KLAUS IOHANNIS ȘI CONFERINȚA DE SECURITATE DE LA CHIȘINĂU

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Republica Moldova a fost gazda unei conferinţe interparlamentare cu genericul „Georgia, Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările de securitate curente”. În cadrul summitului, şefii legislativelor din cele trei ţări au semnat o declarație prin care se angajează să promoveze o poziție comună în domeniul apărării și securității. Cei trei președinți cer guvernelor lor îmbunătățirea capacităților de contracarare a amenințărilor hibride și implementarea proiectelor integrate de infrastructură și energetică.

Cum putem traduce această inițiativă? Primo, că autoritățile din cele trei state iau în serios probabilitatea ca după realegerea lui Putin în calitate de președinte și după desfășurarea Cupei Mondiale la fotbal, va exista o amenințare din partea Federației Ruse cu un scenariu negativ la adresa celor trei state. Secundo, că posibila activarea de către Federația Rusă a acțiunilor de tip terorist pe teritoriul Ucrainei, a Georgiei ori în regiunea transnistreană, în regiunile populate de minorități naționale, reprezintă o noua etapă a razboiului hibrid desfășurat de Rusia la adresa statelor din Parteneriatul Estic. Tertio, țările din Parteneriatul Estic sunt conștiente de necesitatea unui cordon ombilical energetic cu Uniunea Europeană.

În particular, documentul semnat la Chișinău este o recunoaștere indirectă al importantului rol pe care îl deține în prezent statul ucrainean, o confirmare a relației speciale dintre Kiev și Chișinău. Republica Moldova și Ucraina au poziții apropiate în formatul de negocieri 5+2 de reglementare al diferendului transnistrean. Amintesc că, cele două state au deja implementate măsuri de control comun la punctele de trecere a frontierei Giurgiulești – Reni şi Cuciurgan – Pervomaisc și vor crea un sistem de informații comun, care va îmbunătăți capacitățile celor două state de contracarare a amenințărilor hibride.

Organizarea acestei conferințe a Parteneriatului Estic la Chișinău este o recunoaștere a faptului că Republica Moldova deține primul loc în implementarea Acordului de Asociere al Uniunea Europeană. Acesta este motivul pentru care, prezent la conferința de securitate de la Chișinău, ex-secretarul adjunct al NATO, Alexander Vershbow, a solicitat oficialilor moldoveni să acorde mai multă atenție și să dezvolte sectorul de apărare și a cerut NATO să mențină politica ușilor deschise către Moldova. Vershbow a spus că cel mai bun răspuns la agresiunea Rusiei și la reducerea influențelor ei este “continuarea reformelor, consolidarea statului de drept – cea mai bună apărare este aceea de a deveni mai rezistent la presiunile Federației Ruse.”

Voi aminti că lucrările conferinței de securitate a Parteneriatului Estic s-au desfășurat după ce la 25 februarie, Serviciul de informații ucrainean, SBU, a anunțat într-un comunicat de presă ca a dejucat incendierea a doua școli românești de către reprezentanți ai serviciilor inteligente ale Federației Ruse. Probabil, într-un scenariu adiacent războiului hibrid la adresa statelor din Parteneriatul Estic, Moscova își dorește tensionarea relațiilor dintre România și Ucraina.

Chiar dacă legea educației din Ucraina a tensionat relațiile dintre București și Kiev, Iohannis a promulgat o lege care permite localităților ucrainene să primească finanțare din partea comunităților românești. Este vorba de Legea pentru modificarea Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale şi a Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 care spune că autorităţile publice locale din România pot aproba finanţarea proiectelor propuse de către autorităţile locale din Republica Moldova şi Ucraina, în baza acordurilor de înfrăţire/cooperare încheiate. Un număr impresionant de localități moldovene și ucrainene au semnate acorduri de cooperare și parteneriat cu localități din România.

Din această perspectivă, constat că summit-ul pentru securitate al statelor Parteneriatului Estic a dat un prim rezultat – Moldova și Ucraina primesc ajutor din partea comunităților românești, ajutor benefic în lungul lor drum către Uniunea Europeană și NATO.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole