Integrarea europeană NU este prioritate pentru Maia Sandu?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Părerea mea umilă este că, în comparație cu ceilalți lideri politici, Maia Sandu are un avantaj enorm. Oponenților ei politici le vine greu să lupte cu fostul ministru al Educației, chiar dacă a fost parte a PLDM, a Guvernulu Filat și a știut de dispariția miliardului. Oricum, deocamdată, stă bine în sondaje. Raiting-ul acesteia, însă, s-ar putea clătina dacă va insista pe o idee scăpată la Radio France International (vedeți aici ultimul aliniat din articol).

Maia Sandu este de părere că “atunci când vom putea aduce o anumită bunăstare în societate și o funcționare corectă a statului, vom putea pune în discuție și teme mai mari care țin de orientarea geopolitică”. Altfel spus, ne gândim dacă ne integrăm în UE mai târziu. Așa înțeleg eu pentru că nu vreau să cred că și Uniunea Vamală poate fi atractivă pentru un fost angajat al Băncii Mondiale. Indiscutabil, nimeni nu pune la îndoială că bunăstarea cetățeanului contează cel mai mult. Dar, stimată doamnă, beneficiarii integrării europene cine sunt. Voronin, Plahotniuc, Ghimpu? Nu. Ei au și acasă de toate. Cetățenii sunt beneficiarii direcți.

Maia Sandu vorbește despre “o anumită bunăstare în societate și o funcționare corectă a statului” de parcă aceste sunt în contradicție cu orientarea geopolitică. Nu cred că a uitat că parcursul european înseamnă o sumedenie de reforme menite să depășim corupția, și, respectiv, sărăcia. Sunt convins că Maia Sandu știe câtă presiune pun europenii pe autorități ca aceste din urmă să implementeze reforma justiției, de exemplu. Iar asta înseamnă că odată reformată omul simplu sau investitorul străin își va găsi dreptate în instanță. Asta atrage după sine încrederea în ziua de mâine și stabilitate, lucruri care generează bunăstarea despre care vorbește liderul PAS.

Să faci regulă în țară este o chestie nobilă, doar că o fostă angajată a Băncii Mondiale trebuie să știe că un stat atât de mic precum Republica Moldova nu se poate dezvolta de unul singur. Din păcate, suntem sortiți să alegem mereu între două puteri. Ne place mult să spunem statul suveran și independent dar trebuie să ținem cont că dacă întoarcem spatele Moscovei, va trebui să avem o mai mare deschidere către Bruxelles și Washington, sau, invers.

Declarația liderului PAS seamănă izbitor de mult cu afirmația liderului platformei DA. Dacă vă mai amintiți, anume Andrei Năstase, într-o emisiune la PRO TV a declarat că este gata să „pună batista pe țâmbal” în privința integrării europene.

Stimată opoziție, dar cum rămâne cu Acordul de Asociere cu UE în condițiile în care și eurocomisarii vorbesc despre faptul că până în toamnă Momldova obține statul de țară asociată UE. Or, acest statut înseamnă mai mulți bani pentru proiecte de dezvoltare și resemnare RUsiei cu ideea că spațiul dintre Prut și Nistru e în zona de influiență euro.

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole