ÎNTREBĂRI … CU VILNIUS

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Summitul de la Vilnius, după cum clar demonstrează ultimele evoluţii, s-a transformat într-o adevărată luptă geopolitică, iar unii  jucători au fost luaţi, uşor spus, prin surprindere. Cert este că cineva trebuie să se mişte rapid (chiar dacă maşinile birocratice nu au mai multe trepte de viteză) şi să-şi revadă din mers strategiile şi acţiunile.

Iar noi suntem puşi deja în situaţia de a desluşi răspunsuri noi la întrebări noi. După eşecul summitului de la Vilnius, va dori UE să-şi revizuiască abordările şi să transforme R. Moldova într-un bastion al său la hotarul de Est? Politicienii moldoveni dispun de insistenţa şi abilităţile necesare pentru a convinge UE că Moldova merită să fie luată serios în seamă (inclusiv cu bani), chiar dacă Ucraina ezită deocamdată ? Acum când Ucraina a schimbat direcţia integraţionistă, va reuşi Chişinăul, cu ajutorul Bruxellesului,  să-şi facă o strategie inteligentă pentru a putea rezista şi răspunde rapid presiunilor ce vor veni din Est, inclusiv pe ruta Tiraspol ?  Sau, tradiţional, vom fi luaţi prin surprindere ?  Vecinul din Vest (de peste râu) va demonstra că este un jucător iscusit şi un bun diplomat, astfel încât să profite la maximum de ţevătura geopolitică (care o dată ratată ar putea să nu se mai repete) sau va juca prost mizând doar pe cartea naţionalistă, care demult nu mai este privită drept un as în marele jocuri (bătălii) diplomatice ce se produc la cotituri de secole ?

Şi dacă e să cităm clasicii, suntem la „răscruce de vânturi”. Interesant pe ce „aripi de vânt” vom reuşi să încălecăm, în condiţiile în care Vestul cu Estul au transformat regiunea noastră în teren pentru competiţii la „lovituri de berbec”. 🙂

Comentarii