Keep calm, dragi (ș)orheieni, primarul va reveni!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Știu că apelul meu la calm nu contează. Cu toatate aceste, țin să încurajez orheienii. Ei trebuie să creadă că primarul lor va lipsi de la locul de muncă doar câteva zile, nu mai mult decât durează o deplasare, la Moscova, de exemplu. Așa că relax. Ilan Șor nu poate fi încarcerat atât timp cât din liberatea lui au de câștgat toți, atât protectorii, cât și orașul Orhei.

După ce a fost reținut pentru 72 de ore, întrebarea cea mai relevantă este cât va sta după gratii. Acum, când urmărim Campionatul european de fotbal zis să punem pariuri și pe Șor. Nu știu dacă le permite legea dar aș băga 3 variante de răspuns – va fi eliberat într-o saptamana, va sta după gratii 30 de zile, va fi plasat în arest la domiciliu. Versiunea condamnării nu o voi lua în calcul pentru că e din domaniul fantasticului.

Eu aș fi mizat pe eliberarea lui Șor. Ce-i drept există riscul ca acesta să fie plasat în arest la domiciliu, dar de un lucru unt sigur – acesta nu se va reține mai mult de o săpătămână după gratii. Cel mai probabil scenariu este că prima instanță îi va elibera mandat de arest pe 20-30 de zile. Avocații vor ataca decizia la Curtea de Apel, care îi va scoate cătușele de pe mâini. Opinia publică va arunca cu pietre în procurorul Adriana Bețișor, aceasta însă se va arăta și ea șocată de decizia magistraților. Va rupe cămașa de pe ea declarând că Șor trebuie să fie condamnat doar că nu înțelege de ce judecătorii l-au lăsat să plece.

La ce bun show cu Șor?

Cel mai curios este că reținerea primarului de la Orhei nu este un show. Este, cred eu, un exercițiu necesar pentru misiunea de condamnare a lui Filat. Ilan Șor este acum cel mai șantajat dintre moldoveni. Sub diferite amenințări, procurorii scot din el tot ce i-ar ajuta să-l condamne pe Filat. E un fel de îngrășatul dosarului în ajun de sentință. În față mai sunt patru zile (luni condamnarea) în care Șor va lăsa câteva kilograme în subsolurile CNA. Vor stoarce totul din el pentru că e un idiot util, care de dragul libertății investește milioane în infrastructura Orheiului.

Pentru a camufla relațiile amicale dintre milionar și justiție, la înaintare a fost scos și fostul lider “Ravnopravie”, Valerii Klimenko. Acesta a avut misiune a de a “critica” guvernarea pentru faptul că i-a reținut boss-ul fără temei. Declarația care a provocat chicoteală printre reporteri a fost că „Şor a devenit o ameninţare pentru politicienii din Moldova”. Asta în condițiile în care de la vladică și până la opincă toți știu că milionarul e cem mai vulnearabil politician. Are atâtea păcate, încât dacă s-ar condamna ca în America, atunci ar înfunda vreo jumătate de secol de pușcărie. Doar că la noi hoții sunt prezentați drept mercenari, protejați de guvernare. Logica e simplă. Șor după gratii nu adduce profit, ia în liberate se mulge foarte bine.

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole