Ion Sturza, groparul lui Vlad Filat? De ce trebuie să ne facem prieteni și cu necuratul pentru a trece puntea ca să ajungem în UE ?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Micul târg Chișinău, înghețat, cu niște deputați căzuți în hibernare, începuse să se transforme într-un tablou din Castelul lui Kafka, în care totul e mort până a se naște –oameni , evenimente, viitor.

Dar Ana Guțu, doamna cu mărgele din perlă, dăruite de Ghimpu, pe care nu le-a purtat nici la festivitatea decernării ordinului de către Băsescu, a spart tăcerea de mormânt.

Ea a confirmat că Partidul Liberal Reformator , care i-a băgat cuțitul în spate lui Ghimpu, negociază cu ex-premierul, Ion Struza, preluarea conducerii formațiunii înainte de alegerile generale din toamnă.

Motivația Anei Guțu e de sorginte comunistă. Chipurile, liderul are un cuvânt greu de spus într-un scrutin din R.Moldova, ceea ce nu este adevărat în condițiile în care populația a obosit cronic de toți, numindu-i hoți.

Dacă până aici am avut rezerve, mai departe mă văd nevoit să recunosc că îmi plac ideile Anei Guțu, fiindcă e vorba de neam, de țară, de viitorul copiilor noștri.

Aici interesele mele ca și ale Dvs. ca și ale Anei Guțu trebuie să cedeze în fața imperioasei nevoi de a fi un suflet și o vrere, dacă vrem să ajungem în UE în ”ritmuri susținute” după cum spun comuniștii.

Referindu-se la formula în care Partidul Liberal Refrmator ar putea participa în viitoarele alegeri, Ana Guțu a menționat că formațiunea din care face parte este deschisă pentru colaborări și asocieri în blocuri electorale…

Nu sunt membru de partid, nu fac partizanat politic, spun tot ce știu și ce cred.

În momentul de față, cu Sturza sau fără el, ideea e salutabilă ținând cont măcar de adevărul că trebuie să te faci prieten și cu necuratul până treci puntea ca să ajungi în UE.

Sturza și Filat – parteneri sau adversari politici?


Filat a susținut că nu este tentat să intre în blocuri electorale cu alte formațiuni. De altfel, nu cred că are o imagine tocmai imaculată și că Sturza ar vrea să se unească cu el.

În plus, am văzut semnate de niște scribi de-ai lui Filat, unul dintre ei scârbos de tot, pretinse comentarii neprobate din sursa a doua.

Ele ținteau în Sturza, care a fost șeful lui Filat.

Vă spun din prima sursă că Filat i-a ”descoperit,” bossului în calitatea sa de ministru de stat, relațiile de rudenie cu prințului Dmitrie Sturdza.

Sturza Ion a organizat mai apoi un turneu de tenis, dotat cu premiile prințului, dar a renunțat la el.

Atât Sturza, cât și Filat au fost crescuți de Dumtru Diacov. Au făcut parte chiar din partidului lui Democrat.

Despre Ion Sturza, in calitatea sa de prim ministru, a vorbit foarte sincer participantul la revoluția română.

În perioada guvernării ADR, după o emisiune televizata, am fost invitat ca și moderator să continuăm discuția la o cafea.

Insistând asupra viitoarelor subiecte ale dezbaterilor, l-am întrebat ce crede despre Ion Sturza.

Diacov îi avea în echipă atât pe Struza, prim ministru, dar și pe Filat, director al departamentului privatizării pe care Roșca tăia lemne zilnic.

Îmi aduc aminte că noi, fără să cunoaștem dedesubturile , îl apăram, fiindcă apăram ADR-ul în care era Alexandru Moșanu președinte.

Sincer, acum, când se vrea stăpân atotputernic, crezând că banul dă puterea, dar nu cunoașterea, îmi pare rău că l-am apărat pe Filat.

