice care girează activitatea Alianţei.

2. Vor trebui întărite relaţiile transatlantice, şi acest lucru presupune atât o reimplicare sporită a SUA în securitatea statelor europene, cât şi o mai mare răspundere din partea statelor europene. Aşadar se pune punct acelei scăderi continue a fondurilor alocate forţelor armate.

3. O nouă abordare a relaţiilor cu partenerii. Deci şi o nouă abordare a relaţiei cu Rusia. Pentru că nu mai poate fi vorba de relaţii ca până acum. Având în vedere că Rusia evident priveşte NATO ca pe principalul său inamic. Pe de altă parte trebuie intensificată colaborarea cu ceilalţi parteneri, cu Ucraina şi Moldova. E foarte bine că se va deschide un birou de legătură, al NATO, cu Republica Moldova, la Chişinău. Trebuie o relaţie mai strânsă şi cu ceilalţi parteneri, care nefiind în tratat au totuşi nişte capacităţi importante, cum este Suedia, cum este Finlanda.

Interviul integral îl puteţi viziona, dacă doriţi, aici:

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Ion Petrescu

Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti, tatăl, Ion, fiind din judeţul Argeş, iar mama, Tamara, din stânga Prutului. A urmat cariera militară avansând până la gradul de colonel, fiind opt ani director al Trustului de Presă al Armatei României. ...

Ultimele articole