Într-o conjunctură favorabilă Republica Moldova reuşeşte să prindă doi iepuri deodată

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Pe parcursul ultimilor ani diplomaţia Republicii Moldova s-a axat nu doar pe amplificarea procesului de integrare europeană a ţării, dar şi menţinerea în continuare a relaţiilor de prietenie şi colaborare cu Federaţia Rusă. Asta deşi problemele iscate pe seama vectorului extern al ţării curg gîrlă zilnic.

Totuşi, trebuie să recunoaştem că pe funadalul acestui tablou sumbru diplomaţii noştri reuşesc să dea dovadă de coerenţă şi consecutivitate în tot ceea ce fac. Drept exemplu în susţinerea acestei teze vor servi argumentele Ministrului de Externe Natalia Gherman expuse în cadrul întrevederei cu omolul său rus Serghei Lavrov.

Astfel, în cadrul respectivei vizite Ministrul de Externe al Republicii Moldova a reiterat ferm căsemnând prevederile Zonei de Comerț Liber între Moldova și Uniunea Europeană, Moldova devine un partener comercial și mai atractiv pentru Federația Rusă, și pentru ceilalți parteneri cu care Moldova întreține relațiile comerciale.”

Ideile respective fiind susţinute nu doar o singură dată de către fostul minstru de externe, actualul Prim-minstru, Iurie Leancă şi de către preşedintele PLDM, Vlad Filat. De altfel, PLDM-ul fiind unicul partid aflat la guvernare care-şi doreşte menţinerea bunelor relaţii atît cu estul cît şi cu vestul.

Concomitent, lucrurile au început să se înbunătăţească şi la capitolul migraţiei ilegale. Astfel, datorită acordurilor bilitarele existente în domeniul migrației cu Federaţia Rusă în timpul nu prea îndepărtat cetăţenii ţării noastre nu vor mai fi nevoiţi să lucreze la negru, ci să fie egali în drepturi cu cetăţenii ţării gazdă. Iar înăsprirea măsurilor de şedere pe teritoriul Rusiei nu vor mai fi privite ca o ostilitate, ci ca pe o măsură de securitate spre binele tuturor.

De asemenea, şi numărul solicitărilor de paşaport biometric din Transnistria a crescut după ridicarea vizelor UE. Ceea ce denotă faptul că, deşi se consideră ruşi, cetăţenii din stînga Nistrului nu se eschivează absolut deloc de la facilităţile oferite de UE. În rezultat reese că integrarea europeană şi rezultatele ei sunt cele mai eficiente argumente în favoarea reunificării Republicii Moldova. Între timp se aranjează şi interesele relațiilor moldo-ruse în domeniul economic și comercial favorabile ţării noastre.

 

Altfel spus, într-o asemenea conjunctură Republica Moldova reuşeşte să prindă doi iepuri deodată fără a deranja prea mult.

Comentarii

Elena Nistor

Elena Nistor

Am absolvit facultatea de istorie, apoi cea de jurnalism. Am luat si masteratul. Sunt pasionata de politica. Cred ca prin acest blog, contribui la dezvoltarea pluralismului politic....

Ultimele articole