Ion Sturza vrea să-și încerce din nou norocul. De data aceasta cu Iurie Leancă.

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Cît de mult nu ar contesta unii, dar Republica Moldova are de ieri Guvern votat de 60 din deputații Parlamentului Republicii Moldova. PDM și PLDM, partide ce și-au asumat riscurile guvernării, promit că va fi un Guvern reformator și stabil. Deja cît de reformator este noul cabinet de miniștri, o să vedem după primele 100 zile de activitate.

Defapt noul Guvern, dar mai ales noul Prim-ministru, Chiril Gaburici, este contestat în special de fanii PL de pe facebook, care evident sunt nemulțumiți că inflexibilitatea lui Ghimpu îi va costa 4 ani de opoziție și de cei care și-au asumat rolul de „societate civilă” ce sunt poate că nostalgici după Iurie Leancă. Marea majoritate a cetățenilor țării însă sunt sigur că au salutat votul celor 60 de deputați. Ori ca să fiu mai exact, și-au făcut cruce că după două luni de negocieri și întîlniri politice, timp în care cursul valutar și prețurile vedem că au luat-o razna, în sfîrșit țara are Parlament și Guvern funcțional.

Din zecile de postări de pe facebook, azi mi-a atras atenția în mod special, comentariul unui personaj cunoscut de mulți. Un fost politician care nu scapă nici o ocazie să ne spună cît de mult respectă electoratul Partidului Liberal. Acest fost politician, fost premier al Republicii Moldova, actual businessman prosper ce deține mai multe afaceri în România, a fost primul care a salutat scindarea PL și formarea PLR în luna aprilie a anului 2013. După ce s-a jucat ceva timp dea aderarea la acest proiect politic, dea revenirea în politică, participînd și ținînd chiar un discurs înflăcărat la Congresul de constituire a PLR, Ion Sturza a renunțat ulterior la liberali-reformatori, acest proiect politic fiind preluat de controversații oameni de afaceri, Victor și Viorel Țopa.

Este evident că Sturza a renunțat la PLR cînd și-a dat seama că este un proiect politic mort. Dar Sturza nu a pierdut în continuare speranța de a reveni pe scena politică moldovenească. Din teama că un partid în frunte cu el, ar fi un partid de 3%, Sturza a căutat și caută în continuare o locomotivă.

Văzînd că Iurie Leancă nu a votat pentru investirea noului Guvern și declarațiile ulterioare a acestuia cu privire la posibilitatea părăsirii PLDM, la Sturza s-a reaprins din nou scînteia. Ca și în cazul PLR-lui, Ion Sturza a salutat gestul prim-vicepreședintelui PLDM, l-a ridicat în slăvile Olimpului și a spus că dacă azi avem semnat Acordul de Asociere și pe cel de Liber Schimb cu UE, atunci acesta este meritul exclusiv a lui Iurie Leancă. Mai mult decît atît, Ion Sturza i-a promis deja acestuia tot suportul lui. Deci e clar, Leancă ar fi locomotiva perfectă pentru Sturza. Locomotiva care ar putea să-l facă deputat peste 4 ani.

În scurt timp a apărut și replica ex-premierului Leancă. Acesta i-a mulțumit lui Sturza pentru susţinere, inclusiv pentru sprijinul acordat în timpul mandatului său de premier. Chiar îmi este interesant cum anume l-a sprijinit  Deci Leancă a acceptat „suportul” lui Sturza.

Din acest schimb de „declarații de dragoste politică”, se poate lesne de înțeles că în cel mai scurt timp Leancă va părăsi PLDM-ul și va face un tradițional apel către toți oamenii de bună credință, patrioți, oameni care împart aceleași viziuni euroatlantice. Sturza desigur că după ce ne-a spus de nenumărate ori că respectă foarte mult electoratul PL-lui, care deasemenea împarte viziunile euroatlantice, va răspunde pozitiv apelului lansat de Leancă.

Este posibil deci ca pînă la finalul acestei săptămîni, cel tîrziu săptămîna următoare, să asistăm la nașterea unui nou partid politic de dreapta în frunte cu Iurie Leancă. Acesta va trebui să lupte în primul rînd pentru electoratul PL-lui și o bună parte a electoratului care pe 30 noiembrie a votat pentru PLDM.

Astfel, visul lui Sturza de a reveni pe scena politică este pe cale să se realizeze.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole