Jocul lui Renato Usatîi cu vieţile oamenilor…

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Tot mai multe „victime” scoate la iveală atentatul asupra bancherului Gherman Gorbunţov.

 

După publicarea conversaţiilor dintre mai mulţi figuranţi ai dosarelor cu implicarea lui Vitalie Proca, Valeriu Malarciuc, a Venerei Gasparea şi Tata (fiica Venerei Gasparean şi soţia chilerului reţinut în România) apar mai multe detalii ce confirmă faptul că Renato Usatîi a pus la cale un joc ce vizează vieţile omeneşti doar din interesul de a fugi de  răspunderea ce o merită pentru organizarea asasinării bancherului Gherman Gorbunţov.

 

Totul s-a început în luna octombrie atunci când a fost arestat un oarecare Valeriu Malarciuc, persoană de încredere a lui Vitalie Proca, fapt confirmat chiar de acesta în discuţiile dintre cei doi. Malarciuc apare ca persoană de legătură dintre Proca şi Renato Usatîi. Imediat după ce a fost arestat Malarciuc Renato Usatîi părăseşte Republica Moldova din frica că Malarciuc ar putea colabora cu organele de anchetă, în aşa mod oferind informaţii şi dovezi de implicare a primarului de Bălţi în tentativa de omor la comandă a lui Gorbunţov.

 

Renato Usatîi ar fi negociat cu Proca, prin intermediul lui Malarciuc o mărturie, potrivit căreia comandatarul omorului lui Gorbunţov ar fi nimeni altul decât Plahotniuc. Ce nu a putut intui Usatîi asta este interviul omului de afaceri Volneanschii, deposedat de afacere de acelaşi Renato Usatîi prin intermediul persoanelor interpuse şi oameni de încredere. Potrivit informaţiilor aflăm că beneficiar al băncii ce aparţinea lui Gorbunţov a devenit anume Renato Usatîi. În aşa mod, observăm că toate tangenţele cu cazul Gorbunţov duc anume la Usatîi şi nicvidecum nu apar în zona de interes a lui Vlad Plahotniuc.

Unica şansă pentru Usatîi de a scăpa de pedeapsă ar fi anume „mărturiile” că comandatar al omorului lui Gorbunţov, ar fi altcineva numai nu Usatîi. Proca deja este condamnat la o pedeapsă de 21 ani şi 8 luni pentru tentativă de omor a unui tânăr de 26 ani din România. Din aceste considerente el nu exclude că are şansa de a nu ieşi de la pârnaie până la sfârşitul vieţii.

Ceva interesant aflăm în istoria asta: Renato Usatîi afirmă că dânsul personal a contribuit la extradarea lui Proca autorităţilor din România. De ce ar fi făcut-o? Renato Usatîi vrea să se asigure că Proca îşi va petrece restul zilelor după gratii. Din păcate aceasta Proca şi familia lui încă nu au înţeles-o. Este cunoscut faptul că foarte multe persoane date în urmărire internaţională pentru săvârşirea mai multor fărădelegi în Federaţia Rusă îşi găsesc azil şi pribejie în Marea Britanie. Marea Britanie nu-i extradează, deci la rândul lor şi cei din Federaţia Rusă nu extradează cetăţeni bănuiţi de crime Marii Britanii. Renato Usatîi s-a asigurat ca Proca să stea toată viaţa la dubă. Dacă nu în România, atunci în Marea Britanie. Apropo, în Marea Britanie dosarul cu asasinarea lui Gherman Gorbunţov este în derulare şi ar putea fi emisăo condamnare adăugătoare a lui Vitalie Proca. Aşa că Proca riscă să-şi transfere viza de reşedinţă dintr-o închisoare din România în una din Marea Britanie. Iată aceasta şi ne demonstrează că interesul lui Usatîi în a-l folosi pe Proca împotriva lui Plahotniuc este evident.

 

Cu cât mai mare învălmăşală în jurul lui Proca, cu atât mai mare ecou ar putea avea o eventuală „lichidare fizică” a acestuia. Ce le costă lui Usatîi şi capilor mafiei ruseşti de la Calea Ferată a Rusiei, celor căruia Gorbunţov le datorează sume enorme de bani să-l lichideze pe cel căruia iar fi comandat lichidarea lui Gorbunţov? Usatîi se joacă cu viaţa acestui Proca după bunul lui plac şi în interesul unor grupări criminale cu interese în Republica Moldova. Usatîi v-a întreprinde orice ca să „îngroape” adevărul, posibil că împreună cu cel ce ar putea să ne povestească cum a fost eliberat înainte de termen de către judecătorul Andrei Balan. Cine a trepătat ca să-l elibereze ca mai apoi să-l „delegheze” în Marea Britanie în „ospeţie” la Gherman Gorbunţov?

 

Am buna convingere că istoria cu Proca încă nu s-a terminat. Renato usatîi are să se străduie să şteargă urmele crimei. Din păcate, în acest joc murdar bandiţii au pus în joc şi viaţa altor persoane ce nu au tangenţe nici cu Proca, nici cu Gorbunţov, nici cu Usatîi…

Comentarii

Veaceslav Burlac

Veaceslav Burlac

Am absolvit Colegiul de Medicină din oraşul Bender. În prezent fac studii la facultatea Business şi Administrarea Afacerii la Universitatea Agrară. Din 2001 sunt director a unei mici companii din Chişinău. Prin intermediul bloggului aş dori să înc...

Ultimele articole