De ce fug comuniștii moldoveni de John McCain?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

John McCain este considerat un erou în Statele Unite. Și am mari dubii că John McCain ar fi vrut să se întâlnsească cu comuniștii moldoveni. Cine cunoaște biografia sa înțelege de ce. De ce este considerat McCain un erou în SUA?
În primul rând, John McCain vine dintr-o familie de militari americani. Decide să devină pilot. Trece aproape de moarte de câteva ori. Dar experiența cea mai dramatică începe la 26 octombrie 1967, în timpul războiului din Vietnam, atunci când avionul său este doborât de către nord-vietnamezi; McCain se catapultează, dar se alege cu mânile și picioarele fracturate și este capturat de nord-vietnamezi, aceștia nu-i acordă asistență medicală și îl supun torturii. Este încarcerat și eliberat abia după cinci ani și jumătate la finalul războiului, un război pierdut de SUA. Se spune că ar fi cedat torturii, dar în ochii publicului american McCain rămâne oricum un erou. După ce s-a retras din armată, s-a implicat în politică și acum reprezintă în Senat statul conservator Arizona. McCain este republican convins, un reprezentant al Dreptei americane, dar în 2008 pierde alegerile în fața lui Obama, care venea cu sloganul Schimbării. Pierde, din simplu fapt că predecesorul său a fost George W. Bush, de care americanii să săturaseră. Paradoxal, McCain nu vroia Schimbarea (Change) în SUA, dar acum ajută promotorii Schimbării la Chișinău, adică pe liberali (apropo în SUA termenul liberal se aplică celor de Stânga, adică invers decât în contextul moldovenesc).

După cum bine știți a fi militar american în timpul Războiului Rece însemna automat să consideri Uniunea Sovietică cel mai mare dușman al SUA (bin Laden atunci era aliatul americanilor în Afganistan împotriva Uniunii Sovietice). După dispariția Uniunii Sovietice, anti-sovietismul multor americani s-a transformat într-o atitudine intransigentă față de Rusia. De fapt, Uniunea Sovietică și Rusia post-Sovietică sunt considerate în SUA același lucru, ambele având politici expansioniste și fiind agresive față de vecini.

McCain nu este o excepție, el a fost cel mai mare susținător al Georgiei în timpul conflictului ruso-georgian din 2008. Un fel de hardliner în domeniul politicii externe. În timpul ultimei dezbateri prezidențiale, John McCain a fost foarte critic la adresa Rusiei, atunci a spus că “Today, we are all Georgians” (in rom. Astăzi, toți suntem georgieni). Tot atunci referindu-se la Vladimir Putin, pe atunci încă președinte al Rusiei, McCain a spus: “I looked into Mr. Putin’s eyes and I saw three things — a K and a G and a B.” (în rom. Am privit în ochii lui Putin și am văzut trei lucruri: un K, un G și un B:).

În concluzie sunt sigur că John McCain nu arde de dorința de a se întâlni cu parlamentarii comuniști, care probabil în ochii săi reprezintă nostalgia pentru Uniunea Sovietică, cel mai mare dușman al Americii. Mai mult ca sigur, McCain îi vede pe comuniști ca pe cei mai mari amici ai Rusiei în Moldova, așa că ce ar putea să discute el cu ei?

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii