Jurnal TV apreciat cu trei de 2

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Titlul e o aluzie la „reușita” campaniei de colectare a fodurilor pentru dăinuirea Jurnal TV. Am pomenit de trei de doi pentru că într-o săptămână această televiziune fălită a colectat doar 222 de dolari (miercuri ora 21:00), prin intermediul patreon.com. În acest ritm ar aduna cam o mie pe lună și poate a zece generație a Țopilor va reuși să adune cele 800 de mii de euro necesare pentru a-și cumpăra sediu.

Revenind la retorica serioasă, țin să vă informez că cea mai mare partea din această sumă mizeră este contribuția angajaților rămași la Jurnal. Oamenii se tem să nu fie dați afară, fără nicio despăgubire, și, paradoxal, dar vin cu donații pentru controversatul milionar Victor Țopa. Această „îmbulzeală” de a dona bani e o bilă neagră pentru muribunzii goniți de Sky Tower. E atât de rușinos, încât Țopa va mai trebui să-și doneze niște bani prin intermediul patreon.com pentru a-și spăla obrazul.

Asta pentru că oamenii raționali se întreabă ce s-a întâmplat? O fi intervenit din nou Plahotniuc? Le dă peste mână moldovenilor gata să dea ultimul bănuți? Dar unde-s miile de pe facebook cu poze de profil brand-uite cu logoul televiziunii? Mulțimea de șefi de la TV-ul Țopilor spunea că sute de mii de moldoveni nu mai știu cum vor trăi în continuare fără Jurnal TV. Dacă ar fi adevărat, ar fi pârâit conturile de donații.

Problema este că ne mințim pe noi înșine. E cool să strigi jos labele de pe Jurnal, deși în realitate înțelegi că atunci când un om de afaceri nu mai vrea să investească într-o companie, ea se închide. Punct. Nu te mai salvează nici banii opriți din salariile angajaților, sub pretext de amenzi pentru diferite fleacuri. E o chestie de timp.

Și aici mă gândesc ce ar fi dacă Jurnal ar fi acceptat oferta lui Plahotniuc de a le identifica un sediu. Măr otrăvit, zice finul patronului. În realitate, însă, Andrei Năstase s-a speriat. Și-ar fi dorit în continuare să aibă la cherem o televiziune, doar că se teme că oamenii îi vor aminti mereu că Jurnal TV a fost resuscitat de Plahotniuc. În aceste condiții, este mai convenabil să te victimizezi decât să accepți revenirea la grila veche. Mai ales că pentru Năstase & Co oamenii dați afară chiar nu înseamnă nimic.

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole