ISTERIA UNINOMINALĂ

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Iniţiativa preşedintelui PDM, Vlad Plahotniuc, a creat o adevărată isterie în societate. Este adevărat că doar în “societatea civilă” şi doar acolo unde se ascunde “indepenţa”, “demnitatea” şi “adevărul”. Explicaţiile puse pe tapet sunt lipsite de arugument şi pe alocuri sunt de-a dreptul aberante. Au încercat unii experţi în părerologie să bage ideea că sistemul majoritar va permite oligarhilor să cumpere mult mai simplu deputaţii în Parlament. Da’ ce îi opreşte să o facă astăzi sau ce i-a oprit să-şi cumpere deputaţi ieri? Nimic. Au mai spus alţii că introducerea votului uninominal nu este oportună acum. Pentru cine nu este oportună? Pentru cetăţeanul de rând care vrea să ştie cui exact îi dă votul? Care vrea să ştie cum arată la faţă „eroul” său? Care se întreabă cine e duduia deputat de pe lista partidului pe care l-a votat şi cum îi va schimba calitatea vieţii dacă nici gura nu ştie să o deschidă decât atunci când îi spune şăfu’. Sau nu trebuie schimbat sistemul electoral fiindcă opoziţia abia de pupă câteva procente?

LE FUGE VOTUL DE SUB PICIOARE

De ce opoziţia nu vrea votul uninominal? Raspunsul este unul foarte simplu şi trebuie spus tranşant. Votul uninominal înseamnă dispariţia mult mai rapidă a opoziţiei de corturi şi facebook. Care este capacitatea formaţiunilor (este greu să le numeşti partide) de tipul PAS, PPDA, PN şi chiar PLDM să alinieze câteo “personalitate” în lupta pentru mandatul de deputat. Să facem un exerciţiu de imaginaţie. Câţi deputaţi, da buni, nu de mâna a doua, poate înscrie Maia Sandu în lupta electorală în cazul sistemului majoritar? I-aţi numărat? Bine. Dar grupul politic al interlopilor Ţopa? Opa! Da’ se cam răresc rândurile în ultima perioadă. Totuşi, spre deosebire de liderul opoziţiei de facebook, Maia Sandu, reprezentanţii “platformei” au mers în provincie şi s-au agitat electoral. Mai are rost să menţionăm rămăşiţele liberal-democrate? În care circumscripţie ar ieşi victorios Tudor Deliu sau Maria Ciobanu? Apropo, Tudor Deliu şi-a dorit enorm de mult schimbarea sistemului electoral.

TUDOR DELIU: „FOARTE DES, CETĂŢENII NOŞTRI, ASTĂZI, VOTÂND PE O LISTĂ NU CUNOSC CINE ÎI REPREZINTĂ CHIAR DACĂ NOI, DEPUTAŢII REPREZENTĂM ÎNTREG POPORUL REPUBLICII MOLDOVA. PLDM VA SUSŢINE ACEST PROIECT DE LEGE, PENTRU CĂ A FOST ŞI UN OBIECTIV AL PLDM”.

Republica Moldova are nevoie de un alt sistem electoral. În legislativ trebuie să avem deputaţi care să ştie care sunt necesităţile omului de rând. Alesul poporului trebuie votat de popor şi nu selectat de şefi în funcţie de câţi bani a dat în campania electorală.

Comentarii