Inovație în politica de pe Bîc: primul congres fără presă

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.


În Moldova nu mai există opoziție proeuropeană. Vorba sondajelor, dacă duminică ar fi organizate alegeri parlamentare, sunt convins că dodonii vor obține cele mai multe mandate, deși în Legislativ ar accede și câțiva platformiști și adepți ai Maei Sandu. Doar că, fiind puțini, vor rămâne în opoziție. PLDM e pe cale de dispariție și nici PL nu mai poate fi resuscitat. Astfel, constatăm că PDM, cu toate păcatele lui, rămâne motorul integrării europene.

Evaluarea de mai sus a fost alimentată de congresul organizat azi de platform DA. Fiind duminica, am avut timp să urmăresc abordarea congresului din mai multe surse media, doar că mare mi-a fost surpriza să aflu că reporterii nu au avut acces la for, decât pentru filmări de protocol. Adică li s-a dat voie să ia cinci minute de imagini și au fost trimiși pe hol.

Eu, unul nu am auzit vreodată ca vreun partid să se fugă de presă în ziua congresului. Nu a făcut-o nici comuniștii lui Voronin în anii lui de glorie, chiar dacă știiau că seara PRO TV tot îi va prezenta în lumină proastă. Or, un partid demonstrează deschidere totală în ziua congresului că dacă unui reporter i se închide ușa în nas, atunci evident că informația pe care o va da pe post de la acest forum va avea o conotație negativă. Sunt sigur că dacă mai avea știri Jurnal TV, reporterii acestui canal nu erau ținuți după ușă.

Adevărul este că prin blocarea accesului presei Andrei Năstase încearcă să ascundă problemele din interiorul partidului. Unul dintre cunoscuți care a participat la lucrările congresului, mi-a confirmat că unele discuții s-au lăsat cu scandal. Oamenii, în continuare, au rezerve față de modul în care sunt gestionați banii partidului și nu mai vor să-l urmeze la eventuale proteste.

S-a văzut asta și azi, când după congres, oamenii în frunte cu Năstase au pornit într-un marș de susținere a protestelor de peste Prut. Această acțiune care, idiscutabil, trebuia să adune mai multă lume decât adunarea lor de partid a mobilizat doar câteva zeci de activiști. Incapacitatea de mobiliza mase s-a văzut și vineri, când la monumental lui Ștefan s-au adunat cel mult 50 de simpatizanți ai platformei DA. Dar ce să-i faci? E weekend și e păcat să nu te-mbeți ca porcul și să urci la volan așa cum a făcut-o și acest activist DA.

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole