Între patriotism și Piața Centrală

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Redenumirea străzilor din Chișinău este, desigur, o mișcare patriotică, dar este o vorbă mai veche care ne spune că patriotismul nu trebuie să fie gălăgios ci din inimă.

Din acest punct de vedere cu mult mai patriotic ar fi dacă edilul capitalei l-ar lăsa pe Gagarin în pace și ar face curățenie la Piața Centrală. Piața aceasta deloc nu corespunde după principiile euro-atlantice de dezvoltare. Și când un turist european mai trage câte o plimbare de la Aeroport și ajunge direct la această întreprindere municipală: v-aș spune că-i sare din cap deodată toate dorințele de plimbări rustice pe plaiurile mioritice moldove! Da, acolo e frumos, miroase a portocale! Întrepriderea propriu-zisă este administrată după cele mai „europenești” traditii care pot exista!

Dacă ar mai rări și din gheretele cu țigări, ar mai reforma puțin și aspectul arhitectural al orașului și ne-ar scăpa de toate „pristroicile” chișinăuiene, aceste mini-arhitecturi a perioadei post-comuniste care apar precum ciupercile după ploaie, ar fi în general un patriotism curat, din inimă, și chișinăuienii l-ar mulțumi pentru asta. Sunt foarte multe mișcări prin care edilul Chișinăului ne-ar demonstra că este îndrăgostit de oraș după toate legile patriotismului.

Denumirea străzilor și comentariile geopolitice cu privire la NATO și UE, pe care le face Dorin Chirtoacă, sau supărăciunile pe cizmele rusești niciodată nu vor schimba aspectul Chișinăului, iar străzile orașului vor rămâne nu de sorginte sovietică (în Chișinăul sovietic gherete nu existau) dar și mai rău – de origine preistorică.

sursa poză: publika.md

Comentarii

Teodor Bucatari

Teodor Bucatari

Preocupat de tot ce îmi este şi pare a fi interesant. Detest oamenii falşi şi cred că până la urmă dreptatea va învinge. Sunt conştient de timpurile în care trăim şi nu cred în poveşti. Nu există o putere mai mare decât adevărul. Cu toate că în Moldo...

Ultimele articole