Kremlinul se implica in alegeri. Atentie la fake news

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.
Doua fake news au zguduit astazi spatiul informational al RM.
E semn clar,  Kremlinul se implica informational in alegerile parlamentare din RM si  ca dezinformarile si manipularile prin intermediul  media sunt metodele preferate folosite.Mai intii portalul Newsmaker a scris ieri că Parlamentul European ar pregăti o rezoluţie care prevede anularea regimului de vize Moldova-UE, făcând trimitere la unul din autorii documentului, europarlamentarul lituanian Petras Austrevicius.
La scurt timp, a venit o reactie promta a europarlamentarului roman Andi Cristea ca „Uniunea Europeană nu pune problema suspendării regimului de vize pentru Republica Moldova”. El a mai sustinut că speculaţiile la acest subiect din partea opoziţiei şi a presei care o susţine fac doar rău Chişinăului.

“Recomand politicienilor în afirmare electorală de la Chişinau să nu se joace cu teme importante, legate de interesul naţional. Nu se pune problema atingerii regimului de vize pentru Republica Moldova, vehicularea acestei idei face rău Chişinăului”, a scris copresedintele comitetului de cooperare parlamentară UE-RM, Andi Cristea, într-o postare pe Facebook.
Acesta a îndemnat partidele din opoziţia de la Chişinău să nu facă campanie pe seama UE.
“Nu faceţi campanie pe seama UE în lunile următoare. Cetăţenii Republicii Moldova merită mai mult respect şi sunt mai importanţi decât interesele politice înguste de campanie”, a mai scris Andi Cristea.
E limpede ca unele partide de opozitie ar dori sa sperie cetatenii RM cu suspendarea regimului liberalizat de vize, dar aceste informatii sunt calomnioase si nu corespund adevarului.Tot astazi, Parlamentul Republicii Moldova a fost nevoit sa dezminta o informatie distribuită, către abonați de agențiile ruse TASS și RIA Novosti, legată de un pretins comunicat referitor la statutul pensionarilor.
„Regretăm distribuirea fake news și atenționăm că un proiect de lege legat de pensionarii care locuiesc în afara țării este înregistrat în parlament și stipulează facilități suplimentare pentru această categorie de persoane. În particular, inițiativa legislativă semnată de președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Valentina Buliga, prevede că persoanele care și-au stabilit domiciliul într-un stat cu care Republica Moldova nu are încheiat un acord privind asigurările sociale, depun cererea de pensionare și actele necesare la organul teritorial de asigurare socială de la ultimul domiciliu din Republica Moldova, care se înregistrează în mod obligatoriu. Autoarea argumentează propunerea prin dreptul constituțional la pensie al cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de viza de reședință.

Menționăm că avizul guvernului pentru acest proiect nu este aprobat până la această oră, iar pentru intrarea în vigoare a unei legi aceasta trebuie adoptată de Parlamentul Republicii Moldova. Exprimăm deschiderea în continuare pentru cooperare cu toate instituțiile media și încurajăm presa să verifice informațiile legate de activitatea instituției pentru evitarea dezinformării publicului”.

Cineva spunea ca Moskova nu crede in lacrimi.
Iar eu as adauga , Kremlinul ataca informational R.Moldova si incearca sa intoxice opinia publica cu falsuri.
Atentie la fake news.

Comentarii