Jocul lui Sturza a pus Președintele în situație de PAT…

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Pe scena politică din Republica Moldova s-a mai jucat o scenetă cu elemente de dans popular autohton. De ce autohton? Așa ceva poate fi doar la noi în Moldova.

Totul a început în momentul când Președintele Timofti a înaintat un candidat susținut doar de formațiunea politică a lui Filat (ce la moment se află în penitenciarul nr. 13). Doar în Moldova poate fi așa ceva ca un președinte să desemneze un candidat fără susținere și acoperire politică. Lipsa cvorumului de ieri în Parlament a și demonstrat acest lucru. Faptul că la ședință nu s-au prezentat numărul necesar de deputați este echivalentă cu vot împotrivă. Dar nici aici nu se finalizează ”teatrul” lui Sturza. Imediat după ce Președintele Parlamentului dl. Andrian Candu a anunțat ședința închisă, candidatul eșuat a lui Timofti declară că v-a merge la Președintele țării să, atenție – Analizeze situația. Întrebare – Ce treabă are acest Sturza și în calitate de ce să meargă dânsul la Președinte să analizeze situația pentru a decide ce trebuie să întreprindă?

– Dle ex-prim-ministru, ex-candidat la această funcție. Reieșind din cele declarate de DVS, putem să constatăm că deciziile la Președenție nu se adoptă de Președinte ci de sfetnicii de pe lângă dânsul. Toată lumea cunoaște că o parte din sfătuitorii lui Timofti sunt apropiați curții dumneavoastră. Oare Președintele nu poate să adopte o decizie de sine stătător? Unica ce v-a rămas este ca să-i mulțumiți Președintelui pentru încredere și să-i urați succes următorului candidat.

Cei ce au urmărit în ultima perioadă declarațiile lui Sturza, cu siguranță au observat că el una declară și alta face. Vorbele nu coincid cu cele întreprinse. Dacă cu câteva săptămâni în urmă declara că nu v-a candida la funcția de premier, până la urmă am văzut că și-a dorit să revină în fruntea guvernului. Tot atunci a declarat că Leancă v-a fi candidatul propus de Timofti, ceea ce nu s-a întâmplat. Mai apoi a declarat că v-a propune un cabinet de miniștri tehnocrați și apolitici. Cu toții am văzut calitatea și componența cabinetului propus de Sturza. Pe departe de a fi numit tehnocrat și apolitic. Mai degrabă am putea numi cabinetul Sturza, un fel de Filat 3 sau Streleț 2 etc. Apoi iarăși Sturza vine cu niște declarații tari de genul – Locomotiva mea nu se v-a opri, în spatele meu stau mii de cetățeni, revin în politică etc, ca ajunși în seara de 4 ianuarie, după ce a ieșit de la Timofti să declare că, revine în spațiul privat. Așa și nu înțeleg, care afirmații și declarații a lui Ion Sturza au valoare? Cum a făcut afaceri dacă cuvântul lui nu valorează nimic? Astăzi una, mâine alta…

Pe final. Cele întâmplate în ultima perioadă pe scena politică a Republicii Moldova ne demonstrează încă o dată că, clasa politică este imatură și iresponsabilă. În legislativ nu avem o majoritate formală ce ar putea să-și asume responsabilitatea față de cetățeni. Dacă legiuitorii cu adevărat își doresc evitarea unui haos în țară și alegeri anticipate ei sunt obligați să facă acest pas, să formeze o majoritatea stabilă și lucrativă pentru următorii 3 ani. Iar Președintele Timofti are obligativitatea de a fi garantul unei stabilități în țară și să nu admită noi alegeri. În acest context, Domnia Sa, ghidându-se de cadrul legal și luând în considerație hotărârea recentă a Curții Constituționale, este obligat să desemneze un candidat înaintat de majoritatea parlamentară, dacă evidentv-a fi formată această majoritate parlamentară.

P.S. Nu cunosc dacă dl Ion Sturza știe a juca șah, dar de această dată dânsul a pierdut partida, iar Timofti a ajuns din cauza ambițiilor cuiva în situație de pat. Dacă nu știți a muta figurile pe tablă, nu e cazul să o faceți pe maestrul…

Comentarii

Veaceslav Burlac

Veaceslav Burlac

Am absolvit Colegiul de Medicină din oraşul Bender. În prezent fac studii la facultatea Business şi Administrarea Afacerii la Universitatea Agrară. Din 2001 sunt director a unei mici companii din Chişinău. Prin intermediul bloggului aş dori să înc...

Ultimele articole