Kremlinul joacă la ofsaid

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Dacă şi Noua Rusie, ca şi Crimeea, va deveni parte a Federaţiei Ruse, ne vom învecina cu euroasiaticii lui Vova, cum este alintat Putin de susţinătorii săi.

Ceea ce este grav, condamnabil şi deloc de trecut cu vederea este efortul  susţinătorilor ofensivei imperiale a Kremlinului, de a insista pe ideea că fragmentarea Ucrainei nu este o chestiune care să privească şi România, dar mai ales NATO.

În traducere liberă, pe baza nostalgiei sale declarate, după URSS, Putin întâiul, ca ţar de modă nouă, are dreptul, de viaţă şi de moarte, asupra cetăţenilor din fostele state sovietice şi socialiste, precum, mai ieri Georgia, azi Ucraina, probabil mâine Republica Moldova.

Ar merita trecută în Cartea Enormităţilor, nu în aceea a recordurilor, pretenţia autorităţilor ruse că sancţiunile anunţate pe 29 aprilie, de SUA şi Uniunea Europeană, pot fi comparate cu o nouă Cortină de Fier.

Adevărata Cortină de Fier este cea dorită de Vladimir Putin, care visează, cu ochii deschişi, la refacerea Uniunii Sovietice, sub forma Uniunii Euroasiatice, a cărei frontieră de vest să coincidă cu graniţa de est a NATO.

Păi cum altfel?

Realitatea din teren confirmă extinderea zonei controlate de separatiştii rusofoni, care exercită o presiune evidentă asupra guvernului de la Kiev.

Nimeni nu se mai îndoieşte că prima ţintă este determinarea amânării alegerilor prezidenţiale, planificate pentru 25 mai.

Deja, la Kiev, se vorbeşte de posibilitatea de a organiza secţii de votare numai în teritoriul controlat de administraţiile locale care nu doresc federalizarea Ucrainei şi nici noi acte de secesiune.

Iar Kremlinul joacă la ofsaid.

În cazul unei intervenţii militare ucrainene masive, pentru neutralizarea redutelor secesioniştilor din sudul şi estul Ucrainei, cei 40.000 de militari ruşi, aflaţi la graniţă, cu peste 700 de blindate şi 270 de avioane de luptă, vor da o ripostă care nu se va opri, iniţial, decât la Kiev, iar temporar la graniţa cu Republica Moldova.

În acest caz, cei aproape 2000 de militari „pacificatori”, din Transnistria, ar putea ataca trupele de grăniceri ucraineni.

Ucraina mai are şi neşansa de a avea, pe teritoriul său, ofiţeri din serviciul militar rus de informaţii, care au pregătit, instruit şi finanţat tineri echipaţi acum cu ţinute de campanie, la reverul cărora, pe epoleţi, sau la umăr se află bentiţa neagră-portocalie, însemnul victoriei răsăritenilor.

Clamata autonomie sporită este un pretext pentru nesupunerea faţă de autorităţile centrale de la Kiev, care, iniţial, au făcut greşeala să anuleze dreptul minorităţilor naţionale de a utiliza limba nativă în şcoli.

Revenirea Ucrainei la ceea ce a fost înainte de începerea manifestaţiilor din centrul Kievului, nu mai este posibilă.

Crimeea rămâne de facto sub cizma rusă. Ca şi Abhazia şi Osetia de Sud, în Georgia. Ca şi Transnistria, în Republica Moldova.

Noua Rusie, cea clamată de Vladimir Putin dă semne serioase de desprindere de sub autoritatea Kievului.

Despre ofensiva răsăritenilor şi intenţiile preşedintelui tuturor ruşilor s-a purtat un dialog filmat, ce poate fi vizionat:

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Ion Petrescu

Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti, tatăl, Ion, fiind din judeţul Argeş, iar mama, Tamara, din stânga Prutului. A urmat cariera militară avansând până la gradul de colonel, fiind opt ani director al Trustului de Presă al Armatei României. ...

Ultimele articole