Iniţiativa democraţilor din Criuleni ce a provocat nemulţumirea unora…

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În data de 25 martie, la Criuleni a avut loc şedinţa Consiliului raional Criuleni. O şedinţă ca toate altele, cu ordine de zi, cu peste 20 de chestiuni incluse etc. Atenţia consilierilor din partea Partidului Democrat din Moldova a fost atrasă de un proiect de hotărâre înaintat Consiliului de către conducerea IMSP SR Criuleni cu privire la stabilirea coeficienţilor şi sporurilor la salariu pentru conducătorii instituţiilor medico-sanitare din raionul Criuleni. În proiectul acestora era stabilit un coeficient de 5-5,5 pentru şefi, iar pentru economist şef şi contabili şefi de 4,25. Ce ţine de spor, iarăşi ei nu s-au „obijduit”, au cerut 50% pentru şefi iar economistului si contabililor şefi nu mai mult, nu mai puţin de 100%. Trăiesc bine „nacialnicii”.

La prima vedere parcă nu ar fi nimic deosebit, dar dacă analizăm mai minuţios situaţia am înţelege că „nacialnişii” se iubesc foarte mult pe ei, departe de a fi echidistanţi cu subalternii. Pentru informaţie – Medicii de rand la fel au coeficient de multiplicare a salariului, numai că el este stabilit de către conducătorul instituţiei. În cazul de la Criuleni, conducerea motivând cu lipsa fondurilor de salarizare le-a stabilit medicilor un coeficient de 2,65, la limita de jos a prevederilor legislatiei in vigoare. Din motivul că coeficientul şi sporurile la salariu pentru conducătorii instituţiilor date este stabilit de fondator, adică de Consiliul raional, ei şi-au cerut coeficienţii şi sporurile pe maxim. Un fel de paradox al gândirii şefilor – Pentru subalterni pe minim, lor ca şefi pe maxim. Situatia data de salarizare a sefilor institutiilor medico-sanitare nu este de astăzi, ea are o instorie de cel puţin 8 ani. Din păcate medicii de rând au o „frică” faţă de şefi, iar şefilor le convine situaţia când „iobagii” tac.

Pentru a ajusta situaţia cu salarizarea lucrătorilor medicali şi a face o echidistanţă în tarifarea salarizării medicilor de rând cu cea a persoanelor de conducere, fracţiunea PDM din cadrul Consiliului raional Criuleni a venit cu propunerea de a stabili coeficientul 3 (trei) de multiplicare a salariului pentru conducatorii institutiilor medico-sanitare în loc de 5-5,5 inclusiv pentru economistul şi contabilii sefi, iar sporul la salariu să fie de 30% în loc de 50%. Apropo, sporul la salariu pentru economistul şi contabilii şefi din cadrul IMSP SR şi Centrul medicilor de familie se stabileşte de către conducătorul acestor instituţii. Înteresant care v-a fi mărimea acestui spor după 1 aprilie luând în consideraţie că s-a cerut 100% spor la salariu…?

Voi intelegeti ca v-a fi redus salariul la acesti oameni? Nu putem sa scadem coeficientul etc. Iată aşa reproşuri am avut în cadrul dezbaterilor din partea unora ce îşi fac griji pentru bunăstarea şefilor. Argumentele precum că un şef primeşte 12-15 mii lei iar un medic de rând cu categorie superioară şi stagiu în muncă de peste 15 ani, primeşte o remunerare de 4-5 mii au domolit spiritele de „avocaţi ai nacialnicilor”.

Propunerea democraţilor din Criuleni a fost susţinută şi aprobată. Începând cu 1 aprilie şefii vor fi mai aproape de subalterni cel puţin la capitolul salarizare. Dacă vor întreprinde măsuri în vederea eficientizării cheltuielilor, vor avea fonduri de salarizare, vor îmbunătăţi managementul instituţiilor pe care le conduc, cu siguranţă vom reveni la subiectul dat, din contra vom pleda ca salariile lucrătorilor medicali să fie majorate, pentru toţi de la şefi până la deridicătoare.

În mod normal, un conducător ar întreprinde măsuri ca subalternii să fie motivaţi inclusiv financiar pentru a îmbunătăţi calităţile serviciilor prestate, dar din păcate noi avem înca foarte mulţi „nacialnişi” (rusism, în traducere ŞEFI) cu mentalitate sovietică ce-şi pun în prim plan interesele persoanale ignorând angajaţii. Sunt convins că situaţia dată nu este doar în domeniul medicinii. Vă asigurăm că vom întreprinde măsuri similare şi în alte domenii ca angajaţii să înţeleagă că ŞEFUL nu este „dumnezeul” lor, el este persoana ce are menirea să le facă condiţiile de muncă mai bune iar remunerea pe potrivă…

P.S. Urmăresc cu un interes deosebit criticile aduse de către opoziţie, platformişti, pldm-şti în adresa PDM mai ales la capitolul activităţi şi decizii adoptate de reprezentanţii Partidului Democrat din Moldova sau la iniţiativa acestora începând cu primarii democraţi, până la Prim-ministru şi Preşedintele Parlamentului. Orice nu ar propune democraţii este luat în „furci” şi criticat de cei ce nu au facut nimic pentru aceasta tara, de cei ce pe parcursul a 25 de ani da poate şi mai mult doar au lehăit din gura şi au furat acest popor. Le sugerez să vină cu argumente la fiecare subiect în parte ca oamenii de rând să înteleagă problema şi abordarea ei. În cazul de mai sus la fel aş dori să văd cine vor critica iniţiativa consilierilor raionali din Criuleni, reprezentanţi ai Partidului Democrat din Moldova….

Comentarii

Veaceslav Burlac

Veaceslav Burlac

Am absolvit Colegiul de Medicină din oraşul Bender. În prezent fac studii la facultatea Business şi Administrarea Afacerii la Universitatea Agrară. Din 2001 sunt director a unei mici companii din Chişinău. Prin intermediul bloggului aş dori să înc...

Ultimele articole