Investprivatbank – groparul BEM

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În conformitate cu propunerea de joia trecută a Președintelui Parlamentului, Igor Corman, azi sunt organizate audieri în cazul Băncii de Economii.

Paradoxal, comuniștii din nou nemulțumiți. Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a amenințat că aduce nici mai mult nici mai puțin de 10 000 de oameni în Parlament, dacă televiziunea națională, Moldova 1, nu vine ca să transmită în direct audierile. Probabil că amenințarea lui Voronin a venit ca urmare a unui moment de nostalgie, după timpurile cînd el dicta televiziunii publice ce trebuie și cînd să transmită ceva.

Un deputat a și amintit liderului comunist că acum PCRM nu vrea dezbateri publice, dar vrea dezordine publică.  Deputatul a mai spus că timp de 9 ani, comuniștii au ţinut sub captură televiziunea publică, iar acum, conform Codului Audiovizualului, instituţia publică are o politică editorială independentă şi nimeni, inclusiv din Parlament, nu poate să facă presiuni ca această instituţie să acţioneze aşa cum pofteşte politicul nostru.

Cu toate nemulțumirile comuniștilor, unii miniștri și-au prezentat deja rapoartele. Ministrul Finanțelor, Anatol Arapu a amintit că, soluția la care s-a recurs în cazul BEM, a fost una din cele trei propuse de Comisia parlamentară, condusă de deputatul comunist Oleg Reidman.

Astfel soluția la care a recurs Guvernul, defapt și cea mai indicată, este de a capitaliza BEM. Adică statul cedează pachetul de control al băncii către investitorii privați, dar păstrează pachetul de blocaj de 33,3 %. În aceste condiții, nu statul, dar anume investitorii privați sunt cei care vor capitaliza banca cu necesarul de aproape 1 miliard de lei.

După cum am mai scris într-un articol, fiind aleasă această soluție, planul comuniștilor a fost dat peste cap, iar Banca de Economii a fost salvată. Cetățenii vor de la BEM un singur lucru, siguranță și performanță, iar statul nu a putut asigura acest lucru pînă acum.

Amintesc că problemele la BEM au început chiar înainte de 2009, adică în timpul guvernării comuniste, cînd banca a fost nevoită să preia datoriile ”Investprivatbank”, de aproximativ 600 milioane de lei, dar și să acorde mai multe credite neperformante mai multor persoane din anturajul familiei Voronin.

Anume datoriile  Investprivatbank, au adus BEM în pragul falimentului. Banca s-a pomenit că rămîne fără lichiditățile necesare, de ași respecta obligațiunile față de clienții. Pentru a evita acest lucru, Banca Națională a Moldovei a fost nevoită să pompeze în Banca de Economii aproximativ 400 milioane de lei, din bugetul de stat evident.

Iată și motivul show-lor organizate de comuniști la ședințele Legislativului, de a distrage atenția publică și de a învinui actuala guvernare de greșelile făcute de ei. Voronin nu vrea să afle că din cauza lui, statul a mai pierdut 1 miliard de lei atunci. El ar dori ca statul să mai piardă încă 1 miliard de lei acum, în cazul unei eventuale naționalizări.

Nu în zadar el și cer alegeri. Rîvnește să revină la guvernare, să acopere toate nelegiurile făcute în cazul BEM, dar și să o treacă din nou sub controlul lui. Astfel banca ar reveni la statutul de „vacă a familiei Voronin”, de la care să fie „mulși” banii din bugetul de stat. Iar cu banii deja am văzut ce poate face familia Voronin, știe cum să-i cheltuie, cîteva sute de hectare de pădure pe la Țiganca, vreun cartier prin Chișinău, niște vile peste hotare etc.

O fracțiune Parlamentară a cerut pauză. Așteptăm noi detalii…

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole