Kremlinul contraatacă sau Igor Dodon, sindromul Voronin și efectele posibile

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Ieri presedintele Dodon a anuntat ca va initia adresari catre popor, cu prezenta presei, odata in luna , sau de cite ori va fi nevoie, ceea ce mi se pare o incercare de plagiat de la Putin, sau chiar de la fostul dictator din Venezuela, si acela socialist populist, Hugo Chaves.

Daca Dodon doreste sa implementeze in RM un stil autoritarist de presedinte gen Putin, sau Chaves, ar fi bine in primul rind sa afle ca R.Moldova nu este republica prezidentiala, si sa citeasca Constituita sa vada ce imputerniciri are.
In rindul doi, socialismul populist  gen Chaves a adus Venesuela, o tara cu resurse imense de petrol , la foamete si saracie.

Este evident ca Dodon promoveaza agenda Kremlinului in RM si isi coordoneaza actiunile cu administratia lui Putin.
Asta sa vazut clar la Moscova, Dodon a fost primit ca unul de al casei, iar presa rusa a notat inca o victorie geopolitica a lui Putin in politica externa.

Insa exemplul lui Cantemir invocat de Dodon de prietenie moldorusa, e simbolic, sa nu fie nevoit si Igor Nicolaevici sa fuga din tara cu camarila de la Palat.

Kremlinul doreste, in primul rind, denuntarea acordului de asociere RM-UE si semnarea unui document de colaborare RM -uniunea economica eurasiatica.
De asemenea Kremlinul doreste implementarea memorandumului Kozac in ceea ce priveste reglementarea diferendului transnistrean.

Dar de ce Dodon insista pe denuntarea acordului cu UE, in conditiile cind conform Biroului Național de Statistică vedem că ponderea țărilor CSI în totalul exporturilor moldovenești s-a redus de la 50,5% cât era în 2005 la 20,6% în 2016, iar cea a statelor UE a crescut de la 40,6% la 64,8%?

Uniunea economica eurasiatica este un esec, ca sa se convinga de asta Dodon trebuie sa mearga la Minsk sa-i spuna Lucasenco adevarul.

De asemenea se vede clar incercarea lui Dodon de a certa RM cu vecinii, Ucraina si Rominia.
Analistul politic Dan Dungaciu declara ca de fapt se creaza o axa RM, Rusia, Ungaria, care ar putea sa faca probleme identitare Romaniei.
Kremlinul doreste sa momeasca aventurierii politici cu ideile de Moldova Mare si Ungaria Mare.

Il indemn pe Dodon sa vada ca si Voronin a incercat sa provoace Romania si sa promoveze separatismul in Moldova romaneasca, a instituit si regim de vize pentru cetatenii romani, a deportat multi cetateni romani de pe teritoriul RM, si in rezultat a obtinut izolarea RM, si  suspendarea finantarii internationale.

Dar daca nu se vor tine cont de lectiile istoriei, va urma incercarea de izolare a RM, de transformare a stutului moldovenesc in paria, in care Rusia sa se pozitioneze in fata opiniei internationale drept un arbitru care poate sa intervina, asa cum este modelul belorus, rol de care Lukasenco incearca sa fuga, fara prea multe sanse deocamdata.

In calea Kremlinului pentru a instala o guvernare antieuropeana, si prorusa, sta PD, PL si actuala majoritate parlamentara proeuropeana.
Dodon isi propune sa provoace cu orice pret alegeri anticipate,  si sa dizolve Parlamentul actual cu majoritate proeuropeana.
El declara ca doreste un referendum in acest sens , care sa acorde presedintelui imputerniciri suplimentare.
De fapt Dodon doreste sa obtina imputerniciri caracteristice unei republici prezidentiale si acest lucru nu trebuie admis.
Nu avem nevoie de un nou Hugo Chaves, care sa introduca dictatura si sa falimenteze definitiv R.Moldova.

Dodon joaca cu mandatul pe masa, si declara ca nu se teme de o eventula suspendare a sa , urmata de un referendum de demitere.

El a recunoscut ca a avut o intilnire cu Usatii la Moscova, si ca ar putea urma actiuni comune cu opozitia unita de Kremlin, asa cum s-a intimplat de exemplu pe 20 ianuarie 2016 in fata Parlamentului.
Iata de ce Dodon nu se teme de referendum de demitere, are probabil garantii de la coordonatorii din Kremlin, ca va fi sustinut de partidele conduse de Cibotaru, Nastase, Usatii, Maia Sandu si altii.

Ne aducem aminte ca in 2001, alt reprezentant al stingii proruse radicale Voronin avea 71 mandate in Parlament si nu a reusit sa aduca Moldova in bratele Rusiei, cu toate ca avea majoritate constitutionala si aparent putea sa faca orice.
La fel nu va reusi nici Dodon, care are pozitii mult mai slabe decit Voronin in 2001, de aici si sindromul Voronin al stingii proruse moldovenesti.

Este important sa nu-i permitem lui Dodon si Putin sa transforme RMoldova intr-un nou Donbas, adica sa evitam un razboi civil.
Putin este maestru international la declansarea unor asemenea razboaie , s-a vazut in Ucraina si Siria.

Pentru a nu admite razboiul, e nevoie de actionat ferm si dur, au fost timpuri si mai grele si sunt convins ca vom reusi.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii