La 10% din moldoveni le este refuzată viza Schengen

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Când îi spui unui moldovean,  că va avea nevoie de viză,  e mai ceva decât a-l speria, că va arde în focurile veșnice ale iadului. Cuvântul  ”Viză” presupune de la sine rânduri interminabile, certuri cu oamenii,   pe sub uși, un teanc de hârtii,  care,  pînă la urmă,  vor fi reciclate frumușel,  mulți nervi și timp pierdut.

Comisia Europeană a publicat de curând un raport despre  cum stăm noi, moldovenii,  cu vizele și dacă merităm să ne plimbăm fără prea multe ștampile în pașaport.

Dar cât de pozitive nu ar fi știrile apărute,  precum că deținătorii de pașapoarte biometrice vor putea să se plimbe prin UE, în raport se spune de foarte multe ori,  că pe lângă facilități,  avem un șir enorm de responsabilități, pe care cetățenii RM ar trebui să le știe.

Numărul refuzurilor pentru Moldova în 2011 e de 2 ori mai mare decât media mondială. Fiecare al 10-lea moldovean,  care vrea să intre în UE, este refuzat. Dar de ce?

Business-ul actual de vize

Pentru a obține o viză, ai nevoie de ceva bani puși deoparte,  mai ales când privești lista întreagă de acte, de care vei avea nevoie, chiar pentru o viză de scurtă ședere.

  1. 2 fotografii  3×4 / 3,5×4,5 (în dependență de consulat) – 20 lei
  2. Asigurare medicală – în medie 150 lei
  3. Traducere/ servicii de notariat – 100 lei
  4. (Pentru Italia) Certificat precum că nu ți-ai schimbat numele (30 zile) – 40 lei
  5. Dovada resurselor financiare – minim 500 euro
  6. Dovada  cazării/ rezervării – 20 euro
  7. Rezervare a biletului de călătorie – 20 euro
  8. Xerox la tot ce ai, inclusiv buletin, carnet de muncă, certificat de naștere – 20 lei.

Total: 540 euro și 330 lei ~ 560 euro

50.000 x 560 euro = 28 mln euro

Continuare pe Bloguvern

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii