„Inima mare” a judecătorilor poate duce țara la „buzunare sparte”

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Instanța a decis – 9 ani pentru Filat! www.unimedia.md scrie că fostul premier al Republicii Molodova Vlad Filat își va petrece următorii ani după gratii. Judecătorii au decis ca Filat să fie condamnat la 9 ani de închisoare cu executare. Totodată, fostul premier a primit o amendă de 60 de mii de lei și nu va avea dreptul să ocupe vreo funcție publică pe o perioadă de 5 ani.

Același portal menționează că procurorii au rămas nemulțumiți. Vom contesta sentința. Nouă ani sunt prea puțini pentru prejudiciul adus statului de către Filat, au declarant aceștea. www.unimedia.md scrie că procurorul care a gestionat dosarul în care este vizat fostul premier Vlad Filat spune că hotărârea judecătorilor este prea blândă în comparație cu prejudiciul adus statului de către Vlad Filat.

Astfel, Bețișor spune că va contesta hotărârea magistraților. „Reeșind toate probele pe care le-am prezentat, acestea nu au fost contestate și nu a fost adus niciun contra-argument. Indiscutabil sentința va fi contestată. Nu suntem deacord cu această sentință.  Nouă ani sunt prea puțini pentru prejudiciul adus statului de către Filat.

Rămâne să tragem concluziile. Când ceilalți funcționari publici: procurori, judecători, care au fost condamnați pentru mită de câteva mii de lei la sentințe similare, la ce trebuie să ne gândim? Regret că presiunile au fost făcute din spaţiul public fie în adresa mea sau în adresa anchetei. A fost o presiune sistematică, dar nu ne-a afectat şi ne-am făcut lucrul destoinic”, a declarat Adriana Bețișor.

Procurorii știu cel mai bine care este potențialul unei astfel de condamnări. Pe timpuri unul dintre cei mai influienți oameni, care pe parcurs a cedat și a transformat întreaga țară în propria moșie, acum ar fi trebuit să plătească din plin pentru a fi o lecție pentru oricine pune mîna pe banii publici.

Riscul e că această condamnare, în forma sa actuală, nu este decît un act de caritate față de filat. Cei 9 ani leger se pot transforma în 4-6, reieșind din faptul că deținnuții au dreptul să ceară reducerea termenului de detenție, inclusiv pentru comportament exemplar. Din cei rămași poate fi leger scos aproape un an pe care Filat deja l-a ars în detenție. Astfel, un punct pus pe corupția din Moldova, riscă să se transforme într-o virgulă. Dar, să vedem cu ce se va termina toată aceastăistorie. Istorie de luptă contra corupției, chiar din rădăcinele ei.

 

 

 

Comentarii

Marcel Istrati

Marcel Istrati

Născut la Sîngereii Noi, Bălți. A absolvit liceul teoretic "Grigore Moisil" și Universitatea de Stat din Moldova. Colaborări cu media locale din cadrul Asociației Presei Independente, în special ziarul Spros i Predlojenie (Bălți), precum și site-uri ...

Ultimele articole