Iurie Reniţă, ambasadorul Republicii Moldova în România: „Vinul moldovean este unul european”

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Conaţionalul Avram Ştefan, cetăţean al Republicii Moldova, organizator al Festivalului „Vin din Basarabia”, absolvent de studii universitare, la Sankt Petersburg – cel mai nordic oraș european, cu peste 1 milion de locuitori, al cărui centru este protejat de UNESCO, ca parte a patrimoniului universal -, motiv pentru care a şi denumit restaurantul său, din Bucureşti, cu acelaşi nume, s-a dovedit o gazdă primitoare pentru numeroşii invitaţi, într-un spaţiu util, probabil, pentru 50 de persoane, dar suprapopulat, cu ocazia acestui eveniment inedit.

Alocuţiunea de deschidere a ediţiei I, a Festivalului „Vin din Basarabia” a fost rostită de Înaltul Reprezentant al Guvernului României, pentru Republica Moldova, doamna ambasador Iulia Gorea Costin,

GOREA COSTIN

care a mulţumit jurnaliştilor români, pentru prezenţa lor numeroasă, la ceea ce are toate şansele să devină o frumoasă tradiţie, de bun augur, pentru apropierea europenilor din cele două state româneşti.

Bine inspirată, Iulia Gorea Costin a comparat situaţia creată de embargoul răsăritenilor, pus pe vinul moldovean şi reacţia Uniunii Europene, implicit a României, cu legenda veche, despre… Barza albă, salvatoarea cetății Sorocăi.

În aceasta se spune că pe timpul unui îndelungat asediu de către tătari, o barză albă ar fi adus struguri apărătorilor înfometați și însetați ai cetății Soroca, salvându-le astfel viața și dăruindu-le biruința.

A plăcut asistenţei această comparaţie inedită, motiv pentru care ambasadoarea a şi fost aplaudată instinctiv.

După cum aplauze meritate au primit şi protagoniştii unui program folcloric inedit, veniţi din stânga Prutului.

A luat cuvântul, în acelaşi cadru, Iurie Reniţă, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar, al Republicii Moldova în România, care a punctat trei lucruri distincte. A salutat ideea unui asemenea festival, dorind să fie ediţia a II-a în cât mai multe locuri din Bucureşti. A mulţumit României, pentru sprijinul oferit în asemenea momente, precizând că a discutat cu Valeriu Ștefan Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, o prezentare a vinurilor moldoveneşti şi la Palatul Parlamentului României.

Şi a încheiat exprimându-şi satisfacţia că şi printr-un asemenea festival se vor convinge şi cei din est că:
”Vinul moldovean este unul european”.

Quod erat demonstrandum.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Ion Petrescu

Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti, tatăl, Ion, fiind din judeţul Argeş, iar mama, Tamara, din stânga Prutului. A urmat cariera militară avansând până la gradul de colonel, fiind opt ani director al Trustului de Presă al Armatei României. ...

Ultimele articole