Mai ales îmi pare rău pentru faptul că hărțuiește presa, care a crezut în aspirațiile sale naționale.

Filat a fost președintele ligii studenților și elevilor basarabeni din România dar, cunoscându-i trecutul de grănicer, am dubii că a muncit în sudoare frunții pentru realizarea idealurilor noastre.

Oricum, discutam cu Teodor Stolojan, expert al Băncii Mondiale în problemele privatizării pentru R.Moldova, intervievam noii stăpâni ai unităților de producție.

Ce mai încolo – încoace, fără să cunoaștem mârșavele aranjamente de culise, credeam că tranzacțiile au fost perfecte și mințeam telespectatorii.

Atunci, în acea seară nu am discutat, după cum vă spuneam, despre Filat care avea să-l trădeze pe Diacov, ci despre Sturza.

Diacov a căzut de acord că e îndrăzneț în avansarea reformelor, chiar dacă ele poartă semnăturia FMI și a lui Teodor Stoljan de la Banca Mondială.

A avut, însă, o replică ce atârnă greu în balanța adevărului.

În anticamera primului ministru Sturza nu prea se adună lume. Aceasta, desigur, nu însemna că el este mizantrop, dar că e detașat de problemele oamenilor care aveau nevoie de pâine, dar nu de caloși.

Mai apoi l-am intervievat pe Struza când revenea de la o reuniune internațională, vestea că nu mai este prim ministru prinzându-l chiar acolo.
Nu l-am salutat pe Nicolae Andronic, vicepremierul care venise să-l întâlnească.

Am făcut un stand up în fața aeronavei și l-am întrebat care a fost reacția omologilor săi când au auzit că a fost demis.

Sturza s-a făcut că nu aude, crezând că mă va pune în situația de a tăcea.

Am insistat să-mi răspundă.

Sturza a spus ceea ce știam și eu de mult timp.

Nimeni nu ne consideră buricul pământului. Am fost la multe foruri internaționale la care erau prezente aproape toate statele lumii, dar se discuta numai despre SUA, Rusia și China.

Ceilalți lideri parcă erau inexistenți.

Așa că afirmația lui Sturza că demiterea a trecut neobservată a fost corectă.

Dacă mințea că toți s-au revoltat împotriva lui Roșca și a comuniștilor, condamnându-i, aveam să-i râd în față.
Oricum, am luat caseta cu interviul, și am pus pe post reportajul ”fierbinte”.

El a fost prefațat de actualul ofițer de presă al lui Filat, nimeni alta decât Larisa Manole.

După Mesager, mi-a spus că, văzând că nu răspunde despre demisie, avea de gând să precizeze că nu a făcut-o.

V-am spus că am scutit-o de această povară, ca acum să – i cer să întoarcă datoria – să-i sugereze șefului ei, Filat, să nu uite că cel căruia i se dă o cană cu apă pe timp de arșiță trebuie să sape o fântână.

În această situație e Filat. Chiar dacă mândria nu-i permite să sape o fântână pentru popor, căci el l-a adăpat, să nu-i încurce să facă o alegere corectă, bătându-se cu liotele sale de scribi în piept că el sau scula lui Leancă sunt cei mai buni.

Nu este așa. Adevărul e valabil și pentru Ghimpu care crede că în țara aceasta nimeni nu sărută fetele mai bine decât el.

Numai uniți, chiar dacă nu ne suportăm putem fi admiși în UE.

Va amintesc o minunata tradiție a japonezilor.

În multe instituții, în subsol este instalată statuia gonflabilă a șefului.

Când nu mai pot de furie și de ură, angajații coboară în cabinetul cu pricina, pun mâna pe măciucă și bat în șef până li se face milă.

Lăsînd bâta din mână – aud vocea imprimată a șefului care le amintește că sunt de același sânge și că trebuie să se unească, să muncească toți pentru prosperarea patriei lor.

Același lucru l-am scris și despre partidul națiune chinez.

Voi reveni.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole