INDICELE POPULISMELOR

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Clasa politică moldovenească, în special din axa guvernamentală, a intrat în perioada populismelor. Iar cu fiecare zi ce va trece va, creşte şi intensitatea ieşirilor de acest fel. Un statistician iscusit (Mihai Bologan, ne ajuţi) poate chiar să inventeze o formulă şi să calculeze trimestrial un INDICE AL POPULISMELOR. Fluctuaţiile acestui produs statistic vor fi direct influenţate – în creştere sau descreştere – de evoluţiile din economie. Teoria e simplă, dacă economia merge prost, INDICELE POPULISMELOR atinge cote maxime şi, respectiv, se temperează în perioade de avans economic. Acum suntem, cred, în plină expansiune al noului indice statistic. Iar premierul, consiliat de echipă, cred că are (va avea) o contribuţie esenţială la evoluţia noului INDICE AL POPULISMELOR. Este şi o logică, nu poţi să dai vina doar pe criza din UE pentru relele de acasă şi, deci, redirecţionezi atenţia populaţiei spre scandaluri, pseudoevenimente, artificii etc., importante la prima vedere, dar absolut goale ca esenţă. Succese mari, domnule GUVERN!!!

Acum să vedem c e se întâmplă în economia noastră (şi în buzunarele noastre):

  • Producţia industrială s-a redus,  în ianuarie-iunie 2012, cu 0,3% faţă de ianuarie-iunie 2011 .

  • Transportul de mărfuri a scăzut cu 4,9%., în primul semestru,  comparativ cu perioada similară a anului trecut.

  • În ianuarie-iunie 2012, producţia agricolă s-a micşorat cu 0,2%, faţă de perioada respectivă a anului 2011.

  • În semestrul unu 2012, volumul cifrei de afaceri în comerţul cu amănuntul s-a majorat cu 1,3%, comparativ cu perioada corespunzătoare din 2011. Pentru a observa tendinţa, precizăm că, în anul 2011, volumul cifrei de afaceri în comerţul cu amănuntul s-a majorat cu 17,1% faţă de anul 2010.

  • În ianuarie-iunie 2012, exporturile de mărfuri (1,04 miliarde de dolari) au crescut cu 4,6%, iar importurile (2,4 miliarde de dolari) cu 3,6%, comparativ cu semestru unu din 2011. Deficitul balanţei comerciale s-a cifrat la 1,4 miliarde de dolari, cu  2,9% mai mare decât în primele şase luni ale anului trecut. Menţionăm că,  în 2011, exporturile au crescut cu 44,1%, iar importurile cu 34,7%.

  • Inflaţia,  în primul semestru a.c., a fost de 1%.

  • În primele 6 luni a.c., veniturile la bugetul de stat au constituit 8935,9 mil. lei, ceea ce este cu 535,3 mil. lei sau cu 5,7% mai puţin  faţă de planul pentru această perioadă.
  • Moldovenii sunt printre cei mai pesimişti locuitori ai planetei în privinţa găsirii unui loc de muncă. Aşa reiese dintr-un sondaj realizat de organizaţia Gallup privind ţările cu cea mai mare rată a populaţiei căreia îi este teamă că nu îşi va găsi o slujbă. Potrivit studiului, în Moldova, rata pesimiştilor în ceea ce priveşte găsirea unui post de muncă a fost de aproximativ 88 la sută.

PS. Credeţi că o simplă schimbare a şefului Fiscului va aduce mai mulţi bani la buget? Eu, nu perea.  Mai mult, nu am vazut ca schimbarea să fie urmată şi de o serie de acţiuni, modificări de legislaţie, reforme etc., care să aducă în buget miliardele care trec pe lângă stat. Şeful fiscului e un funcţionar prea mic ca să poată schimba lucrurile. Acest adevăr îl ştiu prea bine şi CAPII NAŢIUNII !  Numai că… să demiţi e mai uşor decât să reformezi.

Să ne auzim cu bine!!!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii