La Chișinău incepe lupta geopolitică. Cum se impart taberele?!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.


În urma vizitei oficiale a președintelui R.Moldova în Federația Rusă, acesta a făcut iarăși o declarație cu care a stârnit furia cetățenilor din Moldova. Declarația ține de promisiunea acestuia pentru a denunța Acordul de Asociere RM-UE, după ce PSRM v-a acumula majoritate parlamentară.

Unicii care au venit cu o reacție în acest sens, au fost oficialii Partidului Democrat din Moldova.

Într-un comunicat de presă: „PDM anunță că se pronunță ferm pentru continuarea apropierii Moldovei de Uniunea Europeană și susține că relația Moldova – UE trebuie să rămână axa fundamentală a politicii noastre externe. În acelaș comunicat de presă, se mai spune ca inițiativa președintelui Dodon, privind semnarea unui memorandum cu Uniunea Euroasiaică este lipsită de putere juridică, deoarece nu existe mecanisme reale pentru realizarea unui astfel de proiect de politică externă, precum nu există nici susținerea sociala sau politică în R.Moldova. Iar această inițiativă a lui Dodon va rămâne doar la nivel de intenție politică, iar PDM va utiliza toata pârghile pentru a respinge un astfel de demers, pe care îl consideră neprielnic intereselor R.Moldova.”

Dar întrebarea principală, la momentul de față, ține de ce vor alege celelalte partide politice din Moldova?
1.Vor susține PDM-ul în lupta pentru vectorul european al țarii?
2.Îl vor susține pe Dodon și vectorul euroasiatic?
Voi încerca să repartizez partidele și eventualele lor alegeri, în urma declarațiilor si acțiunelor acestora.

Platforma Demnitate și Adevăr – „Se pune batista pe țambal cu privire la vectorul geopolitic”. Mai mult, recentele vizite la Moscova ale lui Andrei Năstase întărește cele spuse de el acum un an de zile. Cred că e clar pentru toată lumea, că nu poți fi cu adevărat pro-european și în același timp într-o alianță cu Renato Usatîi.

Partidul Nostru – „Acest acord trebuie să fie anulat pentru că distruge economia moldovenească, pentru că este îndreptat împotriva suveranităţii statului nostru.” Declarațiile date, Usatîi le-a făcut la conferința susținută la Agenția Ingternațională de Presă ” Rossia Segodnya”.

PLDM – partidul care a compromis vectorul european prin acțiunile lui Vlad Filat și alți membri de vază ai partidului. Chiar dacă Maia Sandu si Natalia Gherman au aderat la PLDM în 2014, când Filat fura miliardul, acest lucru nu a ajutat formațiunea să-și îmbunătățească imaginea politică.

PCRM – partid care nu are șanse la alegerile din 2018.

PL – partid pro Acordul de Asociere cu UE, ce se demonstrează și prin votul acordat pentru ratificarea acestui acord.

PPEM – partid pro Acordul de Asociere cu UE, președintele acestui partid fiind cel care a semnat ultimul pentru acest acord, alături de reprezentant  al UE pentru afaceri externe și politică de securitate Catherine Ashton.

PAS – Maia Sandu chiar dacă se declară pro-europeană, acțiunele în comun cu marii luptători împotriva Acordului de Asociere, Renato Usatîi și Năstase, pune grave semne de întrebare asupra alegerii pe care o va face aceasta. Va lupta ca Acordul de Asociere să rămână un acord de bază în R.Moldova fiind unica șansă de dezvoltare a țării, sau se va alătura aliațiilor săi de proteste?
Ca și în cazul lui Năstase, Maia Sandu trebuie să aleaga între UE sau parteneriatul cu Renato Usatîi și oligarhii Țopa. A fi pro-european nu înseamnă doar a scrie pe facebook despre asta. Sunt necesare fapte concrete.  Deci eu personal aștept ca doamna Sandu să facă o declarație în acest sens: Uniunea Europeana sau Renato Usatîi.

Celelalte partide din Moldova nu le voi menționa, deoarece nu au forță și potențial de a accede în Parlamentul R.Moldova după alegerile din 2018.

Acum s-a ajuns la o răscruce, când partidele politice trebuie să-și anunțe clar și oficial poziția, sunt alături de PDM în lupta pentru implementarea Acordului de Asociere și aderarea la Uniunea Europeana, sau fac direct sau indirect, jocul lui Dodon și a forțelor care ne doresc în Uniunea lui Vladimir Putin.

Totul e simplu. Carțile au fost date pe față.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Chirilov Anatolie

Chirilov Anatolie

Sunt o persoana care iși iubește țara, indiferent de momentele negative care se intâmplă în ea. Iar unele din marele probleme la nivel de țara, apar din cauza informației false aparute in presa de buzunar. De aceea incerc mereu sa aduc la cunostința...

Ultimele articole