ION SAU ANDREI, NU CONTEAZĂ, EI SUNT LA FEL

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Candidatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Ion Ceban, şi cel al Blocului electoral ACUM (DA şi PAS), Andrei Năstase, vor intra în turul al doilea al alegerilor locale pentru funcţia de primar al municipiului Chişinău.

Comentatorii politici afirmă că această competiție electorală ar fi  primul test al coaliţiei formate din socialiştii proruşi ai preşedintelui Igor Dodon şi Blocul ACUM, declarat proeuropean. Publicistul moldovean Nicolae Negru titrează într-o analiză recentă că în turul doi al alegerilor pentru primăria Chișinău Andrei Năstase s-ar lupta contra președintelui  Dodon. De aici.

Nu contează cine va ajunge în fotoliul Primăriei: Andrei Năstase ori Ion Ceban, ambii sunt reprezentanții puterii. Sunt reprezentanții coaliției majoritare din Parlamentul Republicii Moldova alianță condusă de Zinaida Greceanâi.

Blatul electoral a fost dezvăluit de socialistul Ion Ceban care a declarat că își dorește o coaliție PSRM-ACUM în Consiliul Municipal, după modelul majorității parlamentare, indiferent cine va câștiga turul doi de scrutin, el sau Andrei Năstase. De aici.

Confrom rezultatelor finale, Partidul Socialiștilor și Blocul electoral ACUM au cele mai multe mandate în Consiliul municipal Chișinău: PSRM va avea 22 de mandate de consilier, iar ACUM – 19. În Consiliul municipal Chișinău sunt 51 de consilieri. De aici.

Amintesc că potrivit legislației din Republica Moldova, de facto, primarul este cel care execută deciziile Consiliilor locale ori municipale. De aici.

Teoretic, socialiștii moldoveni ar putea alcătui, împreună cu reprezentanții Partidului Șor, ai Partidului Democrat și ai Partidului Comuniștilor o majoritate de 26 de consilieri municipali. La rândul lor, cei din Blocul politic ACUM ar avea posibilitatea teoretică de asamblare a unei majorități din care ar face parte reprezentanții Partidului Liberal, ai Partidului Unității Naționale, Mișcării Forța Nouă și ai Partidului Democrat.

Teoretic cele două majorități, pro-socialistă și anti-socialistă ar putea fi constituite. Nu cred că așa ceva ar putea exista. S-ar încălca principiile incluse în Acordul PSRM/ACUM care prevede în mod expres că “părțile constituiente ale prezentei Înțelegeri Politice nu vor accepta nici un fel de traseism politic în cadrul Parlamentului Republicii Moldova. (…) În scopul eliminării elementelor sistemului oligarhic din cadrul administrației publice locale părțile își asumă angajamentul de a se abține de la atacuri la persoană în cadrul alegerilor locale. Părțile nu vor susține candidații la funcția de primar, afiliați fostului regim oligarchic și partidelor compromise în cadrul accederii acestora în turul doi al alegerilor locale”. De aici.

Ion Ceban a sugerat că nu își dorește o alianță în Consiliul Municipal cu reprezentanți ai Partidului Democrat din Moldova.

Principiul lansat de Ion Ceban, de replicare a coaliției PSRM-ACUM din Parlament și la nivelul autorităților locale, este susținut de președintele Dodon care a comentat rezultatele alegerilor locale: „Politicienii din PSRM și ACUM trebuie să înțeleagă nu doar miza turului doi, dar și miza mult mai importantă care ține de viitorul țării, de ceea ce au de făcut împreună mai departe în coaliție. Pentru a putea îndeplini angajamentele asumate în Acordul PSRM/ACUM este nevoie să se poată lucra în continuare împreună și după aceste alegeri”. De aici.

Notam recent că rezultatele alegerilor locale sunt definitorii pentru supraviețuirea alianței guvernamentale dintre PSRM și ACUM, hotărâtoare pentru aflarea Maiei Sandu în funcția de prim-ministru. Comentariul președintelui Dodon a sugerat că negocierile pentru formarea unei majorități în Consiliul Municipal Chișinău dintre PSRM și ACUM sunt și mai importante și că de ele depinde funcționarea alianței pe viitor.

Se pare că Andrei Năstase este reticent în fața unei coaliții cu socialiștii în Consiliul Municipal. Întrebat dacă reprezentanții Blocului „ACUM” vor face coaliție cu PSRM, el a spus că vrea o coaliție proeuropeană la Consiliul Municipal. De aici.

Dacă în cele două săptămâni rămase până la votul din turul doi, Andrei Năstase va pune tunurile electorale pe contra-candidatul său socialist, el pune sub semnul întrebării construcția parlamentară PSRM/ACUM girată de Statele Unite, Federația Rusă și Uniunea Europeană. Pune în pericol fotoliul de premier deținut de Maia Sandu. Scuza potrivit căreia domnia sa nu și-a pus semnătura pe Acordul PSRM/ACUM nu ține.

Soarta moțiunii de cenzură depusă de Partidul Democrat din Moldova depinde de acceptul formulei propuse de Ion Ceban pentru formarea unei coaliții PSRM/ACUM în Consiliul Municipal Chișinău. Formulă  avantajoasă pentru Blocul politic ACUM în cazul în care Ion Ceban va câștiga Primăria Chișinău. Și invers.

Așa că, nu contează cine câștigă Primăria Chișinău, Andrei Năstase/Ion Ceban fac parte componentă ale aceleiași puteri.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole