Jana Dark de Moldova insistă pe blocarea finanțărilor FMI

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

De când Fondul Monetar a dat un semnal clar că va susține Republica Moldova, Maia Sandu nu-și mai găsește loc. Liderul PAS insistă în continuare pe blocarea finanțărilor FMI. Dacă data trecută a ales să scrie o scrisoare în adresa instituției de peste ocean, astăzi, Maia Sandu a plasat o declarație video pe contul ei de facebook, în care mai mult se ia de cei care au îndrăznit să o critice pentru inițiativa ei „curajoasă”.

În început de discurs, Maia Sandu se victimizează vorbind despre pretinse atacuri din parte “holdingului” și despre „politicieni corupți”. Dar, în același timp, nu are *oaie să spună lucrurilor pe nume. Se teme să pronunțe numele lui Plahotniuc. Și nu întâmplător. Operează cu termeni abstracți pentru că se teme să nu fie acționată în judecată, unde, în lipsă de probe, ar fi plătit prejudicii pentru declarații mincinoase.

Mai la vale, liderul PAS ne spune că “FMI nu trebuie să creadă promisiunilor unei asemenea guvernări. Doar acțiunile trebuie să conteze”. Corect! Tocmai din acest motiv, până să fie semnat vreun accord de finanțare, Republica Moldova este vizitată de misiuni de evaluare. FMI nu crede cuvintelor și își trimite experții pentru a se documenta din prima sursă despre evoluția economiei, reforme, etc. Și Maia Sandu cunoaște despre acest lucru doar că nu spune și electoratului mai puțin versat. Se vrea un fel de Jana Dark, care taie totul fără să ne informeze și despre riscurile stopării finanțărilor.

În loc să uite de scrisoarea trimisă în adresa FMI, întrucât îi stă ca o piatră de moară la gât, Maia Sandu își mai face și noi dușmani. Dacă pănâ mai ieri liderul PAS și “premierul eșuat” Ion Struza mai demonstrau un fel de dragoste platonică, acum, pare-mi-se că și milionarul stabilit peste Prut s-a lepădat de ea. Altfel, Sturza n-ar fi scris că “a cere FMI să nu semneze un acord este un fel de neo-bolșevism. Cu cât mai rău pentru țară cu atât mai bine pentru noi”. Chiar dacă are imagine de cenușăreasă, ideea ei de a convinge finanțatori să nu ne mai dea bani, nu a găsit susținere. Poate doar în rândurile platformei DA, care acționează după același principiu – poporul ne va alege doar atunci când îi va fi cel mai greu.

Șansele PAS dar și a platformei țopiștilor într-adevăr cresc odată cu scufundarea Moldovei într-o criză economică și, respectiv, socială. Or fără FMI, cu siguranță vom avea un viitor sumbru. Acum, când premierul Filip s-a arătat optimist, declarând că primii bani de peste ocean vor ajunge în țară deja până la sfârșit de an, opoziția încearcă disperată să blocheze acest proces. Cinic, dar adevărat! Dar vorba editorialistului Petru Bogatu – Maia Sandu se cam lovește cu stângul peste dreptul.

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole