Iurie Leanca nominalizat premier PÂNĂ la alegeri

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Decizia CEDO si „santajul” lui Iurie Leanca ‎l-au determinat pe liderul PLDM, Vlad Filat, sa-si calce pe orgoliu, sa-si desclesteze maxilarele si sa spuna ca acesta va fi premier si dupa alegeri. Insa ceea ce este certitudine este ca Leanca va fi premier doar pana la alegeri, iar asta pentru ca asa spune Constitutia, nu Vlad Filat.

Credeti in sinceritatea nominalizarii facute de Filat? Eu nu! Nu doar ca nu cred, dar vad in aceasta miscare o perversitate cum numai el poate sa genereze. O sa descriu pe puncte, cu argumente logice, nu politice, care este „planul” lui Filat pentru Leanca, bazindu-ma foarte mult pe caracterul liderului PLDM si pe comportamentul lui din 2009 pana azi.

1. Filat premier nu mai poate fi, el stie asta. Decizia umilitoare de la CEDO a pus punct carierei lui in executiv. Deci nu mai poate pretinde la aceasta functie. El insa nu de Guvern are nevoie acum, ci de putere, iar puterea pe care o cauta el sta in institutiile de drept, care ii pot inchide dosarele si ii pot da cale libera sa faca bani in continuare din jafuri pe la banci, fisc, contrabanda la vama si altele. Deci sunt naivi cei care cred ca guvernul mai este interesant pentru Filat cata vreme nu poate fi el premier. Nominalizarea lui Leanca, in aceasta situatie, e doar o perdea de fum care trebuie sa acopere perioada campaniei electorale.

2. Cata incredere credeti ca mai are Filat in Leanca dupa ce acesta a spus ca vinovatii de jefuirea BEM trebuie pusi la puscarie? Ar fi Filat atat de nebun sa-l puna pe Leanca premier si sa-i dea CNA pe mana? Niciodata.

3. Este evident ca Leanca l-a santajat pe Filat intr-un fel sa-i accepte cativa oameni pe lista si intelegerea lor ca el sa ramana in PLDM a fost sa-l nominalizeze premier. Lui Filat ii este greu sa faca pana si asta, chiar daca stie ca nu are nici o valoare si ca dupa alegeri va face ce crede el, nu ce a promis. Pana la urma insa a facut-o, asta ca sa linisteasca apele pe interior partidul, sa-i linisteasca pe straini care ii cerusera sa se retraga din prim planul politicii din cauza acuzatiilor de coruptie. Filat, cum am mai scris si alta data, a incercat iar sa-i pacaleasca pe toti, ca sa castige timp sa iasa din glodul in care se afunda tot mai tare.

4. Dupa alegeri, Vlad Filat le va explica strainilor si lui Leanca ca negocierile au fost dure, a fost nevoit sa dea PD-ului Guvernul si sa accepte pentru PLDM conducerea Parlamentului. De fapt, lui Filat ii convine parlamentul pentru ca, odata instalat el presedinte, va putea sa mearga presedinte interimar al tarii. Nu degeaba se vorbeste de atata timp ca intre Filat si Plahotniuc ar exista o intelegere, fie sa devina Candu premier, fie chiar Plahotniuc, asta daca Filat primeste functia de presedinte. Unde e Leanca in toata schema asta? Va fi un perdant penibil al increderii pe care a avut-o in cuvantul sefului sau. Ce vor spune strainii? Vor da din umeri, dupa ce Filat le va spune ca asa au iesit negocierile si el nu are ce face.

5. Vlad Filat stie ca PLDM coboara tot mai tare in sondaje si a inteles ca se poate folosi de Leanca sa castige niste mandate in plus. Greu a inteles, dar spaina ca PLDM s-ar putea prabusi mai tare l-a facut sa ia decizia sa-l foloseasca pe Leanca. In felul asta, Leanca e de doua ori fraierit, odata ca aduce voturi PLDM ca Filat sa le foloseasca impotriva lui, a doua oara ca are senaztia ca l-a pacalit pe Filat si l-a obligat sa-l puna premier, dar se va trezi un simplu deputat.

Cred ca as mai putea scrie multe despre aceasta noua pacaleala electorala pe care liderul PLDM o administreaza publicului, este suficient sa ne amintim de caracterul si comportamentul lui in politica.

Daca Vlad Filat ar fi fost sincer, ar fi spus demult ca Iurie Leanca va fi premierul propus de PLDM. Dar iata de cat „santaj” a fost nevoie ca el sa o faca, dupa ce inainte spunea ca partidul va decide cine va fi premier si ne explica ce multi posibili premieri are PLDM.

Cum ar fi trebuit sa faca Filat ca sa-l credem? E greu de spus ca el mai poate face ceva in care sa cred. Dar poate daca ii ceda locul intai pe lista lui Leanca si l-ar fi lasat in mod real sa propuna jumatate din lista PLDM, ar fi existat macar o garantie. Asa, eu nu pot sa-l cred pe Filat ca e generos si il nomonalizeaza pe Leanca la o functie pe care poate sa nu i-o dea foarte simplu dupa alegeri. Si nu pot sa cred pentru ca vad cat de mare e setea lui Filat pentru functii, de aceea s-a pus si primul pe lista.

Pana acum timpul a aratat ca am avut dreptate in privinta acestui cancer al politicii, care se numeste Vlad Filat, aveti rabdare pana dupa alegeri si o sa vedeti cum o sa-l joace si pe Leanca.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii