Interceptarea care i-a spulberat visul lui Năstase de a deveni președinte

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Mare cumpănă peste platforma DA. Lucruri care liderii partidului și-ar fi dorit, foarte mult, să rămână necunosute au ieșit la iveală și lovesc rău în imaginea Năstașilor. Nu e creștinește să tragi cu urechea la ce discută alții, dar cine a spus că politica știe de morală? Vorbesc despre interceptările discuțiilor dintre fugarul Viorel Țopa și extremistul Grigore Petrenco, care nu fac decât să confirme că fostul comunist colabarează cu Țopii și, respectiv, cu platforma DA.

Nu mă voi referi la controlul Țopilor asupra Jurnal TV, întrucât Victor Țopa a și recunoscut că televiziunea îi aparține. Vroiam să spun că interceptare discuțiilor purtate pe Skype între cei doi au fost publicate pe blogul lui Veaceslav Balacci și demaschează faptul că Andrei Năstase și-a mințit simpatizanții, atunci când rupea cămașa pe la televiziuni, declarând că Victor și Viorel Țopa nu au nicio influență asupra partidului pe care î-l conduce.

Din schimbul de mesaje vedem cum Petrenco îi solicită lui Viorel Țopa să intervină pe lângă Andrei Năstase pentru a pune la cale acțiuni comune, întrucât liderul DA refuză să se identifice cu băieții agresivi controlați de Petrenco. La rândul lui, Viorel Țopa îi dă asigări că va vorbi cu el.

Într-o altă conversație Țopa îl invită pe Petrenco în Germania, ceea ce mă face să cred că acesta și săptămâna trecută, când nu i s-a permis să iasă din țară, la fel trebuia să ajungă la o întâlnire cu păpușarii platformei DA.
La prima vedere, nimic grav. Doi politicieni ratați pun la cale compromiterea puterii. Doar că la protestele din Piața Marii Adunări Naționale, Vasile Năstase spune poporului că platforma DA îi reprezintă. Majoritatea, fiind naivi, nu-i credeau nici în ruptul capului pe cei care le spuneau că platforma DA nici nu miroase a mișcare civică, ci este un proiect de interes îngust, creat de doi interlopi fugari, care se consult cu un extremist.

Influența lui Petrenco asupra DA nu este de neglijat. Abia acum este clar de ce platforma DA a dat cu piciorul în unioniști. Pentru că există o alianță neformală cu mișcare pro-rusă Antifa! Unicul lucru care merită apreciat este că Viorel Țopa a recunoscut veridicitatea interceptărilor, printr-o postare pe facebook. Recunosc, nu m-am așteptat. Eram convins că va încerca să dreagă busuiocul.

Acum Năstașilor nu le rămâne decât să suporte ignoranța care se va abate asupra lor. Dacă opoziția de dreapta ve decide să înainteze un candidat unic la prezidențiale, cel mai probabil, Andrei Năstase va fi neglijat. Maia Sandu va avea grijă să-i amintească de imixtiunea interlopilor în activitatea partidului.

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole